Wat is exit-mediation?

Gepubliceerd op 06 Jun, 2021

Deel artikel
Aad van Dam
Mediator

Wat is exit mediation?

Je hebt een arbeidsconflict en getracht een oplossing te vinden door het inzetten van mediation. Ondanks je inspanningen om een oplossing te vinden is dat niet gelukt. Het is duidelijk geworden dat samenwerken in de toekomst niet meer lukt. Mogelijk heeft een van de partijen geopperd om uit elkaar te gaan.

Dat is natuurlijk geen leuk moment. Het is echter wel een mogelijke oplossing voor het conflict wat jullie hebben. Nadat de voorwaarden besproken zijn en daarover een accoord is bereikt kunnen jullie weer de toekomst tegemoet treden. Alle gemaakte afspraken worden vastgelegd in een arbeidsrechtelijke vaststellingsovereenkomst waarna beide partijen dit stuk tekenen.
Bekijk hier het kostenoverzicht kosten mediation.

Het verloop van exit-mediation

De arbeidsmediator zal de te bespreken punten op de agenda zetten.

Wat zijn dat zoal:

- de einddatum,

- de transitievergoeding,

- de eindafrekening,

- vrijstelling van werkzaamheden,

- juridisch kostenvergoeding,

- het concurrentie- en/of relatiebeding,

- de finale kwijting, het geheimhoudingsbeding,

- het inleveren van de bedrijfseigendommen,

- het getuigschrift,

- de bedenktijd,

- het recht op WW doordat de werkgever het initiatief tot beëindigen van het arbeidscontract heeft genomen.

Stuk voor stuk worden de bovenstaande punten besproken en daar waar nodig kan er stevig onderhandeld worden.

Als er op alle punten een akkoord is

De afspraken zijn gemaakt en akkoord. Het is belangrijk om alle besproken voorwaarden goed op papier te zetten. Dit is dan de vaststellingsovereenkomst (VSO). Er is geen onduidelijkheid meer. De mediator, of een van de juridische vertegenwoordigers kan deze arbeidsrechtelijke vaststellingsovereenkomst maken. Meestal wordt deze door de jurist van de werkgever gemaakt. Zowel de mediator als de jurist van de werknemer doet een controle of alles goed is weergegeven en niets is vergeten.

Dit is het moment dat betrokken partijen tot ondertekenen overgaan. Alleen de betrokken partijen ondertekenen, de mediator niet. Hij heeft het proces begeleidt om te komen tot een oplossing van het conflict maar is geen partij. Na ondertekening is het belangrijk om elkaar de hand te schudden, misschien niet zo makkelijk maar wel goed om te doen.

Exit-mediation kost veel energie van partijen. Er zijn weken, misschien wel maanden overheen gegaan voordat men het eens was. Een moment van rouw is daar. Het moet allemaal verwerkt worden. Het uit elkaar gaan, betekent ook dat de werkgever en de werknemer weer aan de toekomst kunnen gaan werken.

Juridisch advies


Laat je adviseren door een arbeidsadvocaat tijdens de exit-mediation besprekingen over de voorwaarden om tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst te komen. Daar zijn natuurlijk kosten aan verbonden. Wellicht heb je een rechtsbijstand-verzekering waar je een beroep op kan doen. Heb je die niet dan kan je een budget voor juridische bijstand vragen aan je werkgever.

Ontvang prijsopgaven van de beste mediators in jouw buurt
zoeken

De arbeidsmediator

Een professionele arbeidsmediator heeft ervaring met exit-mediation besprekingen en helpt betrokken partijen het gesprek op een goede en prettige manier te kunnen voeren. De mediator zal dit doen met respect voor beide partijen en zal altijd neutraal blijven en heeft geen belang bij de uitkomst van de besprekingen.

In een volgend Trustoo expert blog meer over preventieve-mediation.

miniwizard.svgOver deze mediator
Van Dam Mediation
9,7score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (22)
Als fulltime arbeidsmediator help ik mensen een oplossing te vinden bij conflicten tussen werknemers en leidinggevenden en tussen collega’s onderling (spanningen in het team) . Is er een oplossing gevonden dan kunnen partijen weer verder, stress weg, hoofdpijn weg en weer rust op het werk en thuis.
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.