Wat kost een mediator

120 - €180
*
Prijs per uur
Prijzen variëren per type dienst die je zoekt en per regio.
Kosten berekenen
Bereken hier de kosten voor jouw opdracht
80
120
180
200

Hoeveel kost een mediator?

Er zijn veel verschillende soorten conflicten waarin je in je leven terecht kan komen; denk maar eens aan een conflict op de werkvloer of bij een scheiding. Wanneer je met een ex-partner in scheiding ligt kunnen de spanningen snel oplopen, wat ervoor kan zorgen dat jullie niet in staat zijn zelf goede afspraken te maken. Op dat moment kan je er voor kiezen om een scheidingsmediator in te schakelen. Een mediator helpt jullie in samenspraak duidelijke afspraken maken.

Wat vind je in dit kostenoverzicht?

  1. Gemiddelde duur
  2. Scheidingsmediator
  3. Mediation bij een arbeidsconflict
  4. Waar bestaan de mediation kosten uit

Wat doet een mediator?

Een mediator is een onafhankelijke professional die met een neutrale blik naar een conflict kijkt, en als bemiddelaar fungeert. Twee conflicterende kunnen samen een mediator inschakelen om de situatie op een neutrale manier te bekijken en begeleiden. Mediators worden bij veel verschillende situaties ingezet. Hierbij kan je denken aan:

Bij een langdurig conflict zoals een burenruzie stap je al snel naar de rechter. Dit zal echter niet ten goede komen van de relatie met je buren. Daarom kan je ervoor kiezen om een mediator in te schakelen. Deze is volledig op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving in het vakgebied, en kan de situatie ook zonder rechtszaak vaak op een positieve manier oplossen.
Het doel van mediation is het oplossen van een juridisch probleem zonder dat de rechter hierbij betrokken wordt. Mediators zijn gespecialiseerd in het zoeken naar creatieve oplossingen voor juridische kwesties en staan niet aan de zijde van één partij zoals advocaten.
 Voor de start van het bemiddelingstraject wordt beide partijen gevraagd om een overeenkomst te ondertekenen. Deze overeenkomst bevat afspraken waarmee beide partijen aangeven dat alles wat besproken wordt geheim zal blijven.
De conflicterende partijen besluiten samen om een neutrale bemiddelaar in te schakelen. Een begeleide bemiddeling tussen twee partijen ontstaat vrijwillig en niemand wordt gedwongen mee te werken, wat wel zo is bij een rechtszaak. Dit zorgt ervoor dat er meer motivatie is om het conflict op te lossen. Voor beide partijen zal het traject prettig verlopen. Dit heeft vaak een resultaat waar beide partijen achter staan.

Kosten berekenen
Bereken hier de kosten voor jouw opdracht

Wat kost mediation?

Mediators werken vaak met een uurtarief. Dit tarief mag zelf bepaald worden, waardoor de tarieven van een bemiddelingstraject erg uiteen kunnen lopen. Daarom is het goed om meerdere mediators te benaderen en de tarieven van mediators te vergelijken. De totale kosten voor het gehele traject kunnen dan ook erg verschillen. Ten eerste speelt het soort conflict een belangrijke rol. Elk conflict is anders. Voor het ene conflict zal snel een oplossing worden gevonden; het andere heeft meer tijd nodig. De kosten voor mediation zullen logischerwijs hoger oplopen wanneer het conflict meer gecompliceerd is. Wordt er toch snel een oplossing gevonden? Dan zal dit ook terug te zien zijn in de kosten.

Gemiddelde kosten
Kosten voor een scheidingsmediator€150,- per uur exl. btw
Mediator bij een arbeidsconflict€1.000,- - 5.000,-

Gemiddelde duur mediation

Mediation soortGemiddelde duur
Echtscheiding3-5 gesprekken
Arbeidsconflict4-6 gesprekken
Fimilieconflict3-5 gesprekken
Burenruzie2-4 gesprekken

Scheidingsmediator

Bij een echtscheiding is het verstandig om afspraken juridisch goed af te stemmen. Wat de kosten voor een scheidingsmediator uiteindelijk zullen worden is afhankelijk van jullie eigen wensen. Het aantal gesprekken en de duur van deze sessies bepalen wat de totale kostenpost wordt. Het tarief van een mediator bij een scheiding is exclusief btw circa €150,- per uur.
Doordat het inschakelen van een mediator voor beide partijen vrijwillig is, wordt er vaak gekozen om de kosten te delen. Dit zal in de overeenkomst, die aan het begin van het traject wordt opgesteld, worden vastgelegd. Na het vastleggen van deze informatie zal de mediator starten met het traject. Vraag hier gratis een prijsopgave aan voor een scheidingsmediator. Meer lezen over specifiek de scheidingsmediator of uit elkaar met een kind .

Kosten voor een mediator bij een arbeidsconflict?

Een arbeidsconflict is anders dan een echtscheiding. Ook voor dit soort conflicten kan een mediator worden ingeschakeld. De kosten bij een arbeidsconflict liggen tussen de €1.000,- en €5.000,-. Voor je afspraken maakt over de kosten is het verstandig om te informeren bij je werkgever naar een eventuele rechtsbijstandsverzekering. Sommige werkgevers hebben voor dit soort situaties namelijk een verzekering afgesloten. In dat geval wordt een deel, of het gehele bedrag vergoed door de verzekeraar. Alles over exit mediation

Kosten berekenen
Bereken hier de kosten voor jouw opdracht

Mediationkosten bestaan uit:

De mediation kosten bestaan uit verschillende onderdelen. Dit verschilt per mediator hoe dit wordt doorberekend. Bij een mediator bestaat het grootste deel van de kosten uit arbeidskosten van de mediator. Houdt bij het bekijken van de kosten van een mediator rekening met eventuele bijkomende kosten, zoals een juridische toets of een convenant bij de rechtbank.

Arbeid
Overige kosten

Subsidie voor mediation?

Het is mogelijk om een subsidie aan te vragen voor de kosten van een mediator. Of je in aanmerking komt voor een subsidie is afhankelijk van verschillende factoren. Ten eerste wordt er gekeken naar je inkomen, en indien van toepassing naar het inkomen van je partner. Ten tweede dient de mediator ingeschreven te staan bij de Raad voor Rechtsbijstand. De mediator zal dan zelf de subsidie aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand

Verschil tussen een mediator en advocaat?

Als het niet lukt om gezamenlijk een conflict op te lossen, schiet een mediator of advocaat te hulp. Zowel mediators als advocaten helpen je bij het oplossen van juridische problemen. Het grote verschil tussen beide is dat advocaten partijdig zijn. Een advocaat zal er alles aan doen om er voor te zorgen dat de oplossing in jouw voordeel uitvalt. Een mediator is daarentegen onpartijdig en houdt rekening met de belangen van zowel jou als degene met wie je een conflict wil oplossen. Dit heeft als resultaat dat beide partijen het conflict vaak naar tevredenheid kunnen afsluiten. Meer over scheiden met of zonder advocaat.


Goedkope mediator vinden?

Het is van belang dat een mediator met je meedenkt en dezelfde gedachtegang heeft als jij. De keuze is daarom erg persoonlijk, en je gevoel zal hierin leidend zijn. Het kiezen voor de goedkoopste mediator is niet altijd een goed idee. Het is goed om te investeren in een succesvol mediation traject, de kosten die worden gemaakt als er door beide partijen een advocaat wordt ingeschakeld zijn namelijk veel hoger. Tijdens een conflict worden er belangrijke beslissingen gemaakt die ook in de toekomst invloed kunnen hebben op je leven. In Nederland zijn erg veel verschillende mediators; het zijn er ongeveer 3.000. Denk bij het maken van een keuze voor een mediator na over de volgende vragen:

  • In welk soort conflict is de mediator gespecialiseerd?
  • Is de mediator gecertificeerd? Welke opleidingen zijn er behaald?
  • Welke ervaringen hadden voorgaande klanten?
  • Is de mediator ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand?

Het kan hierdoor lastig zijn om een keuze te maken uit de verschillende mediators. Een overzicht van de beste mediators in je buurt is handig om de juiste keuze te maken.

Tip! Bekijk de Top 10 mediators bij jou in de buurt
zoeken

Terug naar boven

Lees ook:

Wat kost een coach? | Trustoo
Welke gevolgen heeft een scheiding op kinderen? | Trustoo

Wat kost een advocaat

Kosten berekenen
Bereken hier de kosten voor jouw opdracht
Relevante expert blogs