Wat kost een rijschool

38 - €42
*
Gemiddelde prijs per uur. De prijzen verschillen per type dienst en regio.
Wat kost een rijschool in jouw plaats?
35
38
42
45

Wat zijn de kosten van een rijschool

Eenieder die met een gemotoriseerd voertuig wil deelnemen aan het verkeer moet in het bezit zijn van een rijbewijs. Bij rijscholen kun je lessen volgen alvorens het rijexamen aan te vragen. De prijzen die rijscholen hiervoor rekenen kunnen nogal van elkaar verschillen. Dit heeft verschillende redenen, waaronder de regio waarin je jouw rijopleiding volgt.

Tip! Bekijk de Top 10 rijscholen bij jou in de buurt
zoeken

Wat vind je in dit kostenoverzicht?

 1. Inhoud rijopleiding: theorie en praktijk
 2. Praktijkgedeelte
 3. Spoedcursus autorijbewijs behalen
 4. Vanaf welke leeftijd autorijles volgen?
 1. Welke zaken bepalen de kosten voor het halen van een rijbewijs?

Wat doet een rijschool?

Rijscholen verzorgen rijopleidingen voor het behalen van een rijbewijs. In Nederland is het verplicht om een geldig rijbewijs te hebben als je met een gemotoriseerd voertuig op de openbare weg wilt rijden. Het rijden zonder (geldig) rijbewijs is dan ook per wet verboden (volgens art. 107 WVW). Er zijn rijbewijzen voor onder andere de volgende voertuigen:

 • Auto
 • Bromfiets
 • Brommobiel
 • Bus
 • Motor
 • Scooter
 • Snorfiets
 • Tractor
 • Vrachtwagen

Ontvang prijsopgaven van de beste rijscholen in jouw buurt
zoeken

De rijbewijzen zijn hierbij ingedeeld in unieke categorieën. We hebben deze categorieën voor je op een rij gezet:

CodeSoort rijbewijs
AMRijbewijs voor o.a. bromfiets, brommobiel, scooter en snorfiets
A, A1 en A2Motorrijbewijs
BAutorijbewijs
BE en B+ (code 96)Rijbewijs voor auto (B) met aanhanger
CVrachtwagenrijbewijs
CERijbewijs voor vrachtwagen (C) met aanhanger
C1Rijbewijs voor ‘lichte’ vrachtwagen tussen 3500 en 7500 kilo
C1ERijbewijs voor vrachtwagen (C1) met aanhanger
DBusrijbewijs (bij vervoer van meer dan 8 personen)
DERijbewijs voor bus (D) met aanhanger
D1Rijbewijs voor ‘kleine’ bus (bij vervoer van 8 tot 16 personen)
D1ERijbewijs voor 'kleine' bus (D1) met aanhanger
TTractorrijbewijs

Er zijn rijscholen die rijopleidingen in al deze categorieën voor rijbewijzen verzorgen. Daarnaast zijn er ook veel rijscholen die zich gespecialiseerd hebben in een bepaald type rijbewijs. Autorijscholen zijn hiervan het meest bekende voorbeeld. Hierbij verzorgen veel autorijscholen ook de rijopleiding voor rijbewijs A, A1 en A2: het motorrijbewijs. Datzelfde geldt voor rijopleidingen voor het AM rijbewijs voor bromfietsen, brommobielen, scooters en snorfietsen.

Inhoud rijopleiding: theorie en praktijk

Voor vrijwel alle rijopleidingen geldt dat deze bestaan uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte. Niet alle rijscholen bieden theoriecursussen. Het is verstandig om hier navraag naar te doen als je een offerte opvraagt. Sommige rijschoolhouders besteden het theoriegedeelte bijvoorbeeld uit aan een landelijk theoriecentrum. Deze zijn in diverse steden in Nederland gevestigd.

Bekende landelijke theoriecentra zijn:

 • theoriecentrum.nu
 • altijdgeslaagd.nl
 • theorieman.nl
 • slaagzeker.nl

Deze centra garanderen vaak een slagingskans van 90 tot 100 procent na slechts één dag theoriecursus. Deze cursussen van een dag worden veelal op locatie gegeven. Een uitzondering hierop is theorieman.nl. Hier kun je de theoriecursus ook online volgen.

Ontvang prijsopgaven van de beste rijscholen in jouw buurt
zoeken

Praktijkgedeelte

Tijdens het praktijkgedeelte van de rijopleiding leiden rijscholen je op tot een ervaren bestuurder die veilig aan het verkeer kan deelnemen. Tegelijkertijd bereiden ze je voor op het praktijkexamen. Dit gebeurt onder andere door een proefexamen af te nemen. Tijdens dit examen wordt getest of je al klaar bent om het praktijkexamen met succes af te kunnen leggen. Voor het behalen van het autorijbewijs zijn gemiddeld ongeveer 35 tot 45 rijlessen nodig.

Spoedcursus autorijbewijs behalen

Naast reguliere autorijlessen kan er in Nederland ook een spoedcursus voor het autorijbewijs gevolgd worden. Dit houdt in dat binnen een aantal dagen alle stof behandeld wordt. Het autorijbewijs kan dan binnen 5, 8 of 10 dagen worden behaald. Hou er rekening mee dat niet alle autorijscholen deze spoedcursussen aanbieden. Het is verstandig om ook hier navraag naar te doen.

Vanaf welke leeftijd autorijles volgen?

In Nederland mag men vanaf de leeftijd van 16 jaar het theorie-examen voor het autorijbewijs afleggen. Vanaf 16,5 jaar mag er gestart worden met het volgen van autorijlessen. Dit was vanaf 18 jaar. De reden waarom dit nu eerder mag is vanwege 2toDrive. Dit betekent dat jongeren vanaf 17 jaar hun autorijbewijs kunnen halen en een jaar lang onder begeleiding mogen autorijden.

Ontvang prijsopgaven van de beste rijscholen in jouw buurt
zoeken

Wat kost een rijles?

Voor vrijwel alle autorijscholen geldt dat ze rijlessen aanbieden van een uur. Tijdens deze lessen wordt onder andere aandacht besteed aan voertuigbeheersing. Daarnaast worden diverse verkeerssituaties behandeld zoals parkeren, rijden op de snelweg, schakelen, kijktechnieken, fileparkeren en remmen. Een autorijles kost in Nederland circa € 40,- per uur, plus extra bijkomende kosten:

Soort examenKosten
Praktijkexamen B€120,-
Theorie-examen B€37,-
Tussentijdse toets€120,-
Faalangstexamen B€168,-
B.N.O.R. examen B€137,-

Welke zaken bepalen de kosten voor het halen van een rijbewijs?

De kosten voor een rijbewijs worden allereerst beïnvloed door het aantal lessen dat genomen moet worden. Gemiddeld zijn er voor het autorijbewijs 35 tot 45 lessen nodig. Sommige leerlingen behalen hun rijbewijs al na 15 tot 20 lessen en anderen hebben 55 lessen nodig.

Daarbij kan het zo zijn dat een leerling niet in één keer slaagt voor het praktijkexamen B. Dan zullen er opnieuw lessen gevolgd moeten worden en moet ook het praktijkexamen opnieuw worden aangevraagd. Hierdoor zullen de kosten voor het autorijbewijs hoger zijn. Andere zaken die de kosten kunnen bepalen zijn de rijschool, de regio waar de lessen gevolgd worden en het type lesauto.

Ontvang prijsopgaven van de beste rijscholen in jouw buurt
zoeken

Kosten voor een rijschool bestaan uit:

De kosten voor een rijschool bestaan uit verschillende onderdelen. Dit verschilt per rijschool hoe dit wordt doorberekend. De voornaamste kosten zitten in de geleverde arbeidsuren. Daarnaast is er nog een klein deel dat bestaat uit het gebruikte materiaal. Deze kosten zijn afhankelijk van de gemaakte keuzes. Hiernaast een indicatie van hoe de verhoudingen gemiddeld zullen uitvallen.

Arbeid
Voorrijkosten
Materiaal

Hoe kies ik de beste rijschool?

Het volgen van rijlessen doet je vrijwel altijd bij een rijschool bij jou in de regio. Aangezien de kosten per rijschool kunnen verschillen, is het verstandig om meerdere offertes op te vragen. Daarbij raden we eveneens aan om na te vragen welke diensten de betreffende rijschool allemaal biedt. Kan er ook theorieles worden gevolgd bijvoorbeeld? Kortom, door vooraf een goed vergelijk te maken weet je zeker dat je uiteindelijk de beste rijschool kiest.

Terug naar boven

Tip! Bekijk de Top 10 rijscholen bij jou in de buurt
zoeken
miniwizard.svgWie zijn de beste rijscholen in jouw plaats?