Wat kost een coach?

75 - €150
*Prijs per uur
Wat kost een coach in uw plaats?
coachingsvg

Tue Dec 22 2020

Veel mensen komen op een punt in hun leven dat ze behoefte hebben aan extra sturing, of de frisse blik van een ander om een volgende stap te maken. Dit kan te maken hebben met werk en carrière, maar ook bijvoorbeeld als belemmerende gedachten u tegenhouden in uw dagelijks leven. Voor alle problemen die u kunt tegenkomen is tegenwoordig wel een coach die hierin gespecialiseerd is. Wanneer is het verstandig om een coach in te schakelen, en wat kunt u verwachten hiervoor kwijt te zijn?

 • Wat doet een coach?
 • Welke soorten coaching zijn er?
 • Wat kost een coach?
 • Hoe kies ik een coach?

Wat doet een coach?

Een coach ondersteunt u bij het behalen van zelfgekozen doelen. Hiervoor put de coach uit een gezonde dosis empathie, nieuwsgierigheid en eigen levenservaring om u verder te begeleiden, op objectieve wijze. De coach is geen adviseur en zal u niet stapsgewijs vertellen wat u moet doen en geeft ook geen mening, want dit kan uw eigen standpunt kleuren terwijl het belangrijk is dat u samen erachter komt wat voor u specifiek het beste werkt. In plaats daarvan werkt de coach door goed naar u te luisteren, de juiste vragen te stellen en helpt de coach u de juiste denk en handelswijze te ontwikkelen om zelf weer vooruit te komen. Ook zorgt de coach ervoor dat de focus en de structuur bewaard wordt tijdens de coachingsessies.

Aan de basis van coaching staat de positieve psychologie, wat betekent dat coaching vooral uitgaat van positieve ervaringen en eigenschappen waarop iemand vooruit kan bouwen om verder te komen. Dit wil overigens niet zeggen dat een coach ook een therapeut of psycholoog is. Coaching is geen beschermd beroep en het is raadzaam om (naast een coach die u vertrouwt) hulp te zoeken van een medisch specialist als er sprake is van psychische problemen die de voortgang belemmeren.

Welke soorten coaching zijn er?

In de breedste zin van het woord kunnen we coaches onderscheiden in zakelijke coaches en personal coaches. Deze zijn dan weer bijna oneindig ver op te delen in hun specialisme, maar voor nu bekijken we even kort de meest voorkomende.

Personal coaches:

 • Life coach
 • Burn-out coach
 • Relatiecoach
 • Gezinscoach
 • Kindercoach
 • Voedings- en bewegingscoach

Zakelijke coaches

 • Carrièrecoach of ondernemerscoach
 • Managementcoach of teamcoach

Life coach

Soms zijn we in deze vaak hectische samenleving zo bezig met leven (of overleven!) dat we uit het oog verliezen wat nou echt belangrijk is in ons leven, of dat we niet eens meer weten wat voor ons nou belangrijk is en wat wij willen in het leven. Of we merken dat het lastig is om alle dingen die we belangrijk vinden op de juiste manier met elkaar in balans te houden. Een life coach kan helpen inzichtelijk te maken welke belemmerende patronen en gedachten aan deze onbalans bijdragen en helpt u hiermee af te rekenen.

Burn-out coach

Vooral in deze tijd is het mogelijk dat u zoveel op uw bordje heeft dat het allemaal even niet meer lukt. Denk aan werk, maar ook persoonlijke omstandigheden zoals perfectionisme, spanningen in uw privéleven, langdurige mantelzorg of geen tijd voor uzelf. Na verloop van tijd kunt u klachten krijgen zoals ernstige fysieke of mentale vermoeidheid, concentratie en geheugenproblemen, slaapproblemen, prikkelbaarheid, gejaagdheid en piekeren. Een burn-out coach helpt u ontdekken waar uw klachten vandaan komen en naast het in eerste instantie weer tot rust komen zal er gekeken worden naar manieren om te voorkomen dat het opnieuw gebeurt.

Relatiecoach

Relaties kunnen ingewikkeld zijn. Soms is de balans zoek tussen geven en nemen of ben je na jaren uit elkaar gegroeid. Een relatiecoach helpt partners samen kijken naar manieren om de communicatie binnen een relatie te verbeteren en hoe conflicten beter opgelost kunnen worden. Stel dat de relatie vastzit in schadelijke patronen kan er gewerkt worden aan het doorbreken hiervan.

Gezinscoach

Een gezinscoach wordt vaak ingeschakeld als de dynamiek tussen ouders en kind(eren) verstoord is. Denk bijvoorbeeld aan opvoed- of gedragsproblemen, of bij ingrijpende gebeurtenissen zoals een scheiding. Een gezinscoach kan echter ook helpen bij bijvoorbeeld geldproblemen of schulden. Bij gezinscoaching wordt aandacht besteed aan wat de verschillende gezinsleden kunnen doen om de problemen aan te pakken, of hoe de juiste externe hulp ingeschakeld kan worden.

Kindercoach

De gedachtenpatronen van een kind zitten anders in elkaar dan die van een volwassene. Een kindercoach helpt bij ingrijpende gebeurtenissen zoals een scheiding of sterfgeval, maar kan ook ondersteuning bieden aan kinderen die last hebben van woedeaanvallen of angst en onzekerheid. Een kindercoach helpt een kind of jongere uit te vinden waar hun kracht ligt en dit te gebruiken.

Voedings- en bewegingscoach

Coaching in voeding en/of beweging kan niet alleen uitkomst bieden als uw gewicht of conditie niet naar wens is, maar goed eten en bewegen is in deze tijd ook erg belangrijk voor het op peil houden van de weerstand. Ook bij psychische klachten zoals depressie zijn bewegen in de buitenlucht en goede voeding noodzakelijk voor herstel. Een voedings- en bewegingscoach bekijkt samen met u eet- en beweegpatronen en stuurt bij waar nodig.

Carrièrecoach of ondernemerscoach

Deze coaches werken specifiek voor particulieren of zzp’ers en ondersteunen bij het onderzoeken welke richting u wilt ingaan als het gaat om (nieuw) werk. Ook helpen ze u met uitstippelen hoe u de gestelde doelen het beste kunt bereiken. Deze coaches zijn eerder geneigd om te adviseren en bij te sturen dan personal coaches.

Managementcoach of teamcoach

De managementcoach of teamcoach werkt voor bedrijven en richt zich op het verbeteren van de prestaties van werknemers. De managementcoach haalt het beste naar boven bij de managers van uw team, waar de teamcoach meer gericht is op het team zelf en zorgt voor teambuilding, betere conflicthantering en competentiemanagement.

Wat kost een coach?

Omdat voor verschillende soorten coaching verschillende expertises van belang zijn en coaches ook rekening moeten houden met het gemiddelde budget van hun doelgroep kunnen de tarieven veel verschillen. Zo betaal je voor zakelijke coaching vaak meer dan bijvoorbeeld personal coaching. Ook bepaalt de ervaring van een coach vaak voor een deel de tarieven. Coaching tarieven worden berekend per uur of per opdracht. Het is verstandig om een paar offertes op te vragen en voor uzelf na te gaan wat het meest passend is.

 • Particulier: €50 - €150 per uur
 • Zakelijk: €100 - €250 per uur

Voor bedrijven wordt er vaker in pakketten gerekend. Zo betaalt u als klein bedrijfje voor een pakket met 8 sessies zo tussen de €1.500 en €2.000 per werknemer.

Coaching-kosten aftrekken of declareren

Het is in het geval van zakelijke coaching vaak zo dat de kosten aftrekbaar zijn. Dit geld bijvoorbeeld voor loopbaancoaching, echter moet dit dan wel leiden naar een werkgever. Houd er ook rekening mee dat er plannen zijn vanuit de overheid om dit te veranderen, controleer dus goed of de kosten aftrekbaar zijn voordat u een traject begint om onvoorziene eigen kosten te voorkomen. Bent u ZZP’er? Dan kunt u de kosten van een coachingstraject bedoeld om uw huidige werk te verbeteren aftrekken van uw inkomstenbelasting.

Declareren bij de zorgverzekeraar is doorgaans wat lastiger, maar er zijn omstandigheden waaronder dit een mogelijkheid is. Hiervoor dient u een aanvullende zorgverzekering te hebben en de coach moet gecertificeerd zijn in het gebied waar u coaching voor inschakelt. Ook is vaak een verwijzing van de huisarts nodig. Informeer bij uw zorgverzekering welke soorten coaching vergoed worden.

Hoe kies ik een coach?

Bij het kiezen van een coach spelen een paar belangrijke aspecten een rol. Allereerst moet de coach die u kiest uiteraard het soort coaching bieden dat u zoekt. Daarnaast is het belangrijk dat de werkwijze en gebruikte technieken voor u werken. Een van de belangrijkste punten is of het wel klikt tussen u en de coach. Om vrijblijvend antwoord te kunnen krijgen op deze vragen is het kennismakingsgesprek met een coach altijd gratis.

Verder kunt u kijken of de coach is aangesloten bij een beroepsorganisatie of een bedrijf met meerdere coaches. Al deze dingen in acht nemend is het verstandig om een aantal offertes op te vragen en te kijken naar de totale kosten en of deze coach past bij uw behoefte.

Populaire plaatsen

Tip! Prijsopgaven vergelijken

Vergelijk en bespaar door meerdere prijsopgaven van de beste coaches aan te vragenVergelijk en bespaar door meerdere prijsopgaven aan te vragen

miniwizard.svg

Bekijk de top 10 in jouw regio

Wij gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren en te personaliseren. Door het gebruik van deze site, gaat u akkoord met onze cookies.