Belastingvrij schenken voor een eigen woning

Gepubliceerd op 08 Jun, 2022

Deel artikel
Richard Kunst
Financieel adviseur

Belastingvrij schenken voor een eigen woning

De ”jubelton” is een regeling voor belastingvrij schenken tot een bedrag van € 106671 in 2022 aan dochter, zoon, neef of kennis in de leeftijd tussen 18 en 40 jaar voor gebruik eigen woning. Door gebruik te maken van deze regeling is er geen schenkbelasting verschuldigd. Normaal gesproken is dit wel het geval. De regeling kent wel enkele voorwaarden.

Voorwaarden:

  • Je bent zelf tussen de 18 en 40 jaar of je partner is dit. De dag van de 40e verjaardag telt ook mee.
  • Je kunt schriftelijk bewijzen dat de schenking is betaald en dat je de schenking hebt gebruikt voor je eigen woning.
  • Jij of je partner heeft niet eerder een 'verhoogde vrijstelling' gebruikt voor een schenking van deze schenker. Dit houdt in: een belastingvrije schenking voor je eigen woning of een dure studie. Of een belastingvrije schenking die je vrij mag besteden.
  • Heb je de schenking in een overeenkomst vastgelegd? Dan mogen daarin geen voorwaarden voor de schenking staan. Behalve dat de schenking op tijd voor de eigen woning moet worden gebruikt.

Het geschonken bedrag mag gebruikt worden voor:

Wat valt onder verbouwing of onderhoud van mijn eigen woning?

Gaat je onderhoud doen aan je eigen woning? Of je eigen woning verbouwen? Dan moet het gaan om zaken die onlosmakelijk verbonden zijn met je eigen woning. Zoals:

Wat valt onder de aflossing van mijn hypotheek of restschuld?

Je mag de schenking alleen gebruiken om je eigen deel van je hypotheek of restschuld van je eigen woning af te lossen. Maar ben je getrouwd of geregistreerd partner, en heb je samen een hypotheek of restschuld? Dan mag je de schenking ook gebruiken om de hypotheek of restschuld van je beiden af te lossen.

Je mag de schenking ook in 2 of 3 jaar belastingvrij ontvangen

Dus bijvoorbeeld € 30.000 in 2022, 2023 én in 2024 als je de schenking voor het eerst krijgt in 2022. Jij of je partner moet dan wel jonger zijn dan 40 jaar. Ook moet je voldoen aan de rest van de voorwaarden. Let wel op: gezien dat de jubelton in 2023 wordt verlaagd, zijn de regels omtrent schenking in 2 of drie jaar nog onduidelijk.

De belastingvrije schenking komt in plaats van alle andere vrijstellingen

Dat betekent dat je hetzelfde jaar niet ook nog € 5.677 belastingvrij mag ontvangen van jouw ouders. Of € 2.274 als je de schenking van iemand anders kreeg.

Het is wel mogelijk om een deel van een schenking te gebruiken voor iets anders dan je eigen woning:

  • Krijg je de schenking van jouw ouders? Dan mag je van de € 106.671 een bedrag van maximaal € 27.231 besteden aan iets anders dan je eigen woning.
  • Krijgt je de schenking van iemand anders? Dan mag je van de € 106.671 een bedrag van maximaal € 2.274 besteden aan iets anders dan je eigen woning.
  • Krijgt je de schenking in 2 of 3 jaar? Dan mag je alleen in het 1e jaar € 27.231 vrij besteden. Daarnaast mag je in het 2e en 3e jaar € 5.677 belastingvrij ontvangen van je ouders. Of € 2.274 als je de schenking van iemand anders kreeg. Die bedragen mag je ook vrij besteden.

Sommige schenkingen moet je bij elkaar optellen

Namelijk als je de schenkingen krijgt van dezelfde persoon. Krijgt je een schenking van mensen die partners zijn van elkaar? Dan zien wij hen ook als 1 schenker.

Wie zijn partners voor de schenkbelasting?

Partners zien wij als 1 persoon voor de schenkbelasting. Krijgt je dus een schenking van 2 partners, bijvoorbeeld van je opa en oma? Tel de waardes van de schenkingen dan bij elkaar op. Je moet aangifte doen als je de totale waarde hoger is dan de vrijstelling.

Andersom geldt dit ook. Als je en jouw partner allebei een schenking van dezelfde persoon krijgen, telt je de waardes bij elkaar op.

Hoe maak je gebruik van de schenkingsvrijstelling voor eigen woningen?

Die vraagt je aan in de aangifte schenkbelasting op Mijn Belastingdienst. Want je moet wél aangifte doen, ook bij een belastingvrije schenking.

Let wel op: De schenkingsvrijstelling eigen woning (jubelton) wordt per 1 januari 2023 verlaagd tot €27.231. Vanaf 1 januari 2024 verdwijnt de vrijstelling helemaal.

Naast de vrijstelling eigen woning bestaat de mogelijkheid voor ouders om hun kind eenmalig een bedrag van €27.231 belastingvrij te schenken die het kind vrij mag besteden. In 2023 wordt de vrijstelling eigen woning naar ditzelfde bedrag verlaagd. Ouders kunnen dit bedrag schenken voor de eigen woning, óf voor vrije besteding. Beide kan niet.

Gezien de ingewikkeldheid van de materie help ik je graag. Maak daarom eens een afspraak en laat je adviseren over de mogelijkheden! Een adviseur kan je echt verder helpen.

Bron: www.belastingdienst.nl

miniwizard.svgOver deze financieel adviseur
Richard Kunst
9,8score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (77)
Mijn filosofie:
Geld behoort de mens te dienen, niet andersom.

Richard Kunst is Financial Planner (RLP®) en al meer dan 25 jaar werkzaam in de financiële sector, zowel specialistische functies, als in interim functies. Als Financial Planner RLP® geef ik integraal advies op het gebied van financial planning, vermogensplanning, inkomensplanning en estateplanning.

Registered Life Planner(RLP®)/ Register Estate Planner (REP)

Richard Kunst heeft de prestigieuze Registered Life Planner opleiding (RLP®) genoten aan het Kinder Institute for Life Planning in Nederland en de prestigieuze Register Estate Planner (REP) opleiding genoten aan de Sdu Licent Academy. Daarnaast is Richard Kunst lid van de Vereniging van Life Planners Nederland.

Met zijn Financial Planning skills vind hij het een enorme uitdaging om samen met zijn klant datgene te bereiken wat hem of haar echt bezighoudt.

Inmiddels heeft hij een uitgebreide expertise opgebouwd met het begeleiden van particulieren. Maar juist zijn 'eigen mens' zijn, is belangrijk voor zijn relaties.

Een Financial Planner (RLP®) moet 'meer' met zich meedragen dan alleen maar theoretische kennis. Hij moet zijn cliënt 'aanvoelen' en de bereidheid hebben om zich echt in hem of haar te verdiepen.

Juist op dit onderdeel maakt Richard Kunst met zijn bedrijf Richard Kunst het verschil.
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.

Relevante expert blogs