Wat kost een relatietherapeut

100 - €130
*
Gemiddelde prijs per uur. De prijzen verschillen per type dienst en regio.
Wat kost een relatietherapeut in jouw plaats?
60
100
130
170

Wat zijn de kosten van een relatietherapeut

Zijn jij en je partner in de loop der jaren uit elkaar gegroeid? Of misschien ervaar je problemen binnen je relatie waar je zelf niet meer uitkomt? Een relatietherapeut kan in dat soort situaties van dienst zijn. Relatietherapeuten zijn ervaren in het dichter bij elkaar brengen van stellen. Daarnaast geven ze inzicht in hoe je jouw relatie kunt verbeteren. Hoeveel een relatietherapeut kost is afhankelijk van diverse factoren.

Wat vind je in dit kostenoverzicht?

  1. Waarom een relatietherapeut inschakelen?
  2. Wanneer een relatietherapeut inschakelen?
  3. Werkwijze van relatietherapeuten en onpartijdigheid
  4. Wat is EFT therapie?
  1. Welke zaken bepalen de kosten voor een relatietherapeut?

Wat doet een relatietherapeut?

Een relatietherapeut probeert door middel van het voeren van gesprekken relaties te verbeteren. Veelal zijn dit de relaties tussen twee partners. Sommige relatietherapeuten hebben hierbij een opleiding in de psychologie genoten. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Het beroep van relatietherapeut is een vrij beroep. Dat wil zeggen dat eenieder die stellen relatietherapie biedt zich relatietherapeut mag noemen.

Ontvang prijsopgaven van de beste relatietherapeuten in jouw buurt
zoeken

Waarom een relatietherapeut inschakelen?

De redenen om een relatietherapeut in te schakelen kunnen zeer uiteenlopen. Aanleidingen voor relatietherapie die veelvuldig voorkomen zijn:

  • Ontrouw
  • Uit elkaar gegroeid zijn
  • Veel (en heftig) ruzie maken

Een relatietherapeut probeert dan door het voeren van gesprekken inzicht te krijgen in gedragspatronen van beide partners. Datzelfde geldt voor communicatiepatronen. Op basis van deze gesprekken beoordeelt een relatietherapeut welke therapievormen en welke methodes geschikt kunnen zijn. Dit zal hij of zij vervolgens aan beide partners voorleggen. Als beide partners het eens zijn met de voorgestelde therapievorm en/of methode, dan gaat de relatietherapeut hiermee aan de slag.

Wanneer een relatietherapeut inschakelen?

Veel stellen vinden het moeilijk om te bepalen wanneer ze een relatietherapeut in moeten schakelen. In veel gevallen is de drempel te hoog en ook kan schaamte een rol spelen. Toch is het verstandig om voor een relatietherapeut te kiezen als je continu niet lekker in je vel zit binnen je relatie. Relatietherapeuten begrijpen als geen ander wat voor jou de aarzeling is en zullen hierin begrip tonen. Ook zullen ze bevestiging bieden dat het goed is dat je de stap naar therapie hebt ondernomen.

Ontvang prijsopgaven van de beste relatietherapeuten in jouw buurt
zoeken

Werkwijze van relatietherapeuten en onpartijdigheid

Een relatietherapeut begint altijd met het voeren van gesprekken. Tijdens deze gesprekken zal hij of zij aandachtig luisteren en gerichte vragen stellen. Ook doen relatietherapeuten hierbij gelijktijdig observaties. Daarbij kan het in sommige gevallen zo zijn dat ze het stel een opdracht of meerdere opdrachten meegeven. Bovenal is een relatietherapeut echter onpartijdig. Dat betekent dat hij of zij geen partij kiest en vanuit beide kanten de situatie bekijkt. Zonder deze onpartijdigheid kunnen relatietherapeuten onmogelijk hun beroep naar behoren uitoefenen.

Wat is EFT therapie?

Een therapievorm die veelvuldig door relatietherapeuten wordt ingezet is Emotionally Focused Therapy, afgekort EFT. Deze therapievorm is wetenschappelijk onderbouwd. Binnen deze therapievorm worden diverse relatietherapiesoorten met elkaar gecombineerd. Een voorbeeld hiervan is gedragstherapie. De basis van deze therapievorm ligt in het (h)erkennen van patronen en het doorbreken hiervan. Deze patronen komen vaak voort uit het verleden en zijn door de jaren heen in de relatie geslopen. Andere onderdelen van EFT zijn het open communiceren en het benoemen van behoeftes, angsten en andere gevoelens.

Ontvang prijsopgaven van de beste relatietherapeuten in jouw buurt
zoeken

Wat kost relatietherapie?

De kosten die je aan een relatietherapeut moet betalen lopen uiteen. Dit is allereerst afhankelijk van de duur van de sessies die je hebt. Daarnaast kun je vooraf samen met de relatietherapie bespreken hoeveel sessies er in totaal nodig zullen zijn. Op basis hiervan kun je eventueel ook een totaalprijs met de relatietherapeut afspreken. Je kunt hiernaar het beste informeren bij verschillende relatietherapeuten bij jou in de buurt. Om een idee te geven, dit zijn de gemiddelde kosten per sessie:

Duur van een sessieKosten
45 tot 60 minutenTussen €95,- en €115,- per sessie
75 tot 90 minutenTussen €135,- en €155,- per sessie

Welke zaken bepalen de kosten voor een relatietherapeut?

Naast de duur van de sessies bij de relatietherapeut zijn er ook andere zaken die de kosten beïnvloeden. Hoewel veel relatietherapeuten een soortgelijk tarief per uur en sessie hanteren kunnen hier toch (forse) verschillen in zitten. Verder maken veel relatietherapeuten een onderscheid tussen therapie tijdens werkdagen en therapie in de avonduren. Voor relatietherapie in de avonduren, of tijdens feestdagen, betaal je meestal altijd meer. Een toeslag van € 20,- bovenop het reguliere tarief per sessie is hierin niet ongebruikelijk.

Ontvang prijsopgaven van de beste relatietherapeuten in jouw buurt
zoeken

Relatietherapie kosten bestaan uit:

De kosten voor een relatietherapeut bestaat voornamelijk uit de arbeidskosten. Het is in sommige gevallen mogelijk dat er ook voorrijkosten worden berekend. Bijvoorbeeld als de relatietherapeut naar een locatie moet komen. Het verschilt per relatietherapeut hoe dit wordt doorberekend.

Arbeid
Voorrijkosten

Hoe kies ik de beste relatietherapeut?

Als je als stel de knoop heeft doorgehakt en gezamenlijk besluit om in therapie te gaan, kun je terecht bij de relatietherapeut. Meestal zijn er diverse relatietherapeuten gevestigd bij jou in de regio. We raden daarom aan om meerdere offertes op te vragen van relatietherapeuten bij jou in de buurt. Op deze manier kun je eenvoudig vergelijken wat de kosten zijn en welke therapievormen de relatietherapeuten in kwestie allemaal bieden. Met 3 tot 4 offertes zijn we ervan overtuigd dat je samen een weloverwogen besluit kunt nemen.

Terug naar boven

Tip! Bekijk de Top 10 relatietherapeuten bij jou in de buurt
zoeken
miniwizard.svgWie zijn de beste relatietherapeuten in jouw plaats?