Wat doet een coach?

Gepubliceerd op 07 Oct, 2021

Deel artikel
Frank Rekers
Coach

Wat doet een coach?

Coaching neemt de laatste jaren in populariteit enorm toe. Of het nu gaat om omgaan met stress, je passie vinden, vitaler worden, conflicthantering, meer plezier in je werk, of een betere balans vinden. Mensen zijn tegenwoordig meer bereid om een coach in de arm te nemen. Coaching heeft effect. Wetenschappelijk onderzoek toont dit aan.

In deze blog lees je wat coaching is, wat het doet en welke verwachting je mag hebben. Maar wat doet een coach nou eigenlijk en hoe selecteer je de juiste coach? Er is nu eenmaal een ruim aanbod van coaches, expertises en er is wildgroei. En heeft online coaching de toekomst? Voor een optimaal resultaat is het kiezen van de juiste coach belangrijk.

Wat is coaching?

Coaching is erop gericht dat mensen individueel of in groepsverband hun gedrag veranderen in positieve zin en dat iemands potentieel wordt vrijgemaakt. Zo gaat die persoon beter in zijn/haar vel zitten, meer plezier of geluk ervaren, zo goed mogelijk presteren en meer succes creëren. Het is dus niet onderwijzen, maar leren bevorderen van zelfreflectie, opbouwen van bewustzijn, inzicht in eigen handelen en functioneren, en nieuw gedrag ontwikkelen. Verantwoordelijkheidsbesef is daarbij belangrijk. Uiteindelijk gaat het er namelijk om dat iemand zichzelf kan coachen, zodat het zelfvertrouwen en de wil tot presteren zo hoog liggen, dat men zichzelf als het ware overtreft. Verantwoordelijkheid voor iets nemen doe je veel beter als je er zelf voor gekozen hebt. Je bent dan ook veel meer betrokken bij het te behalen resultaat en hebt er meer plezier in. Coaching is er ook op gericht om eventuele blokkades weg te nemen zodat een groeiend bewustzijn en de juiste mindset kan worden bewerkstelligd.

Persoonlijk ervaar ik steeds meer dat mensen op zoek zijn naar zin en betekenis in hun werk en/of leven. Het is dan zaak dat een coach vaardigheden heeft in het omgaan met existentiële vragen.

Wat mag je verwachten van een coach?

Een coach begeleidt, reflecteert en ondersteunt bij vragen, dilemma's of problemen om stap voor stap zelf antwoorden dan wel oplossingen te vinden waarmee iemand worstelt. Verwacht niet direct kant-en-klare antwoorden en oplossingen van een coach. De gedachte hierachter is dat iedereen het beste antwoord in zichzelf draagt. Ongevraagd advies werkt veelal niet. Een coach is gesprekspartner, klankbord, sparring partner. Een coach luistert, observeert, spiegelt, motiveert, stelt vragen, laat je hersenen kraken en geeft feedback. Op die manier stimuleert een coach als het ware je zelfoplossend, -sturend, -lerend en/of -reflecterend vermogen waardoor je je eigen koers uitzet en uiteindelijk met je eigen oplossing komt. Binnen 4Human Training, Coaching & Advies noemen we dat ‘zelfleiderschap’. De gecoachte blijft zelf verantwoordelijk voor zijn/haar beslissingen.

Voordat ik een coachtraject start is het gebruikelijk om kennis met elkaar te maken en te onderzoeken of er voldoende basis en vertrouwen is voor een effectieve samenwerking.

Ontvang prijsopgaven van de beste coaches in jouw buurt
zoeken

De vele vormen van coaching

Er zijn veel vormen van coaching. Zo heb je onder meer loopbaancoaching, mental coaching, leiderschapscoaching, burn-outcoaching, relatiecoaching, ondernemerscoaching, sportcoaching, coaching op assertiviteit, conflicthantering, mindfulness coaching en groep coaching waarbij de coach zal kijken naar collectieve patronen etc. Maar er is ook bijvoorbeeld stiefcoaching. Deze richt zich op samengestelde gezinnen.

Het effect van coaching

Wetenschappelijk onderzoek van Jones, Woods & Guillaume (2016) toont aan dat coaching een positief effect heeft op iemands presteren. Ik geef ook een eigen ervaring: Ik begeleid al jaren leidinggevenden en ondernemers waaronder starters. Wat blijkt is dat starters die zich niet laten coachen na 5 jaar alweer 49% daarvan is uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. 81% van de starters die zich laten coachen bestaan na 5 jaar nog, waaronder een aantal die zeer succesvol zijn geworden.

Online-coaching

Kenmerk bij online-coaching is de afstand. Je zit niet aan tafel, maar je communiceert zonder dat je in elkaars fysieke aanwezigheid bent. Het nadeel is dat je minder goed kunt observeren als je niet direct in iemands aanwezigheid bent. Online coaching heeft wel direct invloed op je cognitieve functies als er oefeningen zijn die daarop gericht worden. En online is een prachtig alternatief in tijden van Corona.

Blended coaching

Ik maak tijdens coaching vaak gebruik van blended coaching en heb er hele goede ervaringen mee. Bij blended coaching is er tussen de face-to-face gesprekken contact via Zoom, telefoon of mail. Eigenlijk wil ik niet meer anders. Het levert mijn klanten zo veel op! Zo kan ik ook relaties uit het westen makkelijk bedienen. Blended coaching vergroot de betrokkenheid, je hebt meer vinger aan de pols en kan ingezet worden voor een vraag of dilemma waarin de coachee even kort gespiegeld wil worden. Soms is het maar een half uur en kan er kort iets voorgelegd worden.

Interesse om het potentieel uit jezelf te halen? Ga eens in gesprek met een coach. Ik nodig je graag uit voor een kennismaking.

Over Frank Rekers

Frank Rekers is directeur van 4Human, Training, Coaching & Advies en van het Talking Stick Instituut. Binnen 4Human zijn er diverse coaches met diverse specialiteiten waaronder leiderschapscoaching, ondernemerscoaching, teamcoaching, mindset (mentale vitaliteit), energiemanagement, burnout, outplacement, loopbaanbegeleiding, conflictbemiddeling. Het Talking Stick Instituut richt zich op communicatie en samenwerking middels dialoog.

Frank’s expertise ligt bij coaching van leidinggevenden, ondernemers en teams en mensen die aandacht willen voor zingeving, kernwaarden en de mindset. Hij is spreker, trainer, auteur van het boek ‘van Droom naar Werkelijkheid’, oud-marinier en kenner van leiderschapslessen Nelson Mandela en Ubuntu: ik ben omdat WIJ zijn!

Tip! Bekijk de Top 10 coaches bij jou in de buurt
zoeken


miniwizard.svgOver deze coach
4Human Training, Coaching & Advies
9,6score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (67)
4Human is een toonaangevend training, coaching & adviesbureau op het gebied van persoonlijke- team- en organisatie ontwikkeling. Wij zijn gespecialiseerd in leiderschapsontwikkeling, communicatie verbetering, verandermanagement, gastvrijheid trajecten, energiemanagement (vitaliteit), loopbaanbegeleiding life-style coaching.
4Human bestaat uit vakkundige en mensgerichte professionals en werkt landelijk en zijn gevestigd in Hengelo (Overijssel). We hebben bewezen succesvolle modellen en samen met onze klanten overtreffen we telkens weer de verwachtingen en boeken we opmerkelijke resultaten.

Onze werkwijze is open, direct, mensgericht, bewustwordend, inspirerend, interactief, leuk en praktisch: ‘vandaag geleerd morgen toegepast’. Het is onze kracht om mensen te raken en tot de essentie te komen!

Onze overtuiging
Wij werken vanuit de overtuiging dat het succes en geluk van organisaties en van het leven wordt bepaald door het persoonlijke succes van de mensen die er werken, de cultuur, de wijze waarop leiderschap wordt uitgedragen en de mate waarin gastvrijheid wordt ervaren.

Mensen die geïnspireerd en gemotiveerd zijn presteren immers beter. Het geheim van succesvolle mensen, teams en organisaties is Zelfmanagement en Zelfleiderschap! De kern van onze programma’s is hierop gebaseerd.

Ondernemerscoaching: speciaal voor ZZPers met subsidie
Voor ondernemers en ZZPérs zijn er soms veelal subsidiemogelijkheden op gebied van persoonlijke ontwikkeling en zakelijk succes. Informeer naar de mogelijkheden.

Wil je persoonlijk groeien? Heb je ambities? Wil je leven en/of werken vanuit kracht en waarden? Contact ons voor een vrijblijvende kennismaking.
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.

Relevante expert blogs