STAP-budget: dit moet je weten over deze nieuwe subsidie

Gepubliceerd op 14 Jan, 2022

Deel artikel
Basia Hillebrandt
Content Manager bij Trustoo

STAP-budget: dit moet je weten over deze nieuwe subsidie

Wil je nieuwe vaardigheden leren of jezelf ontwikkelen in je loopbaan? Je carrière nieuw leven inblazen is niet altijd even makkelijk. Het STAP-budget stimuleert scholing of het volgen van een training of cursus. Het combineren hiervan met een coachtraject kan erg waardevol zijn. Een loopbaancoach helpt met het creëren van inzicht binnen de mogelijkheden tot ontwikkeling bij zowel je huidige baan als een eventuele nieuwe carrièrestap. Ben jij benieuwd hoe een coach hierbij kan ondersteunen? Lees dan snel verder!

Vanaf 1 maart 2022 introduceert de overheid een nieuwe subsidie, namelijk het STAP-budget. Werkenden en werkzoekenden kunnen een budget van maximaal €1000,- euro aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Je mag dit budget gebruiken voor een training, cursus of opleiding. STAP betekent letterlijk Stimulering Arbeidsmarkt Positie en heeft als doel om eerlijke kansen binnen de arbeidsmarkt te creëren. UWV en DUO voeren deze regeling samen uit. De UWV is verantwoordelijk voor het aanvraagproces en de financiële afhandeling van de opleider, terwijl DUO het scholingsgregister met alle opleidingen die in aanmerking komen registreert. Goed om te weten: Het STAP-budget vervangt de fiscale aftrek van scholingskosten. Vanaf januari 2022 is het niet meer mogelijk om scholingskosten af te trekken bij de aangifte inkomstenbelasting.

Vooralsnog is het niet mogelijk om met je STAP-budget een coachtraject te starten. De kans dat dit later toegevoegd gaat worden aan het programma is waarschijnlijk. Desalniettemin kan coaching een erg waardevolle toevoeging zijn bij het investeren in je toekomst. Om je positie op de arbeidsmarkt te verbeteren, kan het behulpzaam zijn om het gesprek met iemand aan te gaan. Ambities, vaardigheden, talenten en drijfveren: dit zijn onderwerpen waarbij een loopbaancoach om de hoek komt kijken. Vraag jij jezelf af of je huidige werk bij je past, hoe je minder onzeker kunt worden binnen de arbeidsmarkt of hoe je jezelf verder kunt ontwikkelen? Dit zijn vragen waar je een antwoord op krijgt tijdens jouw coachtraject. Met een loopbaancoach kijk je samen naar ontwikkelingsmogelijkheden en ontdek je wat jouw talenten en valkuilen zijn. Ook kun je middels coaching opleidingsmogelijkheden en scholing in kaart brengen. Samen krijgen jullie al snel meer inzicht naar jouw pad binnen eigen ontwikkeling. Zo verander jij binnen de kortste keren in de beste en gelukkigste versie van jezelf!

Naast loopbaancoaches, zijn er ook een aantal andere coachtrajecten die nuttig zijn binnen de arbeidsmarkt. Zo kan het voorkomen dat je kampt met een burn-out of hevige stressklachten. Een burn-out coach kan je begeleiden naar het terugvinden van innerlijke en lichamelijke rust. Ook zijn er coaches die specifiek op de werkvloer actief zijn. Als ondernemer kan het lastig zijn om structuur aan te brengen binnen de onderneming. Een ondernemerscoach kan begeleiden bij het opstellen en uitvoeren van de juiste visie, missie en de daaropvolgende concrete stappen. Dit kan coaching in Amsterdam of een andere locatie zijn. Wil je je medewerkers meenemen in een begeleidingstraject? Dan kan een teamcoach aansluiten bij deze wensen. Teamcoaching helpt bij het in kaart brengen van eigen functionering van het team, met als gevolg in beweging komen voor verdere ontwikkeling.

De kosten van een coach variëren. Een particuliere coach kost gemiddeld tussen de €50,- en €100,- euro per uur. Voor een zakelijke coach betaal je gemiddeld tussen de €100,- en €250,- euro per uur. Meer informatie hierover kun je terugvinden op ons kostenoverzicht.

miniwizard.svg
Gratis en vrijblijvendGratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.

Relevante expert blogs