Wat kost een psycholoog?

90 - €120
*
Gemiddelde prijs per uur. De prijzen verschillen per type dienst en regio.
Wat kost een psycholoog in jouw plaats?
70
90
120
150

Wat kost een psycholoog?

Als je mentale problemen hebt, kan je naar een psycholoog toegaan. Denk dan onder meer aan een depressie, angst, een burn-out, relatieproblemen, of de verwerking van traumatische ervaringen. Psychologen helpen je door je inzicht te geven in jouw gedachtes en gevoelens. Dit doen zij door een gericht behandelplan op te stellen en je hierin te begeleiden. Hoeveel je voor een psycholoog betaalt, is afhankelijk van je hulpvraag en de duur van het behandeltraject.

Tip! Bekijk de Top 10 psychologen bij jou in de buurt
zoeken

Wat vind je in dit kostenoverzicht?

Wat doet een psycholoog?

Psychologen zijn deskundigen in de wetenschap van de psychologie. Deze wetenschap richt zich op het gedrag van mensen en het innerlijk leven. Er zijn verschillende soorten psychologen. Een eerstelijnspsycholoog bijvoorbeeld, biedt hulp bij psychische klachten die regelmatig voorkomen. Denk daarbij aan angst, een depressie of een burn-out. Daarnaast zijn er onder andere sportpsychologen, beroepspsychologen en ook sociaal psychologen. Laatstgenoemden zijn thuis in menselijk gedrag en de psychologische factoren die een impact hebben op sociale interacties. Verder zijn er ook klinische psychologen die gespecialiseerd zijn in mentale en emotionele stoornissen.

Ontvang prijsopgaven van de beste psychologen in jouw buurt
zoeken

Wat is het verschil tussen een psycholoog, psychiater en psychotherapeut?

In tegenstelling tot psychologen, zijn psychiaters artsen. Dit betekent dat psychiaters een studie medicijnen hebben gevolgd. Na het afronden van deze studie, hebben psychiaters zich gespecialiseerd in de psychiatrie. Psychiaters zijn hierbij werkzaam in drie verschillende werkgebieden:

  • Kinder- en jeugdpsychiatrie
  • Volwassenenpsychiatrie
  • Ouderenpsychiatrie

De opleiding tot psychotherapeut maakt deel uit van de opleiding voor psychiater. Na zijn of haar afstuderen staat de psychiater dan ook niet alleen geregistreerd als psychiater, maar ook als psychotherapeut en arts.

Psychiaters zijn hierbij meer gericht op mentale stoornissen en hoe deze, al dan niet met medicatie, verbeterd of verholpen kunnen worden. Psychologen richten zich meer op het gedrag van mensen en hoe ze de onderliggende processen in de hersenen kunnen veranderen. Vaak wordt door je huisarts de inschatting gemaakt of je beter naar een psycholoog, psychiater of psychotherapeut toe kunt gaan.

Wanneer naar een psycholoog?

De redenen om naar een psycholoog te gaan zijn zeer divers. Veel mensen gaan naar een psycholoog als zij een depressie doormaken of een burn-out hebben. De psycholoog geeft je dan inzicht in wat de oorzaak hiervan is geweest. Door hierin bewustwording te creëren, kunnen psychologen je gericht behandelen en begeleiden. Uiteraard doen zij dit niet alleen bij een depressie en een burn-out, maar ook bij tal van andere mentale problemen. Voorbeelden hiervan zijn stress, angsten, het hebben van een negatief zelfbeeld en relatieproblemen.

Traumatische ervaringen en PTSS

Er wordt ook regelmatig een beroep gedaan op een psycholoog bij traumatische ervaringen. Bij rouwverwerking bijvoorbeeld of een gedwongen ontslag. Ditzelfde geldt voor PTSS, een posttraumatische stressstoornis. Hierbij wordt een nare gebeurtenis continu herbeleefd in gedachten en dromen. Dit is zo heftig, dat dit het dagelijks functioneren ernstig beïnvloedt. Een psycholoog kan dan helpen bij de verwerking van de nare gebeurtenis. Ook zal hij of zij handvatten aanreiken hoe met deze ervaring om te gaan.

Ontvang prijsopgaven van de beste psychologen in jouw buurt
zoeken

Wat kost een psycholoog?

De meeste psychologen hanteren sessies met een duur van 45 tot 60 minuten. De gemiddelde kosten zijn € 95,- voor een enkele sessie. Ben je verzekerd voor psychische hulp vanuit uit basisverzekering? Dan kosten de sessies bij de psycholoog niets. Wel moet je rekening houden met je eigen risico. Hiermee zullen de uiteindelijke kosten verrekend worden. Daarnaast hebben de meeste verzekeraars als voorwaarde dat je een verwijsbrief van de huisarts kunt overleggen. In sommige gevallen is echter geen verwijsbrief van de huisarts nodig, omdat het bijvoorbeeld om een zelfstandige psycholoog gaat. Het is daarom verstandig om dit vooraf te bespreken met de psycholoog waarmee je een behandeltraject in wilt gaan.

Duur van het behandeltraject

Wat eveneens van belang is om vooraf te bespreken, is de duur van het behandeltraject. Dit bespreek je met de psycholoog bij het intakegesprek. Ga je met meerdere personen een behandeltraject in, bijvoorbeeld met je partner? Dan liggen de sessiekosten vaak hoger, omdat een enkele sessie dan langer duurt. De kosten die je voor een psycholoog betaalt, worden dus ook beïnvloed door de duur van het behandeltraject en/of de sessielengte. Ook is het van invloed op de kosten of je buiten de reguliere werktijden een beroep wilt doen op de psycholoog. Gemiddeld betaal je dan € 20,- per sessie meer. Het is echter ook in dit geval raadzaam om dit vooraf af te stemmen met de psycholoog.

Hoe kies ik de beste psycholoog?

Juist bij psychologen is het belangrijk om een klik te hebben met de deskundige in kwestie. Daarom is het verstandig om meerdere psychologen te vergelijken. Door te kiezen voor een psycholoog bij jou uit de buurt, ligt de drempel doorgaans lager. Wij adviseren daarom het opvragen van 3 tot 4 offertes bij psychologen in uw regio. Hiermee vind je gegarandeerd de psycholoog die bij jou past. Vergeet daarbij niet om te informeren naar de vergoeding vanuit de zorgverzekering. Kan dit via de psycholoog van jouw keuze, of heb je eerst een verwijsbrief van de huisarts nodig?


Terug naar boven

Tip! Bekijk de Top 10 psychologen bij jou in de buurt
zoeken


miniwizard.svgWie zijn de beste psychologen in jouw plaats?