Vrijstelling overdrachtsbelasting gunstig voor starters

Gepubliceerd op 09 May, 2021

Deel artikel
Gerbrand van Aalst
Financieel adviseur

Om de positie van starters te verbeteren, is per 1 januari 2021 ingevoerd dat kopers tussen de 18 en 35 jaar eenmalig een vrijstelling krijgen van de overdrachtsbelasting. Dat scheelt zeker 2% van de aankoopprijs! Maar nu horen we je denken, wat betekent precies zo’n overdrachtsbelasting? En waarom zijn de voorwaarden van deze financiële verplichting gewijzigd?

Wat is overdrachtsbelasting?

De overdrachtsbelasting is de belasting die wordt geheven in Nederland over een onroerende zaak. Hier valt dus een bestaande woning onder, maar ook bijvoorbeeld een vakantiewoning of een winkelpand. Deze betaalde belasting mag in de meeste gevallen niet meegenomen worden als aftrekpost in de aangifte inkomensbelasting. Om de kansen van starters en doorstromers tussen de 18 en 35 jaar te vergroten, is deze groep eenmalig vrijgesteld van de overdrachtsbelasting door de overheid. Huizenprijzen zijn de afgelopen jaren sterk gestegen, waardoor de mogelijkheden van starters er niet groter op geworden zijn. In 2020 zijn de plannen om de overdrachtsbelasting voor starters eenmalig af te schaffen aangekondigd tijdens Prinsjesdag met de gedachte dat hierdoor de kansen vergroot worden voor deze groep mensen. Zodra je eenmaal gebruik gemaakt hebt van deze mogelijkheid, en je bent van plan weer te gaan verhuizen, dan betaal je weer 2% overdrachtsbelasting.

Voorwaarden vrijstelling overdrachtsbelasting

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan een starter of doorstromer moet voldoen. Deze betreffen:

  • De koper is minimaal 18 jaar en jonger dan 35 jaar;
  • De koper koopt een woning;
  • De koper heeft de vrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en heeft dit laten vastleggen in een verklaring;
  • De koper gaat zelf in de woning wonen en laat dit vastleggen in een verklaring bij de notaris;
  • De woning mag niet duurder zijn dan € 400.000 ,-.

Ontvang prijsopgaven van de beste financieel adviseurs in jouw buurt
zoeken

Beleggers betalen 8%

Veel kopers en beleggers hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in woningen om die vervolgens te verhuren. Hierdoor is de positie van starters en doorstromers op de woningmarkt nog lastiger geworden. Om de kansen voor starters en doorstromers te vergroten, is de overdrachtsbelasting voor beleggers verhoogd naar 8%. Daarmee hoopt de overheid dat beleggers minder snel willen investeren in een tweede woning.

Laat je adviseren!

Financieel adviseurs helpen maar al te graag starters aan hun eerste woning. Maak daarom eens een afspraak en laat je adviseren over jouw mogelijkheden! Een adviseur kan je echt verder helpen. Meer lezen over bijvoorbeeld hoe je jouw hypotheek voordelig kan houden.

Ontvang prijsopgaven van de beste financieel adviseurs in jouw buurt
zoeken
miniwizard.svgOver deze financieel adviseur
Huis & Hypotheek - Gevana Financieel Advies
9,9score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (145)
Mijn collega's en ik geven je persoonlijk advies en beantwoorden elke financiële vraag. Die vraag mag natuurlijk ook gaan over een woning die je wilt kopen. We heten niet voor niets Huis & Hypotheek! Die combinatie, dienstverlening vanaf de bezichtiging tot bij de notaris én daarna, geeft jou een belangrijke voorsprong op andere huizenkopers.
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.