Systemisch coachen

Gepubliceerd op 26 Sep, 2021

Deel artikel
Els van der Naalt
Coach

Wat is systemisch coachen?

Sinds een aantal jaren coach ik vanuit systemisch perspectief; ik kijk naar je gehele systeem en haar wetmatigheden. Dat klinkt wellicht een beetje vaag daarom zal ik hier wat uitleg over geven. Iedere mens maakt onderdeel uit van meerdere systemen. Enkele voorbeelden van systemen zijn je werk, je studie, je vereniging en je gezin van herkomst.

Ze zeggen wel eens ‘Een systeem is meer dan de som der delen’. Blijkbaar is er meer gaande dan enkel dat wat je kunt waarnemen met je zintuigen. Uitermate invloedrijk zijn de wetmatigheden die in elk systeem op de achtergrond meespelen. Als je die wetmatigheden leert kennen, leer je beter begrijpen waarom bepaalde terugkerende patronen jouw lijken te beheersen. Ik vergelijk het wel eens met de zwaartekracht, die zie je niet en toch kun je je er niet aan onttrekken. Deze natuurkundige wetmatigheid verklaart waarom je rechtop kunt lopen en waarom een glas dat je loslaat op de grond valt.

Er zijn drie systemische wetmatigheden:

1. Binding - Iedereen binnen het systeem heeft evenveel recht op een plek. Iedereen hoort erbij, niemand mag worden buitengesloten.

2. Ordening - Op basis van anciënniteit (de oudste komt voor degene die daarna komt). Iedereen heeft één plek en die plek heb je in te nemen.

3. Uitwisseling - Er dient een evenwicht te zijn tussen nemen en geven. Ouders geven en kinderen nemen.

Aangezien deze wetmatigheden zich op een onbewust niveau afspelen kunnen we, bij een verstoring hiervan, alleen de symptomen waarnemen. Het is te vergelijken met radioactiviteit: het is niet zichtbaar en niet voelbaar maar de symptomen zijn, na verloop van tijd, zeer duidelijk waarneembaar. Binnen b.v. een familie kan dit bijvoorbeeld betekenen dat gezinsleden daar de symptomen van dragen. Volledig onbewust.

Ontvang prijsopgaven van de beste coaches in jouw buurt
zoeken

Mogelijke uitingsvormen zijn: Je kunt je draai niet vinden, je werk geeft je geen bevrediging, relaties mislukken, je hebt een hekel aan je vader of moeder of je loopt met onverklaarbare negatieve gevoelens rond. Zoals het gevoel er niet bij te horen of niet te voldoen, onverklaarbare verdriet, woede of angst. Maar ook verschijnselen zoals depressies, oververmoeidheid, schuldgevoelens, psychische stoornissen, suïcidale neigingen of ziekten zoals een burn-out kunnen duiden op een verstoring van de systemische wetmatigheden.

Coaching

Wanneer een coach of andere hulpverlener op het niveau van de uitingsvormen (b.v. bepaald gedrag) probeert een oplossing te vinden zal dit in de regel geen werkelijke verandering bewerkstelligen. Of de oplossing is van tijdelijke aard. Men is dan immers bezig met symptoombestrijding in plaats van de oorzaak aan te pakken. Het aan het licht brengen van een systemisch probleem vraagt een systemische aanpak.

Wanneer je herkenning ervaart bij het lezen van deze blog, neem dan contact op met Coachtime. Wil je eerst meer lezen over dit onderwerp dan kun je bijvoorbeeld het populaire boek de Fontein van Els van Steijn lezen. Je kunt ook podcasts vinden over systemisch werken.


Tip! Bekijk de Top 10 coaches bij jou in de buurt
zoeken
miniwizard.svgOver deze coach
Coachtime
9,7score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (61)
Als je niet lekker in je vel zit, is dat vaak merkbaar in meerdere facetten van je leven. Het is mijn passie om mensen te helpen als het (l)even tegenzit!

In de loop van de tijd heb ik geleerd dat elke individuele vraag, elk persoonlijk verhaal, per definitie groter is dan het op het eerste gezicht lijkt. Ik bekijk vragen vanuit een groter geheel en aanschouw samen met jou de context van jouw vraag.

Wat beweegt je en wat zet je stil? Wat maakt dat je fel reageert of juist zwijgend toekijkt? Ben je moe, gespannen of onrustig? Ben je meer bezig met de ander en vergeet je jezelf? Leg je de lat erg hoog? Ben je gefrustreerd en cynisch? Vind je de ander beter? Zit je in een spagaat? Ervaar je tweestrijd? Ben je jezelf kwijtgeraakt?

Je komt het best tot je recht wanneer je ‘op je plek’ zit. Letterlijk. Alleen op je eigen plek kun je gezond en vitaal het leven aan!

NB. Soms betaalt je zorgverzekeraar een deel van de gesprekken en soms betaalt een werkgever (een deel van) de gesprekken. Neem contact op als je meer wilt weten over de mogelijkheden.
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.