Ook jouw hypotheeklasten kunnen (waarschijnlijk) lager

Gepubliceerd op 10 May, 2021

Deel artikel
Gerbrand van Aalst
Financieel adviseur

Gemiddeld genomen bestaan de maandelijkse vaste lasten voor woningeigenaren voor zo’n 30% uit kosten voor de hypotheek. Het kan je duur komen te staan om hier, na het afsluiten van je hypotheek, niet meer naar om te kijken. Verdiep je daarom snel in onderstaande punten en kom erachter wat jij kan doen om die hoge maandelijkse kosten te verlagen.

Aflopen rentevaste periode

Bij het afsluiten van je hypotheek, heb je met jouw geldverstrekker afgesproken hoe lang de rente vaststaat. Op het moment dat de rentevaste periode afgelopen is, krijg je automatisch een voorstel van je geldverstrekker om een nieuwe rentevaste periode te kiezen. Met de huidige rentestand, levert dit vaak een verlaging van je maandlasten op. Op dit moment betaal je namelijk geen rentevergoeding als je overstapt naar een andere geldverstrekker.

Risico opslag kan omlaag

Als je een hypotheek hebt afgesloten zonder Nationale Hypotheek Garantie, dan heb je in veel gevallen te maken met een risico-opslag. Maar misschien is jouw woning het afgelopen jaar flink gestegen in waarde, of heb je extra afgelost. Het zou dan zomaar kunnen dat de risico-opslag omlaag kan, ook als de rente nog steeds voor een langere tijd vaststaat.

Hypotheek oversluiten

Ook als het nog een lange tijd duurt voordat jouw rentevaste periode afgelopen is, en de huidige rentestanden een stuk lager liggen, is het geen gek idee om je eens te verdiepen in oversluiten. Door je hypotheek over te sluiten zet je jouw oude hypotheek in zijn geheel over naar een nieuwe geldverstrekker. Deze stap brengt echter wel kosten met zich mee, je betaalt namelijk onder andere de zogeheten oversluitboete.

Rentemiddelen

Voor het oversluiten van je hypotheek, heb je middelen nodig om de bijkomende kosten te betalen. Mocht je deze niet hebben, dan is rentemiddeling een mooi alternatief. Je koopt het oude rentecontract af en stapt over op de nieuwe, lagere rente. Ook bij rentemiddeling heb je te maken met een boete, omdat je eerder dan gepland je rentecontract beëindigt. Het voordeel is dan wel dat je deze boete niet in één klap hoeft te betalen.

Ontvang prijsopgaven van de beste financieel adviseurs in jouw buurt
zoeken

Andere hypotheek aflosvorm kiezen (interne omzetting)

Je kunt je huidige hypotheek wijzigen en gaan aflossen. Zo kun je in aanmerking komen voor rentekorting als je de hypotheek omzet naar annuïtair of lineair, geldverstrekkers rekenen namelijk een renteopslag bij aflossingsvrij. Voor een interne omzetting betaal je geen boeterente, mits je bij de dezelfde geldverstrekker blijft en de hypotheek voortzet voor de resterende rentevastperiode.

Spaarhypotheek aflossen of afkopen

Bij een spaarhypotheek profiteer je minder van de lagere hypotheekrente, omdat de spaarvergoeding gekoppeld is aan de hypotheekrente. Gaat de rente omlaag, dan stijgt je spaarpremie. De mogelijkheden hiertoe zijn recent groter geworden, omdat de tijdklem van 15 of 20 jaar is vervallen. Je kunt nu een hypotheek met daaraan gekoppeld een Spaarrekening Eigen Woning (SEW) belastingvrij afkopen of aflossen. Dit geldt ook voor een hypotheek waarbij vermogen wordt opgebouwd in een kapitaalverzekering (KEW) of met beleggingsrechten (BEW) en voor Brede Herwaarderingskapitaalverzekeringen (BHW-kapitaalverzekeringen. Met het vervallen van de tijdklemmen heb je meer keuzevrijheid.

Extra aflossen hypotheek

Hoewel je met bovenstaande mogelijkheden een hoop geld kunt besparen, is een van de makkelijkste oplossingen toch wel om extra af te lossen. Bij de meeste geldverstrekkers mag je jaarlijks een bedrag boetevrij aflossen. Als je aflost, word je schuld lager en daarmee ook jouw hypotheeklasten.

Jouw hypotheekadviseur

Nog belangrijker, verdiep je natuurlijk eerst in jouw financiele situatie en wat je kan missen. Een financieel adviseur helpt je daar graag bij. Hij of zij kijkt samen met jou naar welke mogelijkheden en kansen jij hebt op financieel vlak. Lees ook alles over de overdrachtsbelasting en de kosten van een financieel adviseur.


Ontvang prijsopgaven van de beste financieel adviseurs in jouw buurt
zoeken
miniwizard.svgOver deze financieel adviseur
Huis & Hypotheek - Gevana Financieel Advies
9,9score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (145)
Mijn collega's en ik geven je persoonlijk advies en beantwoorden elke financiële vraag. Die vraag mag natuurlijk ook gaan over een woning die je wilt kopen. We heten niet voor niets Huis & Hypotheek! Die combinatie, dienstverlening vanaf de bezichtiging tot bij de notaris én daarna, geeft jou een belangrijke voorsprong op andere huizenkopers.
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.