Bezichtiging
Vind een top 10 makelaar bij jou in de buurt
Mijn locatie
makelaar.jpg
Deel artikelfacebook
link

Bezichtiging

Bij het zoeken naar een nieuw huis is de bezichtiging een cruciaal onderdeel van het proces. Het bezichtigen van een huis geeft je namelijk een voorproefje van je mogelijke toekomstige nieuwe thuis. Maar hoe werkt een bezichtiging precies? En hoe kun je je het best voorbereiden? Wij geven je een uitgebreid overzicht van alles wat je moet weten over het bezichtigen van een huis.

Wat is een bezichtiging?

Een bezichtiging is zoals gezegd een belangrijk deel van het proces als je op zoek bent naar een huis. Een bezichtiging is een gepland bezoek aan een huis dat te koop staat. Het is de kans om het huis van dichtbij te bekijken en te beoordelen of het aan je wensen en behoeften voldoet. Tijdens de bezichtiging zal de makelaar je door het huis leiden en de benodigde informatie over het huis vertellen. Door de bezichtiging kun je een gevoel krijgen voor de ruimte, de indeling en de algehele staat van het huis. Je hebt misschien al het een en ander opgemerkt in de foto's of beschrijving op Funda waar je nieuwsgierig naar bent. Daarom is het tijdens een bezichtiging dan ook hét moment om hierover vragen te stellen aan de makelaar. Oftewel een bezichtiging is een speciale kans om het huis in het echt te bekijken en te beslissen of het bij je past en of je je er thuis zou kunnen voelen.

Hoe werkt een bezichtiging?

Een huisbezichtiging verloopt meestal aan de hand van een aantal stappen. Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe een proces van een bezichtiging verloopt zodat je er voorbereid naar toe kan gaan.

Stap 1: Afspraak maken

Een bezichtiging begint met het maken van een afspraak. De afspraak wordt gemaakt met de verkoopmakelaar. De bezichtiging kan vaak flexibel worden ingepland op een tijdstip dat voor jezelf en jouw eigen makelaar handig is.

Stap 2: Ontmoeting met de makelaar

Bij aankomst van het huis ontmoet je de makelaar van de verkopende partij. Deze leidt je door het huis en geeft je uitleg over de verschillende ruimtes in het huis.

Stap 3: Verkenning van het huis

Tijdens de rondleiding van de makelaar kan je rustig rondkijken en de sfeer van het huis ervaren. Let bij het verkennen van het huis op specifieke details die voor jou persoonlijk belangrijk zijn. Denk hier bijvoorbeeld aan de staat van het huis of de indeling van de bepaalde ruimtes.

Stap 4: Vragen stellen

Aarzel niet om vragen te stellen aan de verkopende makelaar tijdens de rondleiding. De makelaar is namelijk op dat moment aanwezig om je een zo goed mogelijk beeld van het huis te geven. De vragen die je stelt, kunnen bijvoorbeeld gaan over de levensduur van het dak, recente renovaties of iets anders dat voor jou belangrijk is. Dit is hét moment om meer te weten te komen.

Stap 5: Overwegingen en beslissingen

Wanneer de bezichtiging klaar is, kan je rustig overwegen of het huis aan je verwachtingen voldoet. Wees dus niet bang dat je gelijk op dat moment een beslissing moet maken of je het huis wel of niet wilt kopen. Houdt hierbij alleen wel rekening met het feit dat de snelheid van de huizenmarkt enorm is toegenomen. Hierdoor heb je in sommige gevallen simpelweg minder tijd om lang na te denken en moet je in sommige gevallen snel handelen wil je een goed bod kunnen doen. Een goede voorbereiding op financieel gebied voordat je gaat bezichtigen is hierdoor dus ook extra handig.

Toch is het ook belangrijk om je gevoelens over het huis te bespreken met anderen. Een bezichtiging is de kans om een huis te ervaren en te bepalen of het past bij jouw specifieke wensen en behoeften. Het is een informele, maar essentiële stap op weg naar het vinden van jouw nieuwe thuis. Zorg dat je een goede balans kunt vinden tussen snelheid en zorgvuldigheid. .

De eerste keer een huis bezichtigen

De eerste keer een huis bezichtigen kan spannend zijn. Het is belangrijk om je tijd te nemen, vragen te stellen en goed te kijken naar de staat en indeling van het huis. Omdat het spannend kan zijn, kan je sommige zaken vergeten te vragen of doen tijdens de bezichtiging. Lees daarom hieronder waar je op moet letten en maak gebruik van de voorbeelden die worden genoemd bij het maken van een checklist.

Waar moet je op letten bij een bezichtiging?

Er zijn veel onderdelen waar je op moet letten bij een bezichtiging. Dit is voor iedereen natuurlijk anders. De ene persoon vindt bepaalde zaken belangrijker dan de andere. Het opstellen van een eigen checklist kan hierbij helpen. Hier zijn enkele voorbeelden van onderdelen die wij op een checklist zouden zetten wanneer je een huis gaat bezichtigen.

  • Onderhoudstoestand. Denk hierbij aan de algehele staat van het huis, inclusief de muren, vloeren, plafonds en eventuele tekenen van vocht of schade. Kijk ook naar de buitenkant van het huis en de tuin.
  • Daarnaast de installaties en apparaten. Controleer bijvoorbeeld of alle elektrische apparaten goed functioneren en vraag naar de leeftijd en staat van de cv-ketel, elektrische bedrading en/of het loodgieterswerk.
  • De isolatie en energiezuinigheid is ook een detail waar op gelet moet worden tijdens een bezichtiging en wat zeker niet kan ontbreken op je checklist. Informeer naar de isolatie van het huis en kijk naar de ramen en deuren om te controleren op enkel glas of tocht. Een energiezuinige woning kan namelijk op de lange termijn veel geld besparen.
  • Naast het huis zelf kan het ook goed zijn om te letten op de buurt en omgeving. Neem tijdens de bezichtiging gerust even de tijd om de buurt te verkennen. Kijk bijvoorbeeld naar voorzieningen zoals scholen, winkels en openbaar vervoer.

Zoals je kan lezen zijn er best veel dingen waarop je moet letten tijdens van een bezichtiging. Maar door jouw eigen checklist samen te stellen weet je zeker dat je geen belangrijke dingen vergeet en kom je goed voorbereid aan op je bezichtiging.

Hoeveel personen bij een bezichtiging?

Het aantal personen dat bij een bezichtiging aanwezig mag zijn, kan variëren. Het is gebruikelijk dat er twee tot vier personen aanwezig zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld jijzelf, een partner en/of familielid, een verkoopmakelaar en aankoopmakelaar zijn. Het is vooral belangrijk dat er een evenwicht wordt gevonden tussen efficiency en comfort. Dus neem gerust mensen mee die jou goed kunnen ondersteunen of helpen bij het stellen van vragen, maar voorkom overbevolking en zorg dat de bezichtiging soepel en aangenaam verloopt.

De rol van de makelaar bij een bezichtiging

Een makelaar vervult een belangrijke rol tijdens de bezichtiging van een huis. Het is gebruikelijk dat er twee makelaars aanwezig zijn tijdens een bezichtiging. De ene makelaar vertegenwoordigt de verkopende partij (verkoopmakelaar) en de andere vertegenwoordigt de kopende partij (aankoopmakelaar). De makelaar die jou vertegenwoordigt, kies je zelf uit. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar welke makelaar het beste bij jou past. Bekijk daarom onze top 10 makelaars bij jou in de buurt. De verkoopmakelaar leidt de bezichtiging en voorziet jou van waardevolle informatie over het huis, de buurt en andere relevante details. Tijdens de bezichtiging staan de verkoopmakelaars klaar om vragen te beantwoorden en eventuele zorgen van jou weg te nemen. De makelaar die jou vertegenwoordigt, helpt jou om vragen te stellen over zaken waar jij zelf vaak misschien minder verstand van hebt. De aankoopmakelaar deelt zijn of haar inzichten in de huidige markt en adviseert over bepaalde prijstrends en/of onderhandelingsstrategieën. Tijdens de bezichtiging geeft de verkoopmakelaar je zo veel mogelijk aanvullende achtergrondinformatie mee over het huis, denk hierbij aan onderhoudsgeschiedenis, renovaties en eventuele juridische aspecten. Naast de bezichtiging biedt de aankoopmakelaar ondersteuning gedurende het hele aankoopproces, van het onderhandelen tot het voltooien van de transactie. Een makelaar kan dus worden gezien als een waardevolle gids in je zoektocht naar een nieuw huis. 

Vergelijk offertes via Trustoo

Bij Trustoo begrijpen we dat het kiezen van de juiste makelaar een belangrijke beslissing is. Daarom hebben wij bij Trustoo hebben met zorg een top 10 samengesteld van de meest betrouwbare en deskundige makelaars bij jou in de buurt.

Maar dat is nog niet alles, wij begrijpen dat het vinden van de perfecte match essentieel is. Daarom bieden wij jou de mogelijkheid om bij vier verschillende partijen een offerte op te vragen. Zo vergelijk je gemakkelijk de tarieven, diensten en expertise en vind je de makelaar die perfect aansluit bij jouw wensen. Vertrouw op Trustoo voor een naadloze makelaarservaring!

Bezichtiging zonder makelaar

Zoals gezegd is het gebruikelijk bij een bezichtiging dat er naast jezelf twee makelaars aanwezig zijn. Eén die de kopers kant helpt en één die de verkopers kant helpt. Toch is het ook mogelijk om een huis te bezichtigen zonder makelaar. In dit geval is het wel belangrijk om je goed voor te bereiden, een checklist te maken en wellicht een expert mee te nemen, zoals een bouwkundige. Het kan ook nuttig zijn om de eigenaar direct vragen te stellen over het huis en de buurt. Ondanks dat het niet gebruikelijk is, is het dus wel mogelijk om een bezichtiging te doen zonder makelaar. Hou hierbij wel in gedachten dat makelaars ook al woningen door krijgen die nog niet op openbare online platformen te zien zijn. Hierdoor kan het zijn dat zij sneller en gemakkelijker bepaalde bezichtigingen kunnen inplannen dan dat je dit zelf kan doen.