Hoogsensitief persoon (HSP): wat is het en wat zijn de kenmerken?

Gepubliceerd op 28 Apr, 2023

Deel artikel
Mariël Thesingh
Coach

Hoogsensitiviteit (HSP) is een eigenschap die steeds meer bekendheid krijgt. Bijna 20% van de bevolking heeft een gevoeliger zenuwstelsel en kan daarom als hoogsensitief worden beschouwd. Ondanks de toegenomen aandacht voor HSP, ervaren veel mensen hoogsensitiviteit als een last en vragen zij zich af of er iets mis met hen is. In dit artikel ga ik daarom in op hoogsensitiviteit en de kenmerken ervan.

Ontvang prijsopgaven van de beste coaches in jouw buurt
zoeken

Wat is HSP?

HSP staat voor Highly Sensitive Person (hoogsensitief persoon). Wanneer je hoogsensitief bent, betekent dit dat je een gevoeliger zenuwstelsel hebt dan gemiddeld. Hierdoor zijn er meer hersengebieden tegelijkertijd actief. Het gaat om de hersengebieden die te maken hebben met bewustzijn, aandacht, empathie, zintuiglijke informatie en het plannen van actie.

Dat er meer hersengebieden tegelijk actief zijn, betekent niet dat er iets mis met je is. Een bekend misverstand is dat wordt gedacht dat hoogsensitiviteit een ziekte of stoornis is. Hoogsensitiviteit is geen psychische aandoening, maar juist een persoonlijkheidskenmerk. Normaal gesproken filtert het brein de hoeveelheid informatie die het ontvangt, maar bij hoogsensitieve personen werkt deze filter minder effectief. Hierdoor worden prikkels en indrukken intenser ervaren en heb je meer tijd nodig om prikkels te verwerken. Wanneer er te veel prikkels verwerkt moeten worden in korte tijd, kan stress ontstaan.

HSP kenmerken

Hoewel hoogsensitiviteit geen psychische aandoening is, zijn er wel een aantal kenmerken die vaak voorkomen bij mensen die hoogsensitief zijn:

  • Intensere ervaring van geuren, smaken, geluiden en stemmingen
  • Dieper nadenken over betekenissen van situaties
  • Harde werkers met een sterk verantwoordelijkheidsgevoel
  • Oog voor detail
  • Sterk rechtvaardigheidsgevoel
  • Creatief en fantasierijk
  • Groot empatisch vermogen
  • Meer behoefte aan rust en stilte

Ben ik hoogsensitief?

Als hoogsensitief persoon voel je je vaak anders dan anderen. Drukte, harde geluiden en sterke geuren kunnen je snel overweldigen. Vaak worden hoogsensitieve kinderen al op jonge leeftijd verlegen of gevoelig genoemd. Wil je weten of jij hoogsensitief bent? Er zijn online zelftests beschikbaar, maar deze zijn niet altijd betrouwbaar. Het is daarom aan te raden om een coach of psycholoog te raadplegen.

Boost your HSP

Wil je meer weten over hoogsensitiviteit en hoe dit bij jou tot uiting komt? Dan is het traject Boost your HSP van Mariël Thesingh Coaching & Ontwikkeling wellicht iets voor jou. In zes sessies krijg je duidelijkheid over hoe HSP bij jou tot uiting komt en krijg je handvatten om hiermee om te gaan. Daarnaast ontvang je een werkboek waarmee je stap voor stap leert om deze eigenschap in te zetten. Hoogsensitiviteit kan zo een kracht worden in plaats van een last.

Tip! Bekijk de Top 10 coaches bij jou in de buurt
zoeken
miniwizard.svgOver deze coach
Mariël Thesingh Coaching & Ontwikkeling
9,3score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (15)
HSP - Coaching: iets voor jou...?

Voor de buitenwereld heb je het maar al te goed voor elkaar. Je bent intelligent, sensitief en sociaal - al zeg je dat niet hardop - en bovendien een harde werker. Je bent bezig met of in de startblokken van jouw carrière, houdt van een feestje, etentje of tripje en tussen de drukte door pak je wat tijd voor jezelf.

Klinkt fantastisch toch?

En toch voel je die knoop in je maag. Je merkt dat je niet meer weet wat je zelf wilt en je aanpast aan wat jouw omgeving verwacht. En waarom, vraag je jezelf af? Inmiddels ben je er wel achter dat je veel hoogsensitieve eigenschappen hebt, maar heb je geen idee wat je daar nu werkelijk mee moet en of dit nou het probleem is.

Wel weet je dat je moe bent en heel snel overprikkeld raakt in een te drukke Jumbo.

Hoe zou het zijn als....?
- Je zónder knoop in je maag naar elk feestje, festival of sociaal event toe kan gaan waar je volop kan genieten.
- Jij tijdens (team)overleggen de verbinder bent die collega’s bij elkaar brengt, duidelijk zegt wat jij vindt en zorgt dat er een fijne sfeer wordt gecreëerd. Kortom, jij zit relaxt op je stoel.
- Jouw hoofd rust heeft en jij je ontspannen voelt in je lichaam.
- Als jij doet wat jij wilt in het leven en keuzes maakt die bij jou passen! Zodat jouw wensen tot uiting komen.

Dit is mogelijk als jij meedoet aan het traject ”grip op jouw hoogsensitiviteit".
In dit traject gaan we samen in zes sessies van 1 uur aan de slag en je zult zien dat jij exact weet hoe jij met jouw HSP kan omgaan. Jij krijgt inzicht in hoe HSP bij jou tot uiting komt, hoe het joú uniek maakt en hoe jij jezelf kunt zijn mét deze eigenschap.

Aan het einde van dit traject:
- Ben jij weer die energiekeling! Jij hebt inzicht in jouw hoogsensitiviteit en bent in staat je eigen energie te managen.
- Zien jouw collega’s bijna een ander persoon. Niet meer die stille muis, maar de onmisbare schakel die alles haarfijn aanvoelt en benoemt wat er nodig is. Jij bent in staat om de gevoelens en energie bij een ander te laten en zelf jouw gevoel in te zetten.
- Voel jij je als een vis in het water, relaxt in je lijf en relaxt in je hoofd. Jij bent in staat om je gedachten te managen en hierdoor meer rust te ervaren.
- Doe jij wat bij jou past: van solo vakantie tot een moestuin onderhouden of juist een pottenbakcursus. Jij laat jezelf zien en horen en voelt je hier comfortabel bij.

De investering in dit traject is €720,00, - of in 3 termijnen: € 240,00.

Hiervoor krijg je:
- Een online kick-off van 30 min.
- 6 uur 1:1 persoonlijke coaching voor diepgaande resultaten
- Inspirerende opdrachten voor meer zelfinzicht
- Praktische oefeningen die jij dagelijks kunt toepassen
- Tussen de sessies door de mogelijkheid tot telefonisch contact (15 min)

Je vraagt je alleen nog af hoe?
Ik ga je helpen! Mijn naam is Mariël Thesingh en naast ervaringsexpert ben ik gediplomeerd professioneel coach en sta ik klaar om samen met jou aan de slag te gaan!
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.

Relevante expert blogs