Alles wat je moet weten over jaarruimte: optimaliseer je pensioenopbouw

Gepubliceerd op 12 Feb, 2024

Deel artikel
3 minuten leestijd·Aangepast 13 feb
Richard Kunst
Financieel adviseur

Het is nooit te vroeg om na te denken over je pensioen. Een van de manieren waarop mensen hun pensioenopbouw kunnen optimaliseren, is door gebruik te maken van de jaarruimte. Maar wat is jaarruimte precies en hoe kun je er het beste gebruik van maken? In dit artikel bespreekt financieel adviseur Richard Kunst alles wat je moet weten over jaarruimte.

Ontvang prijsopgaven van de beste financieel adviseurs in jouw buurt
zoeken

Wat is jaarruimte?

Jaarruimte is het bedrag dat je jaarlijks kunt reserveren om te storten in een pensioenpotje met fiscaal voordeel. Dit bedrag wordt bepaald aan de hand van je jaarsalaris, eventuele pensioenopbouw via je werkgever en de pensioenopbouwruimte die je in voorgaande jaren niet hebt benut. Het doel van jaarruimte is om mensen aan te moedigen meer pensioen op te bouwen voor hun oude dag.

Hoe wordt jaarruimte berekend?

De berekening van jaarruimte kan complex zijn, maar over het algemeen wordt het volgende stappenplan gevolgd:

  1. Bereken je pensioenaangroei: dit omvat onder meer je jaarsalaris, je pensioenopbouw via je werkgever en eventuele andere inkomsten.
  2. Bereken je pensioentekort: dit is het verschil tussen het maximale bedrag dat je jaarlijks fiscaal vriendelijk mag sparen voor je pensioen en het bedrag dat je daadwerkelijk hebt gespaard.
  3. Bereken je jaarruimte: dit is het bedrag dat je nog kunt bijsparen om je pensioentekort aan te vullen.

Hoe gebruik je jaarruimte?

Als je jaarruimte hebt, zijn er verschillende manieren om dit bedrag te benutten:

Lijfrentepolis

Je kunt ervoor kiezen om jaarruimte te gebruiken om een lijfrentepolis af te sluiten. Hierbij stort je periodiek geld in een verzekeringsproduct dat je op de pensioenleeftijd uitkeert.

Spaarrekening

Je kunt er ook voor kiezen om jaarruimte te storten op een speciale pensioenrekening bij een bank. Het geld wordt dan op een fiscaal vriendelijke manier gespaard en wordt op de pensioenleeftijd uitgekeerd.

Beleggingsrekening

Een andere optie is om jaarruimte te gebruiken om te beleggen in bijvoorbeeld een pensioenrekening. Hiermee kun je profiteren van de groei van de beleggingen over de lange termijn.

Waarom is jaarruimte belangrijk?

Het benutten van jaarruimte kan verschillende voordelen hebben:

  • Fiscaal voordeel: door gebruik te maken van jaarruimte kun je belastingvoordeel behalen, omdat de stortingen fiscaal aftrekbaar zijn.
  • Pensioenopbouw: jaarruimte biedt de mogelijkheid om meer pensioen op te bouwen, waardoor je financiële zekerheid hebt voor later.
  • Flexibiliteit: er zijn verschillende manieren om jaarruimte te benutten, waardoor je kunt kiezen wat het beste bij jouw financiële situatie past.

Conclusie

Jaarruimte is een waardevol instrument om je pensioenopbouw te optimaliseren en financiële zekerheid te creëren voor je oude dag. Het kan echter ingewikkeld zijn om je jaarruimte te berekenen en te benutten. Daarom is het verstandig om advies in te winnen bij een financieel adviseur of belastingadviseur die je kan helpen bij het optimaliseren van je pensioenopbouw en het benutten van je jaarruimte. Met de juiste strategie kun je ervoor zorgen dat je later kunt genieten van een zorgeloze pensioenperiode.

Wil je meer weten over hoe je je pensioenopbouw kunt optimaliseren door gebruik te maken van je jaarruimte? Neem vandaag nog contact op met Richard Kunst voor persoonlijk advies op maat.

Tip! Bekijk de Top 10 financieel adviseurs bij jou in de buurt
zoeken
miniwizard.svgOver deze financieel adviseur
Richard Kunst
9,6score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (81)
Mijn filosofie:
Geld behoort de mens te dienen, niet andersom.

Richard Kunst is Financial Planner (RLP®) en al meer dan 25 jaar werkzaam in de financiële sector, zowel specialistische functies, als in interim functies. Als Financial Planner RLP® geef ik integraal advies op het gebied van financial planning, vermogensplanning, inkomensplanning en estateplanning.

Registered Life Planner(RLP®)/ Register Estate Planner (REP)

Richard Kunst heeft de prestigieuze Registered Life Planner opleiding (RLP®) genoten aan het Kinder Institute for Life Planning in Nederland en de prestigieuze Register Estate Planner (REP) opleiding genoten aan de Sdu Licent Academy. Daarnaast is Richard Kunst lid van de Vereniging van Life Planners Nederland.

Met zijn Financial Planning skills vind hij het een enorme uitdaging om samen met zijn klant datgene te bereiken wat hem of haar echt bezighoudt.

Inmiddels heeft hij een uitgebreide expertise opgebouwd met het begeleiden van particulieren. Maar juist zijn 'eigen mens' zijn, is belangrijk voor zijn relaties.

Een Financial Planner (RLP®) moet 'meer' met zich meedragen dan alleen maar theoretische kennis. Hij moet zijn cliënt 'aanvoelen' en de bereidheid hebben om zich echt in hem of haar te verdiepen.

Juist op dit onderdeel maakt Richard Kunst met zijn bedrijf Richard Kunst het verschil.
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.

Relevante expert blogs