Het kopen van een oude woning kan aantrekkelijk zijn vanwege het historische karakter en de unieke bouwstijl. Daarnaast biedt een verouderd huis de mogelijkheid om alles naar eigen smaak te renoveren. Bovendien kan het een investering zijn voor de toekomst, omdat veel oude huizen in waarde stijgen. Als een potentiële koper interesse heeft in een verouderde woning, kan de verkoper een ouderdomsclausule in de koopovereenkomst opnemen. Deze clausule beschermt de verkoper tegen mogelijke gebreken.
Een ouderdomsclausule beperkt de aansprakelijkheid van de verkoper als er na de verkoop van een woning verborgen gebreken voordoen. Dit is alleen van toepassing wanneer de verkoper op het moment van de verkoop de gebreken niet kende én deze het gevolg zijn van ouderdom. Met behulp van de clausule wordt de koper erop gewezen dat het om een verouderde woning gaat en de bouwkwaliteit lager is dan bij een nieuwe woning.
De ouderdomsclausule is dus bedoeld om de verkoper te beschermen tegen aansprakelijkheid voor gebreken die zijn ontstaan door de slechte bouwkundige staat van de woning. Dit kan komen door de periode waarin het huis is gebouwd, minder strenge bouwvoorschriften in het verleden of simpelweg dat het huis oud is. De gebreken kunnen ook zijn ontstaan door verbouwingswerkzaamheden in de woning. Deze waren bijvoorbeeld van mindere kwaliteit of niet goed aangesloten op bestaande constructies. Hierdoor kunnen ook recente werkzaamheden in de ouderdomsclausule worden opgenomen.
Als een potentiële koper een bod uitbrengt op een huis, is het belangrijk dat hij weet of er een ouderdomsclausule aanwezig is én in welke vorm. Om de risico’s met betrekking tot het onderhoud van de woning te beperken, is het aan te raden de woning te laten inspecteren door een onafhankelijke bouwkundige. Dit is ook verstandig als het huis net is gerenoveerd. Tijdens deze bouwkundige keuring wordt het gehele huis gecontroleerd op gebreken. Daarna wordt in een bouwkundig rapport een kostenbegroting opgesteld voor de reparaties en onderhoud.
Kopers moeten zich ervan bewust zijn dat gebreken die niet direct zijn ontstaan door ouderdom, ook voor hun rekening kunnen komen. Bespreek deze risico’s met een aankoopmakelaar. Hij of zij kan je ook adviseren of een bouwkundige keuring van het huis noodzakelijk is.
Er is geen bepaald bouwjaar verbonden aan het opnemen van een ouderdomsclausule. Verkopers bepalen zelf of ze dit wel of niet willen. In de praktijk wordt zo’n clausule toegepast bij woningen die ouder zijn dan 50 jaar. Wil je als verkoper een ouderdomsclausule, zorg dan dat deze handmatig wordt toegevoegd aan de koopakte. Bovendien is het belangrijk dat de clausule helder en eenduidig is geformuleerd. Het komt helaas nog vaak voor dat discussies zich voordoen tussen de kopende en verkopende partij over wie aansprakelijk is voor bepaalde gebreken. Dit is ook gebleken uit diverse rechtszaken waarbij rechters de ouderdomsclausule op verschillende manieren interpreteerden.
Neemt de verkoper geen ouderdomsclausule op in de koopovereenkomst, dan moet hij een huis opleveren dat normaal bewoonbaar is. Als er na de verkoop toch ernstige gebreken aan het licht komen, kan de verkoper een grote schadeclaim krijgen.
Een potentiële koper hoeft niet akkoord te gaan met een ouderdomsclausule. In dit geval vinden er onderhandelingen plaats tussen de koper en verkoper. Als potentiële koper kan je de aankoopmakelaar laten onderhandelen. Wordt er geen overeenstemming bereikt, dan is de enige optie om de koopovereenkomst niet te ondertekenen en op zoek te gaan naar een andere woning.
Ben je op zoek naar een aankoopmakelaar of verkoopmakelaar? En wil je advies over het opstellen of accepteren van een ouderdomsclausule? Trustoo heeft de beste makelaars bij jou in de buurt op een rij gezet. Selecteer de dienst waar je naar op zoek bent en vul jouw locatie in. Vervolgens neem je gratis en vrijblijvend contact op met de makelaar of vraag je direct een prijsopgave aan.