Het belang van een levenstestament
Gepubliceerd op 08 Mar, 2022
Het belang van een levenstestament
De term ‘levenstestament’ zorgt nogal eens voor verwarring. Omdat het woord ‘testament’ erin zit, denken veel mensen dat er regelingen in zijn opgenomen over de nalatenschap na overlijden. Een levenstestament is echter een volmacht. Hiermee geef je iemand anders de mogelijkheid om beslissingen namens jou te nemen. Een levenstestament treedt in werking op het moment dat je zelf geen beslissingen meer kunt nemen. Dit heet wilsonbekwaamheid.
Op het moment dat iemand geestelijk achteruitgaat en zelf geen beslissingen kan nemen, biedt het hebben van een levenstestament uitkomst. Deze wilsonbekwaamheid kan ontstaan door een progressieve ziekte zoals Alzheimer, dementie of door de gevolgen van een ongeval. Een onafhankelijke arts zal eerst bepalen of je inderdaad ‘wilsonbekwaam’ bent.
Levenstestament
Het levenstestament stelt je in staat om zelf de regie te houden over je leven. Je stelt namelijk je eigen wensen op. Dit doe je op een moment dat je hier nog goed toe in staat bent. Het opstellen van een levenstestament geeft je rust. Je hebt alles immers goed geregeld voor later.
Geven van een volmacht
Er zijn twee soorten volmachten opgenomen in een levenstestament. Het gaat hier om een medische- en een financiële volmacht.
1. Medische volmacht
Alle wensen met betrekking tot je gezondheid worden vastgelegd in de medische volmacht. Hierin kun je bijvoorbeeld een verklaring opnemen waarin staat of je wel of niet gereanimeerd wil worden. Ook wensen met betrekking tot het stoppen van een behandeling en euthanasie kunnen worden opgenomen in de medische volmacht.
2. Financiële volmacht
In de financiële volmacht wordt vastgelegd wie er beslissingen over je financiële situatie mag nemen. Je betaalrekening moet door iemand worden beheerd en rekeningen moeten worden voldaan. Ook op het gebied van schenkingen kun je het één en ander laten vastleggen. Degene die je financiële volmacht krijgt, mag zelfstandig beslissingen nemen over je financiën. Vooraf kun je zelf de grenzen bepalen.
Aantal gevolmachtigden
Je kunt meerdere mensen volmachtigen. Bovenstaande volmachten kunnen worden gegeven aan dezelfde persoon, maar ook aan twee (of meerdere) verschillende personen. Het is ook mogelijk om voor dezelfde volmacht meerdere mensen te volmachtigen. Zo is er iemand ‘achter de hand’, mocht de eerste gevolmachtigde de taak niet uit kunnen voeren.
Overleg met uw naasten
Het is wel zo netjes en verstandig om eerst met de gevolmachtigden in overleg te treden, om te verifiëren of zij ook daadwerkelijk als gevolmachtigde op willen treden.
Welke zaken vastleggen?
Op medisch gebied kunnen bijvoorbeeld de volgende zaken vastgelegd worden:
- Hoe moet er voor je gezorgd worden als je ernstig ziek wordt?
- Wie mag beslissingen nemen over de te volgen behandelingen?
- Wil je nog behandeld worden? Zo ja, om wat voor behandelingen gaat het dan?
- Is er een moment dat je euthanasie wilt?
- Hoe moet er worden omgegaan met orgaandonatie na je overlijden?
- Zijn er zorginstellingen waar je zou willen verblijven, mocht dit nodig zijn?
Op financieel gebied kunnen bijvoorbeeld de volgende zaken worden vastgelegd:
- Wie gaat je aangifte inkomstenbelasting doen?
- Wie neemt je financiële beslissingen en regelt je bankzaken?
- Kan er geld geleend worden aan anderen of de gevolmachtigde? Mag de gevolmachtigde hier zelf over beslissen?
- Mag de gevolmachtigde schenkingen doen?
Conclusie
Het loont om een levenstestament op te stellen. Hierdoor houd je de regie over jouw leven zelf in handen op het moment dat je niet meer in staat bent om hier beslissingen over te nemen. De door jou bepaalde wensen worden dan door je gevolmachtigden uitgevoerd.
Lezingen
Pro Finance geeft wekelijks lezingen zowel online als op locatie in Amsterdam over het belang van een levenstestament. Deze lezingen zijn gratis toegankelijk, maar je moet je wel opgeven.
