Verkocht onder voorbehoud
Vind een top 10 makelaar bij jou in de buurt
Mijn locatie
makelaar.jpg
Deel artikelfacebook
link

Verkocht onder voorbehoud

Bij het kopen van een huis kom je vaak de term 'verkocht onder voorbehoud' tegen. Maar wat betekent verkocht onder voorbehoud eigenlijk? En hoe vaak gaat verkocht onder voorbehoud niet door? Wij leggen je alles uit wat je moet weten over deze term als je een huis wil kopen of verkopen.

Wat betekent verkocht onder voorbehoud?

Verkocht onder voorbehoud betekent dat een huis in principe verkocht is, maar de koop nog niet definitief is. Zowel de koper als de verkoper heeft het (voorlopig) koopcontract getekend, maar er moet nog aan bepaalde voorwaarden voldaan worden. Als aan deze voorwaarden niet voldaan wordt, kan het koopcontract nog ontbonden worden. Er zijn verschillende redenen waarom een huis verkocht kan zijn onder voorbehoud. Hieronder lichten we de meest voorkomende voorwaarden toe.

Onder voorbehoud van financiering

Een van de meest bekende voorwaarden is onder voorbehoud van financiering. Dit betekent dat de koop alleen definitief wordt als de koper de benodigde financiering krijgt voor de aankoop. De periode waarin de financiering geregeld moet worden, staat vastgesteld in het koopcontract. In de meeste gevallen is dit een periode van zo’n zes tot acht weken. Als de koper de financiering niet binnen deze periode rond krijgt, kan de koper zonder juridische consequenties van de koop afzien. De koper moet in dat geval wel een afwijzing van de hypotheekverstrekker aanleveren als bewijs.

De clausule "onder voorbehoud van financiering" beschermt kopers tegen het risico dat ze vastzitten aan een koopovereenkomst zonder de benodigde financiële middelen. Aan de andere kant biedt het de verkoper een mate van zekerheid dat de koper in staat is om de transactie af te ronden, op voorwaarde dat de financiering succesvol wordt verkregen binnen de afgesproken termijn.

Onder voorbehoud van verkoop eigen woning (no-risk clausule)

Een andere veelvoorkomende voorwaarde is onder voorbehoud van verkoop eigen woning, ook wel de 'no-risk clausule' genoemd. Als deze voorwaarde is opgenomen in het contract, heeft de koper de mogelijkheid om de koop te annuleren als de eigen woning niet binnen een bepaalde termijn verkocht is.

In de praktijk betekent dit dat de koper een bepaalde periode krijgt, vaak vermeld in het koopcontract, om de huidige woning te verkopen. Als de koper er niet in slaagt om de eigen woning binnen de vastgestelde termijn te verkopen, kan de koper de koopovereenkomst voor het nieuwe huis ontbinden zonder boetes of strafrechtelijke gevolgen.

De clausule "onder voorbehoud van verkoop eigen woning" biedt kopers een mate van bescherming tegen het risico dat ze twee woningen tegelijkertijd moeten financieren als de verkoop van de huidige woning niet op tijd plaatsvindt. Het geeft de koper de flexibiliteit om de transactie te annuleren als de voorwaarde niet wordt vervuld. Voor de verkoper kan de no-risk clausule wel een zeker mate van onzekerheid met zich meebrengen, omdat de verkoop van het nieuwe huis afhankelijk is van het succes van de koper bij het verkopen van zijn huidige woning.

Onder voorbehoud van bouwkundige keuring

De koper kan de resultaten van de bouwkundige keuring ook gebruiken als ontbindende voorwaarde. Een bouwkundige keuring is een grondig onderzoek naar de staat van een woning, uitgevoerd door een gekwalificeerde bouwkundige of erkende inspecteur.

Bij het doen van een bod wordt vaak al rekening gehouden met mogelijke kosten voor het herstellen van achterstallig onderhoud. Een bouwkundige keuring kan eventuele verborgen gebreken, schade of tekortkomingen in de bouwkundige staat van het pand aan het licht brengen. Het bouwkundig rapport geeft ook inzicht in onverwachte kosten die gepaard gaan met reparaties en onderhoud. Als de bouwkundige keuring aantoont dat er belangrijke problemen zijn met de bouwkundige staat van het pand, kan de koper de koopovereenkomst meestal ontbinden zonder boetes of strafrechtelijke gevolgen.

Deze voorwaarde is bedoeld om de koper te beschermen en geeft de mogelijkheid om de staat van het onroerend goed te beoordelen voordat de koop definitief wordt. Het is belangrijk om de specifieke details van deze voorwaarde, inclusief de termijnen en eventuele uitsluitingen, duidelijk vast te leggen in de koopovereenkomst.

3 dagen bedenktijd na tekenen koopcontract

Na het tekenen van het koopcontract heeft de koper een wettelijke bedenktijd van drie dagen. In deze periode kan de koper nog van de verkoop afzien zonder opgaaf van reden. De bedenktijd gaat in om 00:00 uur op de dag nadat de koper het door beide partijen ondertekende koopcontract ontvangt. Als de koper het koopcontract als eerst ondertekent, gaat de bedenktijd dus pas in als de verkoper het contract ook ondertekend heeft en de koper dit ondertekende contract ontvangen heeft. Van de drie dagen bedenktijd moeten tenminste twee werkdagen zijn. Zijn er twee hiervan weekend- of feestdagen? Dan wordt de bedenktijd verlengd tot en met de volgende werkdag.

Boete bij verkocht onder voorbehoud

In sommige gevallen kan er een boeteclausule van toepassing zijn als de koper zich terugtrekt zonder geldige reden. Deze boete dient als compensatie voor mogelijke schade die de verkoper heeft geleden door de tijdsduur waarin het huis niet op de markt was. In veel gevallen gaat het om een flinke boete van zo’n 10% van de koopsom. De specifieke voorwaarden en gevolgen worden meestal vastgelegd in de koopovereenkomst.

Hoe lang duurt het proces van verkocht onder voorbehoud?

Het proces van verkocht onder voorbehoud kan enkele weken tot maanden duren. Dit hangt af van de termijn die in het koopcontract is vastgelegd. Meestal duurt het proces bij verkoop onder financiering tussen de zes en acht weken, maar het kan ook langer zijn. In gevallen waarin een no-risk clausule van toepassing is, kan een huis zelfs zes maanden op verkocht onder voorbehoud staan. De termijn voor het voldoen aan de voorwaarden staat vastgesteld in het koopcontract.

Hoe vaak gaat verkocht onder voorbehoud niet door?

Het is moeilijk te zeggen hoe vaak een verkoop onder voorbehoud niet doorgaat. Dit hangt af van de voorwaarden die gesteld zijn. Bedenk wel dat het een normaal onderdeel is van het verkoopproces. De kans dat de verkoop bij een huis dat verkocht is onder voorbehoud niet doorgaat, is dus vrij klein.

Wat betekent verkocht onder voorbehoud voor geïnteresseerden?

Is jouw droomwoning verkocht onder voorbehoud? Dan kun je nog steeds laten weten dat je geïnteresseerd bent in het huis. Neem in dat geval contact op met de verkoopmakelaar en informeer naar de status van de verkoop. Heel soms is een bezichtiging inplannen zelfs nog mogelijk. Gaat de huidige verkoop niet door, dan sta jij als eerste in de rij als de woning opnieuw te koop wordt aangeboden.

Wat betekent verkocht onder voorbehoud voor de verkoper?

Voor de verkoper betekent verkocht onder voorbehoud dat zijn huis in principe verkocht is, maar dat er nog een kans is dat de verkoop niet doorgaat. Als niet aan de voorwaarden wordt voldaan en de verkoop niet doorgaat, kan de verkoper zijn huis opnieuw te koop aanbieden. Het kan ook zijn dat andere geïnteresseerden zich al gemeld hebben terwijl een huis onder voorbehoud verkocht was en er dus al een nieuwe potentiële koper is.

Rol van de makelaar en notaris

Zowel de makelaar als de notaris spelen essentiële rollen in het proces van verkocht onder voorbehoud. De makelaar adviseert zowel koper als verkoper en zorgt ervoor dat alles volgens de regels verloopt. De notaris regelt de juridische aspecten van de transactie, waarbij rekening wordt gehouden met de ontbindende voorwaarden voordat de akte van levering wordt gepasseerd.

Trustoo helpt je bij het vinden van de juiste professionals

Verkocht onder voorbehoud is een normaal onderdeel van het verkoopproces van een huis. Het betekent dat de koper nog een aantal voorwaarden heeft voordat de koop definitief is. Als koper is het belangrijk om je bewust te zijn van deze voorwaarden en de termijn die je hebt om de financiering rond te krijgen. Als verkoper is het belangrijk om te weten dat de verkoop nog niet definitief is totdat de koper de financiering rond heeft. Bij Trustoo helpen we je graag met het vinden van de juiste makelaar en notaris voor jouw situatie.