Wat is arbeidsmediation?

Gepubliceerd op 25 May, 2021

Deel artikel
Aad van Dam
Mediator

Bij arbeidsconflicten tussen werkgever en werknemer of tussen twee werknemers, kan arbeidsmediation worden ingezet om een oplossing voor het conflict te helpen vinden. De arbeidsmediator zorgt ervoor dat partijen met elkaar in gesprek komen en uiteindelijk samen het conflict op lossen.

Het hebben van een conflict met je leidinggevende of iemand uit je team is niet prettig.Het kan leiden tot een ziekmelding. Vervolgens kom je bij de bedrijfsarts en die constateert dat je niet ziek bent maar een arbeidsconflict hebt. De bedrijfsarts adviseert dan een korte interventieperiode en daaropvolgend een gesprek tussen leidinggevende en werknemer(s), om over het probleem in gesprek te gaan. Als het gesprek onvoldoende resultaat had dan is het inzetten van een professionele mediator zinvol.

Kan arbeidsmediation je helpen?

Ja zeker, arbeidsmediation is inzetbaar bij een sluimerende kwestie. Arbeidsmediation is preventief inzetbaar en helpt escalatie van een kwestie die speelt te voorkomen. Ook als er al een oplopend conflict is en partijen niet meer met elkaar in gesprek kunnen of willen gaan is mediation te adviseren. Je hoeft geen mediation advies van een bedrijfsarts af te wachten. Je kan als werkgever of werknemer zelf het inzetten van een mediator voorstellen.

Het oplossen van een arbeidsconflict is niet altijd even gemakkelijk voor de betrokken personen. Vaak is er een hiërarchische structuur binnen de onderneming die het open communiceren in de weg staat, waardoor een oplossing moeilijk of helemaal niet gevonden wordt. Een professionele arbeidsmediator, neutraal en onpartijdig, kan helpen de communicatie weer op gang te brengen waardoor een mogelijke oplossing van het conflict door betrokken partijen gevonden kan worden.

Ontvang prijsopgaven van de beste mediators in jouw buurt
zoeken


Arbeidsmediation is vrijwillig, maar tegelijkertijd betekent het ook dat je op elk moment met de mediation kan stoppen. Ga je het gesprek aan in een veilige setting en ben je bereidt om naar een oplossing te zoeken dan is zeker mogelijk een oplossing te vinden. Is het conflict opgelost dan kan je weer vol energie en met plezier aan het werk. Een conflict vreet energie!

Een arbeidsmediator helpt betrokken partijen het gesprek op een goede en prettige manier te kunnen voeren. Doordat de mediation gesprekken vertrouwelijk zijn ben je veilig om te kunnen zeggen wat je echt denkt. Je veiligheid wordt gewaarborgd door de geheimhoudingsplicht die opgenomen is in de mediationovereenkomst.

Wat als er er geen oplossing gevonden wordt?

Ondanks je inspanningen om een oplossing te vinden is dat niet gelukt. Het is duidelijk geworden dat samenwerken in de toekomst niet meer lukt. Mogelijk heeft een van de partijen geopperd om uit elkaar te gaan. Als beide partijen het daarover eens zijn dan kan er gesproken gaan worden over de voorwaarden om tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst over te gaan.

Deze beëindigingsgesprekken noemen we exit-mediation.

Alle gemaakte afspraken worden vastgelegd in een arbeidsrechtelijke vaststellingsovereenkomst waarna beide partijen dit stuk tekenen.

In een volgend Trustoo expert blog meer over exit-mediation.

Ontvang prijsopgaven van de beste mediators in jouw buurt
zoeken

Wat kost arbeidsmediation?

Een professionele arbeidsmediator heeft een uurtarief tussen € 150,00 een € 200,00 (exclusief. btw). Deze kosten worden bijna altijd door de werkgever betaald. De ervaring leert dat er 2 tot 3 sessies van 2 uur elk nodig zijn om een oplossing te hebben gevonden. Indien er een exit-mediation volgt dan zal er nog een sessie nodig zijn. Meer over mediation kosten.

Goed om te weten; bij arbeidsmediation is het niet zo dat wie betaalt, bepaalt. De mediator bewaakt te allen tijde zijn neutraliteit, onpartijdigheid en onafhankelijkheid.

De arbeidsmediator

Een professionele arbeidsmediator is neutraal, onpartijdig en onafhankelijk

en heeft geen inhoudelijk oordeel over het conflict. De arbeidsmediator begeleidt tijdens de mediations betrokken partijen naar een gezamenlijk gedragen oplossing.

Tip! Bekijk de Top 10 mediators bij jou in de buurt
zoeken

Meer over mediation:

Welke gevolgen heeft een scheiding op kinderen? | Trustoo

Scheidingsmediator | Mediator bij een scheiding | Trustoo

Scheiden zonder advocaat, kan dat ook? | Trustoo

miniwizard.svgOver deze mediator
Van Dam Mediation
9,7score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (20)
Als fulltime arbeidsmediator help ik mensen een oplossing te vinden bij conflicten tussen werknemers en leidinggevenden en tussen collega’s onderling (spanningen in het team) . Is er een oplossing gevonden dan kunnen partijen weer verder, stress weg, hoofdpijn weg en weer rust op het werk en thuis.
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.