Wat kost een makelaar?

1500 - €5500
*
Gemiddelde prijs
Prijzen variëren per type dienst die je zoekt en per regio.
Wat kost een makelaar in jouw plaats?
1000
1500
5500
10000

Wat zijn de kosten van een makelaar?

Als je al vaker bent verhuisd weet je wat een makelaar doet en ongeveer zal kosten. Toch zijn er altijd per makelaar verschillende werkwijzen. Zo werken sommige makelaars met een courtage en andere met een vast tarief. Ook kunnen deze tarieven per regio verschillen. Als je een huis wil verkopen en/of een huis wil kopen, is het verstandig om ruim van te voren goed op de hoogte te zijn van de verschillende werkwijzen. Hieronder lees je meer informatie over de rol van een makelaar, wat de kosten van een verkoopmakelaar en aankoopmakelaar zijn, en hoe je een makelaar kiest.

Wat vind je in dit kostenoverzicht?

 1. Overzicht makelaarskosten
 2. Verkoopmakelaar kosten
 3. Aankoopmakelaar kosten
 4. Verhuurmakelaar kosten
 5. Makelaarskosten bestaan uit

Wat doet een makelaar?

Bij het kopen of verkopen van een woning is vaak een makelaar betrokken. De keuze of je een makelaar inschakelt ligt bij jezelf; het is namelijk niet altijd nodig. Bij het kopen van een huis wordt minder vaak een makelaar ingeschakeld dan bij de verkoop. Het is namelijk wel gebruikelijk bij de verkoop van een huis altijd een makelaar in te huren.
Een makelaar begeleid je bij de koop of verkoop van een woning. Bij de verkoop helpt de verkoopmakelaar met onder andere het bepalen van de verkoopprijs en het regelen van bezichtigingen. De aankoopmakelaar helpt je als koper onder andere bij het zoeken naar woningen en het bieden op een woning.

Ontvang prijsopgaven van de beste makelaars in jouw buurt
zoekenVerkoopmakelaar

De verkoopmakelaar helpt je bij het verkopen van je huis. De makelaar begeleidt je van het samen bepalen van een verkoopprijs tot de oplevering van de woning. De verkoopmakelaar regelt alles rondom de verkoop van je huis. Werkzaamheden van een verkoopmakelaar zijn onder andere:

 • Advies geven over de aankleding van het huis
 • Fotosessie inplannen
 • Huis op Funda plaatsen
 • Bezichtigingen inplannen en verzorgen
 • Afhandelen van de koop
 • Taxatie

Of je een verkoopmakelaar inschakelt is aan jezelf. Bij sommige verkoopmakelaars kan je ook terecht voor enkele van bovenstaande werkzaamheden. Door zelf een deel van de verkoop te regelen kan geld worden bespaard.
Als verkoper vind je het belangrijk dat je woning voor een goede prijs wordt verkocht. Het kan aantrekkelijk lijken om de verkoop zelf te begeleiden zodat je zelf zo veel mogelijk geld overhoudt. Toch is vaak verstandig om een makelaar in te schakelen. Wanneer de verkoopmakelaar kan zorgen voor een hogere verkoopprijs, zijn de bijkomstige kosten al gauw terugbetaald. Dit komt doordat de verkoopmakelaar de markt goed kent en dus weet hoe hij het huis goed in de markt kan zetten. Het kiezen van de juiste prijsstrategie is bijvoorbeeld al de eerste stap wat rendement kan opleveren.


Aankoopmakelaar

Dezelfde makelaar die de verkoop van een woning begeleidt, kan ook de aankoop van een andere woning begeleiden. Eén makelaar kan dus beide functies uitoefenen. Bij een oververhitte woningmarkt is het lastig om een woning voor een goede prijs te kopen. De concurrentie is groot, wat ervoor zorgt dat de prijzen stijgen. Dat is een reden om slim in te spelen op de markt en een professional in te schakelen. Een aankoopmakelaar helpt je bij de koop van een woning namelijk met onder andere:

 • Zoeken naar woningen
 • Bezichtigingen inplannen en uitvoeren
 • Opstellen van een bod
 • Doornemen koopcontract
 • Laatste check bij de overdracht

Voornamelijk in de Randstad wordt er steeds vaker een aankoopmakelaar ingeschakeld. Het voordeel aan een aankoopmakelaar is dat deze de markt kent en zich niet laat leiden door emoties. Wanneer je verliefd wordt op een huis en deze koste wat het kost wil kopen, kan het zijn dat je een veel te hoog bod neerlegt. Door je handen ineen te slaan met een aankoopmakelaar vergroot je de kans op een woning voor een marktconforme prijs.


Waarom een aankoopmakelaar inschakelen?

Voornamelijk in de Randstad wordt er steeds vaker een aankoopmakelaar ingeschakeld. Het voordeel aan een aankoopmakelaar is dat deze de markt kent en zich niet laat leiden door emoties. Wanneer je verliefd wordt op een huis en deze koste wat het kost wil kopen, kan het zijn dat je een veel te hoog bod neerlegt. Door je handen ineen te slaan met een aankoopmakelaar vergroot je de kans op een woning voor een marktconforme prijs.


Ontvang prijsopgaven van de beste makelaars in jouw buurt
zoeken

Hoeveel kost een makelaar?

Omdat een makelaar zelf de tarieven mag bepalen, worden er verschillende prijsstrategieën gehanteerd in deze markt. Daarom is er geen direct antwoord te geven. Tevens kunnen de tarieven per regio verschillen. Wil je weten wat een verkoopmakelaar in jouw regio kost? Dan kan je het beste direct contact opnemen met de makelaar.


Overzicht makelaarskosten

Gemiddelde kosten makelaar
Courtage aankoop0,8% - 1.6% van de aankoopprijs
Vast tarief aankoop€1.500,- tot €3.500,-
Courtage verkoop 1% - 1,8% van de verkoopprijs
Vast tarief verkoop€2.500,- tot €5.500,-
Courtage verhuur makelaar5% - 10% van de verhuurprijs, per maand

Kosten verkoopmakelaar?

Verkoopmakelaars werken vaak met een courtage. Naast een courtage kan een makelaar ook kiezen voor een vast tarief voor bepaalde werkzaamheden. Als er sprake is van een courtage betekent dit dat de kosten voor de verkoopmakelaar gebaseerd worden op de verkoopprijs van de woning. Er wordt van tevoren een percentage afgesproken. Dit percentage van de verkoopprijs betaal je aan de makelaar. Hoe hoger dit percentage, hoe meer dit de verkoopmakelaar zal opleveren. Op die manier wordt óók de verkoopmakelaar gemotiveerd om je huis voor een zo hoog mogelijk bedrag te verkopen. De courtage bij de verkoop van een woning ligt vaak tussen de 0,8% en 1,6%. Dit percentage ligt in de meeste gevallen rond de 1,4%, maar ook dit is vaak regio afhankelijk.
Aangezien het uiteindelijke bedrag bij een courtage erg kan oplopen, kan het zijn dat een vast bedrag beter voor jou werkt. Op die manier weet je van tevoren precies wat de kosten zullen zijn voor de verkoopmakelaar. Het is belangrijk om van te voren goede afspraken te maken over wat de verkoopmakelaar voor je uitvoert en wat niet.


Kosten aankoopmakelaar

Als je kiest voor een aankoopmakelaar, geef je vaak het hele traject uit handen. De aankoopmakelaar begeleid je bij het opstellen van wensen voor een woning tot het ondertekenen van het koopcontract. Net als bij een verkoopmakelaar wordt er bij een aankoopmakelaar ook gewerkt met een courtage of een vast tarief. In vergelijking met een verkoopmakelaar wordt er bij een aankoopmakelaar vaker gebruik gemaakt van een vast tarief.


Ontvang prijsopgaven van de beste makelaars in jouw buurt
zoeken


Makelaarscourtage

De courtage voor een aankoopmakelaar is een vooraf afgesproken percentage van de koopprijs. De koper betaalt de courtage aan de aankoopmakelaar wanneer de koper overgaat tot de aankoop van een woning. Dit percentage ligt tussen de 1% en 1,8%. Tegenwoordig worden er ook wel eens strategieën gecombineerd. Zo kan je denken aan een courtage in de vorm van een percentage van het bedrag waarvoor een huis onder de vraagprijs wordt aangekocht. Dus hoe verder de aankoopprijs onder de vraagprijs ligt, hoe groter de opbrengst voor de aankoopmakelaar.


Vaste tarief

Een huis kopen kost veel geld, daarom kan het prettig zijn om van te voren te weten wat de kosten voor de aankoopmakelaar zullen zijn. Ook bij de aankoop van een woning kan de courtage erg oplopen wanneer je een duurder huis koopt. Een vast tarief kan dan aantrekkelijker zijn. De tarieven hiervoor lopen erg uiteen. Zo betaal je in sommige regio’s minder dan €2.000 voor een aankoopmakelaar en in een andere regio meer dan €3.000. Het is daarom van belang om verschillende offertes op te vragen zodat je de diensten en tarieven kan vergelijken. Over dit vaste tarief kan ook nog vaak onderhandeld worden.


Verhuurmakelaar kosten

Bij het inschakelen van een makelaar voor het verhuren van een woning kan ervoor gekozen worden om het volledig uit te besteden of gedeeltelijk. Wanneer je het volledige verhuurwerk uitbesteed, is het het meest gebruikelijk om een percentage van het verhuur bedrag te betalen aan de verhuur makelaar. Dit percentage ligt vaak tussen de 5 – 10% van de verhuurprijs per maand. Indien maar een gedeelte van de verhuur taken wordt uitbesteed is het gebruikelijker om een vast tarief te betalen aan verhuurmakelaar. Bij dit vaste bedrag moet je denken aan enkele honderden euro’s volledig afhankelijk van wat je wilt uitbesteden.

Ontvang prijsopgaven van de beste makelaars in jouw buurt
zoeken

Makelaarskosten bestaan uit:

De opbouw van de kosten voor een makelaar verschilt per makelaar. Het grootste deel van de kosten voor een makelaar bestaan uit arbeidskosten. Houdt bij het bekijken van de kosten van een aankoop- of verkoopmakelaar rekening met eventuele bijkomende kosten. Veel makelaars berekenen zogeheten opstart kosten voor bijvoorbeeld het opmeten van de woning, het plaatsen van de woning op Funda of het maken van foto's. Dit zit in dat geval nog niet in de courtage verwerkt.

Arbeidskosten
Voorrijkosten
Overige kosten

Let op: Bij deze kosten zijn overige kosten dus nog niet meegenomen. Lees hierboven meer over.

Hoe kies ik de beste makelaar?

Het kiezen van een makelaar kan erg lastig zijn. Zo weet je nooit van tevoren wat het resultaat zal zijn. De woningmarkt speelt hierbij een belangrijke factor, waar ook de makelaar geen controle over heeft. Uiteindelijk is het van belang dat je een makelaar kiest waar jij het meeste vertrouwen in hebt.


Een goedkope makelaar vinden?

De kosten voor een makelaar spelen natuurlijk een belangrijke rol bij de keuze tussen verschillende makelaars. Daarom is het verstandig om verschillende offertes op te vragen zodat je de tarieven van verschillende makelaars kunt vergelijken. Op die manier krijg je een beter beeld van de tarieven in jouw regio.


Ga in gesprek met de makelaar

Ga in gesprek met een verkoop- of aankoopmakelaar en vraag naar hun werkwijze. Op die manier krijg je al een beter beeld of deze makelaar aansluit bij jouw wensen en verwachtingen. Het verkopen of aankopen van je huis kan een lang traject zijn waarbij je veel contact hebt met de makelaar. Het is dan fijn als je het goed kunt vinden met de makelaar en jullie op één lijn liggen.


Recensies

Ervaringen van bekenden of recensies op het internet zeggen vaak veel over de dienst die wordt aangeboden. Naast dat je een woning voor een mooie prijs wil verkopen en aankopen, is het ook van belang dat het gehele traject goed verloopt. Neem dus even de tijd en lees verschillende recensies.


Terug naar boven

Tip! Bekijk de Top 10 makelaars bij jou in de buurt
zoeken

miniwizard.svgWie zijn de beste makelaars in jouw plaats?
Relevante expert blogs