Wat kost een advocaat

250 - €350
*
Prijs per uur
Prijzen variëren per type dienst die je zoekt en per regio.
Wat kost een advocaat in jouw plaats?
100
250
350
500

Wat zijn de kosten van een advocaat

De meeste mensen krijgen in hun leven weleens met een advocaat te maken. Advocaten behartigen jouw juridische belangen. Ze adviseren je, bemiddelen voor je, onderhandelen voor je en procederen voor je. De kosten die je hiervoor aan een advocaat moet betalen variëren. Dit is voor een deel afhankelijk van de complexiteit van je juridische probleem. Daarnaast speelt ook de gewenste snelheid waarmee dit probleem moet worden opgelost een rol.

Wat vindt je in dit kostenoverzicht?

 1. Welke soorten advocaten zijn er?
 2. Wat is het verschil tussen een advocaat en een jurist?
 1. Andere kosten bij een rechtszaak

Wat doet een advocaat?

Advocaten voelen zich nauw betrokken bij jouw juridisch probleem en zijn daarin partijdig. Dat wil zeggen dat ze alleen jouw belang naar hun beste kunnen behartigen bij een rechtszaak. Ook betekent dit dat ze van niemand anders dan jou in eenzelfde zaak een opdracht ontvangen. Hiermee wordt belangenverstrengeling voorkomen. De advocaat zal je daarbij uitvoerig adviseren. Hij of zij zal voor je uiteenzetten wat de risico’s zijn en welke kansen je hebt. Ook zullen advocaten hun strategie uiteenzetten en voor jou de contacten met de tegenpartij onderhouden. Verder bemiddelen advocaten voor je, voeren zij de onderhandelingen voor je en datzelfde geldt voor procederen.

Ontvang prijsopgaven van de beste advocaten in jouw buurt
zoeken

Welke soorten advocaten zijn er?

Veel mensen moeten in hun leven wel een keer een beroep doen op een advocaat. De redenen waarom je een advocaat moet inschakelen zijn dan ook zeer divers. Er zijn advocaten die zich gespecialiseerd hebben in een bepaald juridisch vakgebied. Deze vakgebieden betreffen onder andere:

 • Strafrecht
 • Personen- en familierecht
 • Erfrecht
 • Letselschade
 • Huurrecht
 • Arbeidsrecht
 • Ondernemingsrecht
 • Bestuursrecht

Kortom, er zijn tal van verschillende vakgebieden waarin een advocaat zich gespecialiseerd kan hebben. Bij het aanvragen van offertes bij advocaten is het belangrijk om dit na te vragen. Zo weet je zeker dat je de juiste juridische ondersteuning krijgt in jouw situatie.

Wat is het verschil tussen een advocaat en een jurist?

Veel mensen denken dat een advocaat en een jurist hetzelfde zijn. Dat kan, maar dit hoeft niet. Zo is een advocaat altijd een jurist maar is een jurist niet altijd een advocaat. Beiden hebben ze de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid aan de universiteit afgerond. Na deze opleiding volgen ze een masteropleiding. Ronden ze deze eveneens succesvol af? Dan mogen ze beiden de titel meester in de rechten (mr.) voeren. Het verschil is dat een advocaat daarna verplicht is om de driejarige Beroepsopleiding Advocaten te volgen. Na de beëdiging mag hij of zij de beschermde titel advocaat voeren. Jurist is geen beschermde titel.

Ontvang prijsopgaven van de beste advocaten in jouw buurt
zoeken

Wat kost een advocaat?

Gemiddeld kost een advocaat tussen de € 250,- en € 350,- per uur. Sommige advocaten vragen meer dan € 500,- per uur. De hoogte van de kosten wordt voor een belangrijk deel bepaald door de kwaliteit van de advocaat in kwestie. Zoals bij de meeste beroepsgroepen het geval is kost kwaliteit je nu eenmaal meer. Daarbij speelt ook de specialisatie van de advocaat een rol in de tarieven die hij of zij berekent.

Prijsonderhandeling en opbrengst

Mocht je denken dat je niet kunt onderhandelen over het uurtarief, dan heb je het mis. Dit kan altijd. Je weet zeker dat je het voordeligst uit bent als je meerdere offertes opvraagt en hierover onderhandelt. Daar komt bij dat een goede advocaat je niet alleen geld kost maar ook veel kan opleveren. De meeste advocaten werken dit totaaloverzicht graag voor je uit. Denk bijvoorbeeld aan de financiële vergoeding die je van jouw voormalig werkgever kunt ontvangen, of van je voormalige partner.

Welke zaken bepalen de kosten voor de advocaat?

Naast kwaliteit, ervaring en specialisatie wordt de hoogte van de kosten voor een advocaat eveneens bepaald door zijn of haar winratio. Datzelfde geldt voor de complexiteit van het juridisch probleem en de snelheid waarmee het een en ander moet worden afgehandeld. Naast het uurloon voor de advocaat zelf, moet je bij advocatenkantoren vaak ook rekening houden met kantoorkosten. Het is belangrijk dat je hier vooraf goed navraag naar doet. Daardoor kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan.

Ontvang prijsopgaven van de beste advocaten in jouw buurt
zoeken

Zijn advocaatkosten aftrekbaar?

Soms zijn de advocaatkosten die bij een scheiding komen kijken aftrekbaar. Hou er daarbij rekening mee dat de Belastingdienst vooral let op de verdeling van de advocaatkosten. Het is dus belangrijk om een duidelijke specificatie bij de factuur van je advocaat te vragen. Alleen de kosten die je met een scheidingsadvocaat voor partneralimentatie maakt zijn aftrekbaar. Overige advocaatkosten zijn dit niet.

Andere kosten bij een rechtszaak

De procedurekosten die bij een rechtszaak komen kijken zijn naast de advocaatkosten:

 • Griffierechten
 • Deurwaarderkosten (dagvaarden tegenpartij)
 • Kosten voor inschakeling getuigen en/of deskundigen

Griffierechten (proceskosten)

Griffierechten zijn proceskosten en moeten betaald worden als een zaak bij een rechter wordt ingediend. Deze kosten kunnen doorgaans aan je advocaat worden betaald, die op zijn of haar beurt de rechtbank betaalt. In sommige gevallen kan jouw advocaat aanvragen dat je een lager bedrag aan griffierechten betaalt. Heb je geen advocaat nodig? Dan kun je met een laag inkomen en inkomensverklaring soms ook verlaging van de proceskosten krijgen.

Deurwaarderkosten

Bepaalde werkzaamheden die bij een rechtszaak komen kijken mogen alleen worden verricht door deurwaarders. Denk dan onder andere aan het dagvaarden van de tegenpartij. Als je hiervoor de opdracht geeft dan moet jij hiervoor de kosten betalen, tenzij je advocaatkosten worden vergoed.

Kosten voor inschakeling getuigen en/of deskundigen

Wie stelt, moet bewijzen. Dat wil zeggen, als jij zegt dat je schade hebt ondervonden door de tegenpartij dan moet je dit kunnen aantonen. Soms moet je hiervoor getuigen en/of deskundigen inschakelen. Deze kosten moet je zelf betalen.

Ontvang prijsopgaven van de beste advocaten in jouw buurt
zoeken

Je advocaatkosten worden vergoed

In de meeste gevallen moet je de kosten voor een procedure bij civiele zaken en bestuursrechtelijke zaken zelf betalen. Tenzij door de rechter wordt besloten dat de verliezende partij voor deze kosten op moet draaien. Dit wordt ook wel kostenveroordeling genoemd. De betreffende kosten moet je zelf terugeisen van de tegenpartij. Daar komt bij, dat in geval van civiele zaken de kosten niet altijd teruggeëist kunnen worden. Bijvoorbeeld wanneer de verliezende partij geen geld heeft om de kosten te betalen.

Wie betaalt de kosten van een rechtszaak?

Ben je na de rechtszaak de verliezende partij? Dan hoeft dit niet altijd te betekenen dat je voor de kosten van de tegenpartij opdraait. Rechters zullen per zaak beoordelen of de verliezende partij de kosten voor de tegenpartij moet betalen. Soms komt het voor dat de rechter oordeelt dat de winnende partij wel een deel van de kosten zelf moet betalen.

De kosten voor een advocaat bestaan uit:

De kosten voor een advocaat bestaan uit verschillende onderdelen. Dit verschilt per advocaat hoe dit wordt doorberekend. Bij een advocaat bestaat het grootste deel van de kosten uit arbeidskosten van de advocaat. Houdt bij het bekijken van de kosten van een advocaat rekening met eventuele bijkomende kosten, zoals kantoorkosten, griffierechten of kosten voor eventuele deskundigen.

Arbeid
Overige kosten

Hoe kies ik de beste advocaat?

Op het moment dat je juridische hulp van een advocaat nodig heeft, is het verstandig je eerst goed te oriënteren. Begin daarom met vast te stellen welke soort advocaat je nodig heeft. Op basis daarvan kun je gericht offertes opvragen. We raden je aan om 3 tot 4 offertes op te vragen bij advocaten bij jou in de buurt. Het is prettig wanneer je niet lang hoeft te reizen als je een afspraak of afspraken met hem of haar heeft.

Terug naar boven

Tip! Bekijk de Top 10 advocaten bij jou in de buurt
zoeken
miniwizard.svgWie zijn de beste advocaten in jouw plaats?