Wat kost financieel advies

100 - €150
*
Prijs per uur
Prijzen variëren per type dienst die je zoekt en per regio.
Wat kost een financieel adviseur in jouw plaats?
75
100
150
175

Wat kost een financieel adviseur?

Sommige financiële zaken zijn niet eenvoudig om te regelen. In dergelijke gevallen kunt u een financieel adviseur inhuren. Financieel adviseurs helpen u bij een grote diversiteit aan financiële producten. Denkt u dan aan een hypotheek bijvoorbeeld, een spaarrekening, uw pensioen of een levensverzekering. Hoeveel een financieel adviseur u kost is afhankelijk van meerdere factoren. Ook hanteren sommige financieel adviseurs een uurtarief en werken anderen met een vast bedrag.

Wat vind je in dit kostenoverzicht?

Wat doet een financieel adviseur?

Wat kost een financieel adviseur?

Wat doet een hypotheekadviseur?

Wat kost hypotheekadvies?

Wat kost een financiële planning?

Wat kost pensioenadvies?

Wat kost spaar- en beleggingsadvies?

Hoe kies ik de beste financieel adviseur?

Wat doet een financieel adviseur?

Financieel adviseurs kunnen voor een bank werken of als zelfstandig ondernemer. Ze geven adviezen bij het maken van financiële beslissingen. Een financieel adviseur die voor een bank werkzaam is, zal veelal advies geven over de producten van de betreffende bank. Hypotheekadvies is hier een voorbeeld van, evenals advies over betaal- en spaarrekeningen. Ook als een financieel adviseur zelfstandig ondernemer is kan hij of zij hierover uiteraard gericht advies geven. Datzelfde geldt voor financiële producten zoals uw pensioen, beleggingen, een levensverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Kennis van zaken

Een financieel adviseur heeft veel kennis over de verschillende producten die een bank u kan bieden. Door meerdere gesprekken met u te voeren krijgen ze uw wensen goed inzichtelijk en bekijken ze welke financiële producten hierbij aansluiten. Daarbij kijkt een financieel adviseur of het gewenste financiële product binnen uw budget past en hoeveel risico u wilt nemen. Hierbij houden ze eveneens rekening met de wettelijke en fiscale kaders. Vervolgens geven financieel adviseurs u advies over het meest geschikte product en ze lichten dit uitgebreid toe.

Ontvang prijsopgaven van de beste financieel adviseurs in jouw buurt
zoeken

Wat kost een financieel adviseur precies?

De kosten die u aan een financieel adviseur betaalt variëren. Wilt u bijvoorbeeld advies over een specifiek product of een advies over al uw financiële zaken? In het geval van een volledig advies over uw financiën moet u rekening houden met een bedrag dat gemiddeld rond de € 1.000,- ligt. Ook kan een financieel adviseur een uurtarief hanteren. Dit tarief ligt gemiddeld tussen de € 100,- en € 175,- per uur. Omdat financieel adviseurs zelf hun tarieven mogen bepalen, is het raadzaam meerdere offertes op te vragen voor een goed vergelijk.

Kosten van een financieel adviseur bestaan uit:

De kosten voor een financieel adviseur bestaan uit verschillende onderdelen. Dit verschilt per financieel adviseur hoe dit wordt doorberekend. Bij het inhuren van een financieel adviseur bestaat het grootste deel van de kosten uit arbeidskosten. Houdt bij het bekijken van de kosten van een financieel adviseur rekening met eventuele bijkomende kosten, zoals voorrijkosten en materiaal. Dit zal bij een financieel adviseur niet veel meer zijn dan kantoorkosten of je kan kiezen voor een online afspraak.

Arbeid
Materiaalkosten
Voorrijkosten

Wat doet een hypotheekadviseur?

Zoals de naam al zegt geven hypotheekadviseurs u advies over uw hypotheek. Ze helpen u de hypotheek te vinden die het beste op uw persoonlijke situatie aansluit. Daarbij zullen ze eerst uw financiële situatie in kaart brengen. Ook zullen ze u vragen wat uw plannen voor de toekomst zijn. Gaat u binnenkort bijvoorbeeld met pensioen, gaat u minder werken of heeft u een kinderwens? Dit zijn allemaal zaken waar een hypotheekadviseur rekening mee houdt wanneer hij of zij u advies geeft. Vraag hier eenvoudig een prijsopgave aan om een hypotheekadviseur te vinden

Precies weten waar u aan toe bent

Op basis van uw situatie kijken hypotheekadviseurs of u voor een (NHG-)hypotheek in aanmerking komt en of u eventueel een overbruggingshypotheek nodig heeft. Vervolgens wordt gekeken naar de verschillende mogelijkheden. Daarbij zal de hypotheekadviseur ook de bijkomende kosten in kaart brengen, de rentestanden vergelijken en de productvoorwaarden van de geldverstrekkers inzichtelijk maken. Hierdoor weet u vooraf precies wat de hypotheek u maandelijks kost en welke voorwaarden er gelden.

Ontvang prijsopgaven van de beste financieel adviseurs in jouw buurt
zoeken

Wat kost hypotheekadvies?

Het tarief van een hypotheekadviseur varieert van € 100,- tot € 175,- per uur. Voor een compleet hypotheekadvies is ongeveer 20 uur nodig. Dit betekent dat u rekening moet houden met een bedrag dat in totaal tussen de € 2.000,- en € 3.500,- ligt. Zelfstandig hypotheekadviseurs mogen voor een volledig hypotheekadvies een all-in tarief hanteren. Daarbij moeten alle bijkomende kosten zoals nazorg wel inzichtelijk zijn.

Wat kost een financiële planning?

Financieel adviseurs kunnen verschillende tariefvormen hanteren:

  • per uur
  • vast bedrag
  • abonnement

Het uurtarief varieert van € 100,- tot € 175,- en meestal gaat het hier om advies van beperkte omvang. Financieel adviseurs rekenen vaak met een vast bedrag als het om duidelijk afgebakende werkzaamheden gaat, zoals een financiële planning. Dan moet u rekening houden met een bedrag van gemiddeld € 1.000,- in totaal. Bij een abonnement is eveneens een financiële planning inbegrepen, maar kunt u daarnaast gebruik maken van een vragenservice. Ook krijgt u regelmatig updates van uw financieel adviseur.

Ontvang prijsopgaven van de beste financieel adviseurs in jouw buurt
zoeken

Wat kost pensioenadvies?

Veel mensen zijn niet of nauwelijks bezig met hun pensioen. Toch is het wel verstandig om u hierover te laten adviseren. Denkt u dan onder meer aan zaken als:

  • De hoogte van uw inkomen na uw pensioen
  • Het betalen van uw hypotheek en woonlasten na uw pensioen
  • Uw pensioen wanneer u arbeidsongeschikt raakt of u uw baan verliest
  • Het inkomen voor uw partner en kinderen na eventueel overlijden
  • Het betalen van eventuele extra zorg na uw pensioen

Vaak is een oriënterend gesprek over uw pensioen vrijblijvend en dus kosteloos. Wilt u advies over een aanvulling van uw pensioen, dan moet u rekening houden met een gemiddeld bedrag van € 500,-.

Wat kost spaar- en beleggingsadvies?

Sparen of beleggen? Dit is een vraag die veel mensen zichzelf stellen. Een vermogensadviseur kan u hierbij helpen. Het grote voordeel van sparen is dat u uw inleg niet kunt verliezen. Met de keuze voor een vaste spaarrente bent u zo altijd van een vast rendement verzekerd. Het nadeel van sparen is dat de rente nu erg laag is. Dan kan beleggen een alternatief zijn, omdat dit u mogelijk een hoger rendement oplevert dan sparen. De kosten die u voor vermogensadvies betaalt lopen sterk uiteen. Daarom is het verstandig meerdere offertes op te vragen. Ook kan het handig zijn hier evenuteel een boekhouder voor in te schakelen. Meer over de kosten van een boekhouder.

Tip! Bekijk de Top 10 financieel adviseurs bij jou in de buurt
zoeken

Hoe kies ik de beste financieel adviseur?

Nederland telt circa 1.000 financieel adviseurs en allemaal hebben ze hun eigen specialisme. Daarom is het verstandig om eerst voor u zelf in kaart te brengen over welk financieel product, of producten, u advies wilt. Op basis daarvan kunt u bij Trustoo gericht zoeken naar financieel adviseurs in uw regio. Door hierbij offertes van meerdere financieel adviseurs op te vragen maakt u gegarandeerd de beste keuze.

Lees ook:
Wat kost een makelaar
Wat kost een notaris

miniwizard.svgWie zijn de beste financieel adviseurs in jouw plaats?
Relevante expert blogs