Erfbelasting besparen: slimme strategieën voor een geoptimaliseerde nalatenschap

Gepubliceerd op 31 Jan, 2024

Deel artikel
3 minuten leestijd·Aangepast 31 jan
Richard Kunst
Financieel adviseur

Het verlies van een dierbare is een emotionele periode, en het regelen van de nalatenschap kan vaak een complex proces zijn, verder bemoeilijkt door erfbelasting. Erfbelasting, ook wel successierecht genoemd, kan een aanzienlijke financiële last zijn voor erfgenamen. Gelukkig zijn er verschillende strategieën beschikbaar om deze belastingdruk te verminderen en ervoor te zorgen dat je vermogen op een fiscaal efficiënte manier wordt overgedragen. In dit artikel bespreekt financieel adviseur Richard Kunst enkele slimme strategieën om erfbelasting te besparen en de financiële last voor je erfgenamen te verminderen.

Ontvang prijsopgaven van de beste financieel adviseurs in jouw buurt
zoeken

1. Schenkingen tijdens leven

Een effectieve manier om erfbelasting te verminderen, is door vermogen tijdens je leven te schenken. Jaarlijkse schenkingen binnen de vrijstellingsbedragen zijn belastingvrij en verminderen het belastbare vermogen in de nalatenschap. Daarnaast zijn er vrijstellingen voor schenkingen voor bijvoorbeeld de aankoop van een huis of een studie.

2. Gebruik van vrijstellingen en tariefschijven

Ieder land heeft vrijstellingen en verschillende tariefschijven voor erfbelasting. Door goed gebruik te maken van deze regelingen, zoals de partner- en kindvrijstellingen, kun je ervoor zorgen dat een zo klein mogelijk deel van je vermogen wordt belast.

3. Estate planning en testamentair advies

Estate planning is niet alleen gericht op het minimaliseren van belastingen, maar ook op het beschermen van je vermogen voor toekomstige generaties. Een ervaren estate planner kan je hierin adviseren.

4. Bedrijfsopvolgingsregeling

Voor ondernemers kan de bedrijfsopvolgingsregeling een waardevol instrument zijn om erfbelasting te verminderen. Hiermee kan een deel van het ondernemingsvermogen worden vrijgesteld van erfbelasting, onder bepaalde voorwaarden. Het is echter belangrijk om zorgvuldig te plannen om aan de vereisten van deze regeling te voldoen.

5. Verzekeringen voor erfbelasting

Een levensverzekering kan worden gebruikt om de financiële last van de erfbelasting op te vangen. De uitkering van de levensverzekering kan worden gebruikt om de erfbelasting te betalen, waardoor het vermogen zelf onaangetast blijft.

6. Erfrechtelijke planning voor vastgoed

Vastgoed vormt vaak een aanzienlijk deel van een nalatenschap. Door specifieke regelingen te treffen, zoals het opnemen van een uitsluitingsclausule in het testament of het gebruik van vruchtgebruikconstructies, kan de belastingdruk op onroerend goed worden verminderd.

Erfbelasting besparen vereist een zorgvuldige planning en overweging van de beschikbare opties. Het inschakelen van professioneel advies, zoals een belastingadviseur of estate planner, is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je vermogen op een fiscaal efficiënte manier wordt overgedragen. Door slim gebruik te maken van vrijstellingen, schenkingen en andere strategieën, kun je niet alleen de financiële last voor je erfgenamen verminderen, maar ook een duurzaam nalatenschapsplan creëren dat aan je specifieke wensen voldoet. Het is nooit te vroeg om te beginnen met erfbelastingplanning en je vermogen op een verstandige en geoptimaliseerde manier over te dragen.

Neem contact op met Richard Kunst, een gecertificeerd Financial Planner (RLP®) en Estate Planner (REP), voor persoonlijk en deskundig advies.

Tip! Bekijk de Top 10 financieel adviseurs bij jou in de buurt
zoeken
miniwizard.svgOver deze financieel adviseur
Richard Kunst
9,6score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (81)
Mijn filosofie:
Geld behoort de mens te dienen, niet andersom.

Richard Kunst is Financial Planner (RLP®) en al meer dan 25 jaar werkzaam in de financiële sector, zowel specialistische functies, als in interim functies. Als Financial Planner RLP® geef ik integraal advies op het gebied van financial planning, vermogensplanning, inkomensplanning en estateplanning.

Registered Life Planner(RLP®)/ Register Estate Planner (REP)

Richard Kunst heeft de prestigieuze Registered Life Planner opleiding (RLP®) genoten aan het Kinder Institute for Life Planning in Nederland en de prestigieuze Register Estate Planner (REP) opleiding genoten aan de Sdu Licent Academy. Daarnaast is Richard Kunst lid van de Vereniging van Life Planners Nederland.

Met zijn Financial Planning skills vind hij het een enorme uitdaging om samen met zijn klant datgene te bereiken wat hem of haar echt bezighoudt.

Inmiddels heeft hij een uitgebreide expertise opgebouwd met het begeleiden van particulieren. Maar juist zijn 'eigen mens' zijn, is belangrijk voor zijn relaties.

Een Financial Planner (RLP®) moet 'meer' met zich meedragen dan alleen maar theoretische kennis. Hij moet zijn cliënt 'aanvoelen' en de bereidheid hebben om zich echt in hem of haar te verdiepen.

Juist op dit onderdeel maakt Richard Kunst met zijn bedrijf Richard Kunst het verschil.
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.

Relevante expert blogs