Wat doet een burn-out coach?

Gepubliceerd op 26 Oct, 2021

Deel artikel
Judith Meiling
Coach

Je moeheid de baas

Soms ben je zo moe dat je amper energie hebt om deze informatie te lezen. Je vraagt je wanhopig af: komt dit ooit weer goed. Weet dat je kan herstellen van een burn-out met de juiste hulp.

De taak van een burn-out coach

Een burn-out coach helpt je zo snel mogelijk te herstellen van een burn-out zodat je weer lekker kan functioneren op je werk en in je leven. Ook leert hij je tools om bij terugval, wat een heel natuurlijk proces is, te voorkomen dat je weer erg ziek wordt.

Een burn-out kent vele gezichten

Er zijn veel verschillende klachten die kunnen wijzen op een burn-out.

· Fysieke klachten als: heel erg moe, slecht slapen, last van de spijsvertering, hoofdpijn, hartkloppingen;

· Emotionele klachten als: angst, paniek, wisselende stemmingen, snel boos, snel huilen;

· Cognitieve klachten als: vergeetachtig, concentratieverlies, piekeren, niet meer durven reizen;

· Klachten rond gedrag als: besluiteloos, inefficiëntie, onrustig, niet meer kunnen stoppen met werken of het huishouden, teruggetrokken.

Het is belangrijk om naar je huisarts of bedrijfsarts te gaan met deze klachten. Soms vul je met deze persoon een test in en samen concluderen jullie of je een burn-out hebt. Een depressie, chronische vermoeidheid of andere ziekten kunnen namelijk ook symptomen geven die op een burn-out lijken. Kenmerkend voor een burn-out is dat je stressklachten hebt die langer dan 6 maanden aanhouden.

Een effectief coachtraject is meer dan praten

Een coachtraject bestaat uit 3 fasen en diverse werkvormen:

1. Fysiek herstellen

2. Oorzaken van de burn-out opsporen en tackelen

3. Tools ingrijpen bij terugval

Fysiek herstellen

Bij een burn-out merk je dat je energie niet terugkomt als je rust neemt. Het lichaam heeft andere hulp nodig. In dokters termen: je parasympatisch zenuwstelsel moet weer de ruimte krijgen. Dit deel van je zenuwstelsel zorgt voor de automatische functies van je lichaam als: bloeddruk, samenstelling van je bloed, hormoonproducties, hartslag, temperatuur, functie van de organen bijv de spijsvertering etc. Dit zenuwstelsel kan je alleen beïnvloeden door je ademhaling, rekken- en strekken van spieren en door meditatie. Hier krijg je van je coach oefeningen over. Die oefeningen voer je dagelijks uit. Ook neem je de tijd om te wandelen, leuke dingen te doen, te spelen.

Ontvang prijsopgaven van de beste coaches in jouw buurt
zoeken

Oorzaken van burn-out opsporen en tackelen

Ieder mens heeft automatische patronen waar hij zich doorgaans niet van bewust is. Patronen die in je DNA zitten, die je met je opvoeding hebt meegekregen en die door je socialisatie zijn versterkt. Het gaat om gedachtepatronen (bijvoorbeeld: ik moet perfect zijn), emoties (bijvoorbeeld te serieus zijn) en gedrag (bijvoorbeeld nog ‘even’ iets afmaken). Daar ben je niet schuldig aan; je hebt jezelf niet gemaakt. Wel is het effectief deze patronen te herkennen. Bij de coach ontwikkel je alertheid om dit te kunnen. Dan ben je in staat wanneer ze opduiken ze minder lang ruimte te geven. De patronen uiten zich via je lichaam. Je leert je lichaamssignalen herkennen en serieus te nemen. Signalen als hardheid, beweging, temperatuur. Je leert te voelen wat je gemoedstoestand is en deze welkom te heten. Je gemoedstoestand is een heel belangrijke factor bij het ontstaan en in stand houden van stress. Door de gesprekken en oefeningen merk je dat er ruimte komt in je lichaam en geest.

Tools ingrijpen bij terugval

Terugval is heel normaal. Je automatische patronen (gedachten, emoties en doen) zijn vaak hardnekkig. Daar zijn ze immers automatisch voor. En ze kunnen veranderen. Je ontdekt tijdens het coachtraject welke tools jou helpen op je werk en in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld: grenzen stellen, je behoeftes uitspreken, ruimte nemen voor leuke dingen, werken met de juiste inzet, niet meedoen met negatieve praat, ruimte nemen voor je oefeningen ook als je geen last meer hebt, gedurende de dag je verstand verlaten en met je aandacht in je lichaam zijn. Soms oefen je bij de coach gespreksvaardigheden; want weten hoe je je grenzen aangeeft is nog iets anders dan het doen.

Het traject maak je samen met je coach

Een coachsessie duurt 1 tot 1,5 uur. In overleg met je coach plan je data. Afhankelijk van je klachten beslaat een traject ongeveer 8 sessies. Je kan op elk moment besluiten te stoppen. Tussen de sessies experimenteer je met je voornemens. Mocht je (gedeeltelijk) gestopt zijn met werken, dan overleg je met je bedrijfsarts en leidinggevende hoe je kan re-integreren. Dit breng je in op de coaching sessies. Wil je terug naar je huidige functie? Hoe dan? Wat ga je anders doen dan voorheen?

Je schaamte voorbij

Schroom niet om hulp te vragen. In deze hectische tijd en hectische maatschappij vinden veel mensen het lastig een goede balans te houden tussen inspanning en ontspanning. Het is niet jouw fout dat je een burn-out hebt. Het is wel jouw verantwoordelijkheid er iets mee te doen. Een coach helpt je daar graag bij. Zoek iemand die bij je past, waar je je veilig bij voelt. Succes en een spoedig herstel gewenst!

Ontvang prijsopgaven van de beste coaches in jouw buurt
zoeken


miniwizard.svgOver deze coach
Judith Meiling - stress & burn-out, de overgang en persoonlijk leiderschap
9,5score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (9)
Door coaching/therapie weer lekker in je vel!

Iedereen kent fases in zijn leven waarin het niet lekker loopt: moeheid, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, piekergedachten, slaapproblemen, opvliegers, te hoge bloeddruk, onbegrepen klachten of kritiek van je leidinggevende. Nare periodes van teleurstelling en je ongelukkig voelen. Dat kan anders. Neem de regie over je leven door coaching of therapie. Zo ontwikkel je effectief gedrag en voel je je vitaler en ontspannen.
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.

Relevante expert blogs