Wat kost een coach

75 - €155
*
Gemiddelde prijs per uur. De prijzen verschillen per type dienst en regio.
Wat kost een coach in jouw plaats?
50
75
155
220

Wat zijn de kosten van een coach

Veel mensen komen op een punt in hun leven dat ze behoefte hebben aan extra sturing, of de frisse blik van een ander om een volgende stap te maken. Dit kan te maken hebben met werk en carrière, maar ook bijvoorbeeld als belemmerende gedachten je tegenhouden in je dagelijks leven. Voor alle problemen die je kunt tegenkomen is tegenwoordig wel een coach die hierin gespecialiseerd is. Wanneer is het verstandig om een coach in te schakelen, en wat kun je verwachten hiervoor kwijt te zijn?


Wat vind je in dit kostenoverzicht

 1. Life coach
 2. Burn-out coach
 3. Relatiecoach
 4. Gezingscoach
 5. Kindercoach
 6. Voedings- en bewegingscoach
 7. Carrièrecoach of ondernemerscoach
 8. Managementcoach of teamcoach
 1. Coaching kosten aftrekken of declareren
 2. Coaching kosten bestaan uit


Wat doet een coach?

Een coach ondersteunt je bij het behalen van zelfgekozen doelen. Hiervoor put de coach uit een gezonde dosis empathie, nieuwsgierigheid en eigen levenservaring om je verder te begeleiden, op objectieve wijze. De coach is geen adviseur en zal je niet stapsgewijs vertellen wat je moet doen en geeft ook geen mening, want dit kan jouw eigen standpunt kleuren terwijl het belangrijk is dat je samen erachter komt wat voor jou specifiek het beste werkt. In plaats daarvan werkt de coach door goed naar je te luisteren, de juiste vragen te stellen en helpt de coach je de juiste denk en handelswijze te ontwikkelen om zelf weer vooruit te komen. Ook zorgt de coach ervoor dat de focus en de structuur bewaard wordt tijdens de coachingsessies.
Aan de basis van coaching staat de positieve psychologie, wat betekent dat coaching vooral uitgaat van positieve ervaringen en eigenschappen waarop iemand vooruit kan bouwen om verder te komen. Dit wil overigens niet zeggen dat een coach ook een therapeut of psycholoog is. Coaching is geen beschermd beroep en het is raadzaam om (naast een coach die je vertrouwt) hulp te zoeken van een medisch specialist als er sprake is van psychische problemen die de voortgang belemmeren.

Ontvang prijsopgaven van de beste coaches in jouw buurt
zoeken

Welke soorten coaching zijn er?

In de breedste zin van het woord kunnen we coaches onderscheiden in zakelijke coaches en personal coaches. Deze zijn dan weer bijna oneindig ver op te delen in hun specialisme, maar voor nu bekijken we even kort de meest voorkomende.

Personal coaches:

 • Life coach
 • Burn-out coach
 • Relatiecoach
 • Gezinscoach
 • Kindercoach
 • Voedings- en bewegingscoach
 • Rouwbegeleiding

Zakelijke coaches

 • Carrièrecoach of ondernemerscoach
 • Managementcoach of teamcoach


Life coach

Soms zijn we in deze vaak hectische samenleving zo bezig met leven (of overleven!) dat we uit het oog verliezen wat nou echt belangrijk is in ons leven, of dat we niet eens meer weten wat voor ons belangrijk is en wat wij willen in het leven. Of we merken dat het lastig is om alle dingen die we belangrijk vinden op de juiste manier met elkaar in balans te houden. Een life coach kan helpen inzichtelijk te maken welke belemmerende patronen en gedachten aan deze onbalans bijdragen en helpt je hiermee af te rekenen. Vraag gratis prijsopgaven aan voor een indicatie van de kosten van een life coach. Meer over de redenen om een life coach in te schakelen

Burn-out coach

Vooral in deze tijd is het mogelijk dat je zoveel op je bordje hebt dat het allemaal even niet meer lukt. Denk aan werk, maar ook persoonlijke omstandigheden zoals perfectionisme, spanningen in jouw privéleven, langdurige mantelzorg of geen tijd voor jezelf. Na verloop van tijd kun je klachten krijgen zoals ernstige fysieke of mentale vermoeidheid, concentratie en geheugenproblemen, slaapproblemen, prikkelbaarheid, gejaagdheid en piekeren. Een burn-out coach helpt je ontdekken waar jouw klachten vandaan komen en naast het in eerste instantie weer tot rust komen zal er gekeken worden naar manieren om te voorkomen dat het opnieuw gebeurt. Vraag gratis prijsopgaven aan voor een indicatie van de kosten van een burn-out coach.

Relatiecoach

Relaties kunnen ingewikkeld zijn. Soms is de balans zoek tussen geven en nemen of ben je na jaren uit elkaar gegroeid. Een relatiecoach helpt partners samen kijken naar manieren om de communicatie binnen een relatie te verbeteren en hoe conflicten beter opgelost kunnen worden. Stel dat de relatie vast zit in schadelijke patronen kan er gewerkt worden aan het doorbreken hiervan. Vraag gratis prijsopgaven aan voor een indicatie van de kosten van een relatiecoach.

Gezinscoach

Een gezinscoach wordt vaak ingeschakeld als de dynamiek tussen ouders en kind(eren) verstoord is. Denk bijvoorbeeld aan opvoed- of gedragsproblemen, of bij ingrijpende gebeurtenissen zoals een scheiding. Een gezinscoach kan echter ook helpen bij bijvoorbeeld geldproblemen of schulden. Bij gezinscoaching wordt aandacht besteed aan wat de verschillende gezinsleden kunnen doen om de problemen aan te pakken, of hoe de juiste externe hulp ingeschakeld kan worden. Vraag gratis prijsopgaven aan voor een indicatie van de kosten van een gezinscoach.

Kindercoach

De gedachtenpatronen van een kind zitten anders in elkaar dan die van een volwassenen. Een kindercoach helpt bij ingrijpende gebeurtenissen zoals een scheiding of sterfgeval, maar kan ook ondersteuning bieden aan kinderen die last hebben van woedeaanvallen of angst en onzekerheid. Een kindercoach helpt een kind of jongere uit te vinden waar hun kracht ligt en dit te gebruiken. Vraag gratis prijsopgaven aan voor een indicatie van de kosten van een kindercoach.

Ontvang prijsopgaven van de beste coaches in jouw buurt
zoeken

Voedings- en bewegingscoach

Coaching in voeding en/of beweging kan niet alleen uitkomst bieden als je gewicht of conditie niet naar wens is, maar goed eten en bewegen is in deze tijd ook erg belangrijk voor het op peil houden van de weerstand. Ook bij psychische klachten zoals depressie zijn bewegen in de buitenlucht en goede voeding noodzakelijk voor herstel. Een voedings- en bewegingscoach bekijkt samen met jouw eet- en beweegpatronen en stuurt bij waar nodig. Vraag gratis prijsopgaven aan voor een indicatie van de kosten van een voedings- en bewegingscoach.

Carrièrecoach of ondernemerscoach

Deze coaches werken specifiek voor particulieren of zzp’ers en ondersteunen bij het onderzoeken welke richting je wilt ingaan als het gaat om (nieuw) werk. Ook helpen ze je met uitstippelen hoe je de gestelde doelen het beste kunt bereiken. Deze coaches zijn eerder geneigd om te adviseren en bij te sturen dan personal coaches. Vraag gratis prijsopgaven aan voor een indicatie van de kosten van een carrièrecoach of ondernemerscoach.


Managementcoach of teamcoach

De managementcoach of teamcoach werkt voor bedrijven en richt zich op het verbeteren van de prestaties van werknemers. De managementcoach haalt het beste naar boven bij de managers van jouw team, waar de teamcoach meer gericht is op het team zelf en zorgt voor teambuilding, betere conflicthantering en competentiemanagement. Vraag gratis prijsopgaven aan voor een indicatie van de kosten voor een managementcoach of teamcoach.

Ontvang prijsopgaven van de beste coaches in jouw buurt
zoeken

Wat kost een coach?

Omdat voor verschillende soorten coaching verschillende expertises van belang zijn en coaches ook rekening moeten houden met het gemiddelde budget van hun doelgroep kunnen de tarieven veel verschillen. Zo betaal je voor zakelijke coaching vaak meer dan bijvoorbeeld personal coaching. Ook bepaalt de ervaring van een coach vaak voor een deel de tarieven. Coaching tarieven worden berekend per uur of per opdracht. Het is verstandig om een paar offertes op te vragen en voor jezelf na te gaan wat het meest passend is.

 • Particulier: €50 - €150 per uur
 • Zakelijk: €100 - €250 per uur

Voor bedrijven wordt er vaker in pakketten gerekend. Zo betaal je als klein bedrijfje voor een pakket met 8 sessies zo tussen de €1.500 en €2.000 per werknemer.

Soort coachingGemiddelde prijs per uur
Particulier€50,- tot €150,- per uur
Zakelijk€100,- tot €250,- per uur

Personal coach kosten?

De kosten voor personal coaching zijn zoals hierboven genoemd afhankelijk van een aantal keuzes. Gemiddelde kosten voor een personal coach zullen liggen in het marge van het uurloon van de coach zoals ook hierboven genoemd. Particulier zal dit liggen tussen de €50 en €150 per uur. Dit is afhankelijk van hoeveel sessies er gewenst zijn hier kan je hieronder meer over lezen. Vraag gratis prijsopgaven aan voor een indicatie van de kosten voor een personal coach.


Coach kosten bestaan uit:

De kosten voor een coach bestaan uit verschillende onderdelen. Dit verschilt per coach hoe dit wordt doorberekend. Bij een coach bestaat het grootste deel van de kosten uit arbeidskosten.

Arbeid
Overige kosten

Ontvang prijsopgaven van de beste coaches in jouw buurt
zoeken

Coaching kosten aftrekken of declareren

Het is in het geval van zakelijke coaching vaak zo dat de kosten aftrekbaar zijn. Dit geld bijvoorbeeld voor loopbaancoaching, echter moet dit dan wel leiden naar een werkgever. Houd er ook rekening mee dat er plannen zijn vanuit de overheid om dit te veranderen, controleer dus goed of de kosten aftrekbaar zijn voordat je een traject begint om onvoorziene eigen kosten te voorkomen. Ben je ZZP’er? Dan kun je de kosten van een coachingstraject bedoeld om jouw huidige werk te verbeteren aftrekken van jouw inkomstenbelasting.
Declareren bij de zorgverzekeraar is doorgaans wat lastiger, maar er zijn omstandigheden waaronder dit een mogelijkheid is. Hiervoor dien je een aanvullende zorgverzekering te hebben en de coach moet gecertificeerd zijn in het gebied waar je coaching voor inschakelt. Ook is vaak een verwijzing van de huisarts nodig. Informeer bij jouw zorgverzekering welke soorten coaching vergoed worden.


Hoe kies ik een coach?

Bij het kiezen van een coach spelen een paar belangrijke aspecten een rol. Allereerst moet de coach die je kiest uiteraard het soort coaching bieden dat je zoekt. Daarnaast is het belangrijk dat de werkwijze en gebruikte technieken voor jou werken. Een van de belangrijkste punten is of het wel klikt tussen jou en de coach. Om vrijblijvend antwoord te kunnen krijgen op deze vragen is het kennismakingsgesprek met een coach altijd gratis.
Verder kun je kijken of de coach is aangesloten bij een beroepsorganisatie of een bedrijf met meerdere coaches. Al deze dingen in acht nemend is het verstandig om een aantal offertes op te vragen en te kijken naar de totale kosten en of deze coach past bij jouw behoefte.

Terug naar boven

Tip! Bekijk de Top 10 coaches bij jou in de buurt
zoeken

Lees ook:

Wat kost een mediator? | Trustoo

Wat kost een notaris? | Trustoo

miniwizard.svgWie zijn de beste coaches in jouw plaats?
Recente blogartikelen over coaches
Lees hier de meest recente expert blogs geschreven door coaches op Trustoo