8 tips bij het zoeken van een mediator
Gepubliceerd op 06 Jun, 2021
8 tips voor het kiezen van een mediator
Bekijk hier 8 gratis tips waar je op moet letten bij het kiezen van een mediator. Als je een mediator nodig hebt zijn er verschillende keuzes die je moet maken, in dit artikel meer over de mogelijke keuzes die je kan maken.
Bekijk hier de top 10 mediators van Nederland.
- Tip 1: Jouw persoonlijke keuze
Bij het kiezen van een mediator is het belangrijk dat je een persoonlijke klik hebt. Jullie zullen zelf met hem in gesprek moeten dus is het belangrijk dat jullie je beide op je gemak voelen
- Tip 2: Vind een specialist
Alhoewel je opzoek bent naar een mediator hangt het wel af van welke richting mediator je naar opzoek bent. Mediators kunnen bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in arbeidsmediation of scheidingsmediation. Dit is een andere tak van sport. De meeste mediatiors zijn dus ook gespecialiseerd op arbeidsmediation of scheidingsmediation.
- Tip 3: Online of real-life
Gaat jullie voorkeur uit naar online of real-life mediation. Dit is een keuze die belangrijk is duidelijk te hebben voor jezelf om een goede keuze voor de juiste mediator te kunnen maken
- Tip 4: Let op reviews
Bij het kiezen van een mediator is het ook belangrijk om te letten op voorgaande ervaringen. Hierbij moet je dan letten op hoeveel reviews in totaal maar ook op verschillende platformen en hoe recent de reviews zijn. Hiermee let je dus ook direct op de ervaring. Veel goede reviews wijst namelijk op veel ervaring.
- Tip 5: Lokale aanbieders
Een ander belangrijk punt waar op gelet moet worden bij het kiezen van een mediator is het werkgebied van de mediator. Het is verstandig om een lokale mediator te kiezen om zo de gesprekken laagdrempelig te houden. Als je kiest voor online mediation is dit uiteraard een minder belangrijk keuze punt.
- Tip 6: Mediation keurmerken
Er zijn verschillende keurmerken voor mediators. Bijvoorbeeld: MfN, De Mediatorfederatie Nederland, ADR (internationaal)-gecertificeerd, NMv, Nederlandse Mediatorsvereniging en RFEA, Register Financieel Echtscheidingsadviseurd. Al deze keurmerken wijzen er op dat de mediator beschikt over ervaring en en betrouwbaar keurmerk. Ook of een mediator erkent is door de Raad voor rechtsbijstand is een belangrijke factor. Voor eventuele subsidie en zekerheid dat hij beschikt over voldoende kennis en ervaring
- Tip 7: Bereid je goed voor
Voordat je een mediator gaat kiezen is het van belang je goed voor te bereiden. Weet wat jullie samen willen en wat jij belangrijk vindt. Zo kan je een duidelijke aanvraag doen. Als je nog niet duidelijk hebt wat je verwachtingen zijn kan je ook geen duidelijke aanvraag doen.
- Tip 8: Lees je in
Lees je van tevoren in over de gang van zaken en gangbare prijzen. Dit is belangrijk om een onderbouwde keuze te kunnen maken. Als je niet weet wat je kan verwachten kan je ook geen kritische keuze maken. Met het lezen van dit artikel heb je een goed begin gemaakt met het inlezen. Maar orrienteer je ook op de verschillende aanpakken van jou tak van mediation. Tot slot orrienteer je over gangbare prijzen. Dat een mediator duur is betekent niet direct dat hij de beste is. Maar ook het kiezen voor de goedkoopste mediator zal niet altijd het gewenste resultaat opleveren. Vind hier dus een balans in. Benieuwd vaar wat een mediator kost? Bekijk dan hier het kostenoverzicht kosten mediator.
Lees ook andere artikelen als:
Scheiden zonder advocaat, kan dat ook?, Welke gevolgen heeft een scheiding op kinderen?, Alles over exit mediation en uit elkaar met een kind
Het kiezen van een mediator is niet altijd even makkelijk. Een handige checklist voor bij het kiezen van een mediator.
Checklist bij het kiezen van een mediator
Een checklist die je kan gebruiken voor het kiezen van een geschikte mediator:
- Beide partijen zijn akkoord met de keuze voor deze mediator; meer
- De mediator is gespecialiseerd op mijn gebied van mediation; meer
- De mediator is betrouwbaar;
- De mediator is objectief;
- De mediator komt zijn afspraken na;
- De mediator focust op belangen en niet op standpunten;
- Geeft duidelijkheid over verwachte duur;
- Geeft duidelijkheid over de verwachte kosten;
- Houdt zich aan zijn beroepsgeheim;
- De mediator heeft goede reviews; meer
- De mediator is een lokale aanbieder, óf doet ook online mediation; meer
- Is transparant over de werkwijze;
- De mediator heeft betrouwbare keurmerken; meer
- Legt de gemaakte afspraken duidelijk vast;
