Wat kost een boekhouder

45 - €75
*
Gemiddelde prijs per uur. De prijzen verschillen per type dienst en regio.
Wat kost een boekhouder in jouw plaats?
40
45
75
120

Wat zijn de kosten van een boekhouder

Bij ondernemen komt veel kijken; het werk blijft helaas niet enkel bij het bedienen van klanten, maar je moet achter de schermen ook actief de boekhouding blijven bijwerken en belastingzaken regelen. Daarom kan het verstandig zijn om bepaalde werkzaamheden uit te besteden. Op die manier kan je jezelf als ondernemer focussen op het product of dienst dat je aanbiedt. Het uitbesteden van financiële werkzaamheden zal je meer tijd en ruimte geven voor het ontwikkelen van de onderneming.
Voordat je de beslissing maakt een boekhouder in te schakelen, is het natuurlijk belangrijk om te weten wat het inschakelen van een boekhouder kost. In dit artikel leggen wij je uit wat een boekhouder voor je kan betekenen, en welke kosten daar bij komen kijken.


Wat vind je in dit kostenoverzicht?

  1. Maandelijkse of jaarlijkse controle
  1. Een goedkope boekhouder vinden


Wat doet een boekhouder?

Een boekhouder heeft verschillende werkzaamheden rondom de financiële administratie van een onderneming of persoon. Hierbij kan je denken aan het bijhouden van opbrengsten, kosten en schulden, en/of het in kaart brengen van bezittingen. Een boekhouder kan zorgdragen voor de gehele financiële administratie. Hij is altijd op de hoogte van de meest recente kennis zodat financiële voordelen voor de onderneming worden benut.
Je kan bij een boekhouder terecht voor onder andere de volgende werkzaamheden:

Veel ondernemers vinden het prettig om zelf ook betrokken te blijven bij de financiële situatie van hun bedrijf. Daarom kan je er ook voor kiezen om slechts enkele werkzaamheden uit te besteden en een deel zelf te blijven doen. In samenspraak met de boekhouder is er veel mogelijk. Meer over of je een boekhouder nodig hebt.


Voordelen van een boekhouder?

Het lijkt aantrekkelijk om zelf de boekhouding te doen; je bespaart immers veel kosten als je dit zelf aanpakt. De kans is echter dat je dan wel enkele fiscale voordelen misloopt; een boekhouder heeft meer tijd om zich in de markt te verdiepen en ziet vaak voordelen die je over het hoofd ziet. Onderaan de streep zou het dan toch voordeliger kunnen zijn om de boekhouding uit te besteden.
Een tweede voordeel is dat dat boekhouders werkzaamheden sneller uitvoeren doordat er veel geautomatiseerd kan worden. De kans op fouten is hierdoor minder groot. Dit geeft je meer zekerheid over de financiële cijfers van jouw onderneming. Als je het werk uitbesteed aan een boekhouder weet je zeker dat de cijfers kloppen.


Ontvang prijsopgaven van de beste boekhouders in jouw buurt
zoeken

Hoeveel kost een boekhouder?

Het is erg belangrijk om de financiële administratie van je bedrijf op orde te brengen. Ook is het belangrijk als particulier je financiële zaken overzichtelijk te houden. Alleen dan kan je eenvoudig het boekjaar correct afsluiten. Boekhouders werken doorgaans met uurtarieven. Welk tarief er gehanteerd wordt zal afhangen van de boekhouder en het type dienst wat je af neemt. Boekhouders mogen daarnaast zelf hun tarieven bepalen. De tijd die de boekhouder kwijt is aan de werkzaamheden zijn uiteraard bepalend voor de totale kosten. Vergelijk daarom meerdere boekhouders, zodat je de juiste keuze kan maken
Het tarief van een boekhouder is vaak afhankelijk van de dienst die wordt afgenomen. Gemiddeld ligt het uurtarief tussen de €40,- en €120,- per uur
. De kosten kunnen dus erg verschillen per boekhouder. Op jaarbasis kan dit honderden euro’s schelen. Een afgewogen keuze voor een boekhouder is daarom belangrijk. Hou het in je achterhoofd dat een boekhouder voor veel fiscaal voordeel kan zorgen. Wanneer een boekhouder met een hoog tarief dit voor je kan aanpakken, en het je veel geld scheelt, is dat het natuurlijk meer dan waard.

DienstGemiddelde prijs
Facturatie€50,- per uur
Jaarrekening€450,- totaal prijs
Inkomstenbelasting€190,- tot €250,- totaal prijs
Omzetbelasting€50,- per jaar
Salarisadministratie€11,- tot €15,- per loonstrook

De kosten voor een boekhouder bestaan uit:

De kosten voor een boekhouder bestaan uit verschillende onderdelen. Dit verschilt per boekhouder hoe dit wordt doorberekend. Bij een boekhouder bestaat het grootste deel van de kosten uit arbeidskosten van de boekhouder.

Arbeid
Overige kosten

Gemiddelde prijs per jaar voor het laten doen van de volledige boekhouding

JaaromzetGemiddelde prijs
Bij een jaaromzet onder de €30.000,-Ongeveer € 750,-
Bij een jaaromzet tussen de €30.000,- en € 100.000,-Ongeveer € 1.050,-
Bij een jaaromzet tussen de €100.000,- en €300.000,-Ongeveer € 1.500,-
Bij een jaaromzet onder de €500.000,-Ongeveer € 2.500,-

*Let op: Alle ongeveer prijzen zijn van veel randvoorwaarden afhankelijk

Ontvang prijsopgaven van de beste boekhouders in jouw buurt
zoeken

Hoeveel kost een boekhouder voor een ZZP’er?

Als je als ZZP’er de boekhouding wilt uitbesteden zullen je kosten natuurlijk anders uitvallen dan voor een grote ondernemer. De kosten zijn afhankelijk van hoeveel je als ZZP’er gebruik maakt van de diensten van de boekhouder. Daarnaast is ook de manier waarop je gegevens aanlevert bepaalend voor hoeveel je maandelijks kwijt zal zijn. Als deze direct verwerkt kunnen worden door de boekhouder, kost dit de boekhouder minder tijd. Hij kan je bijvoorbeeld advies geven over een auto al dan wel niet op de zaak.


Maandelijkse of jaarlijkse controle

Het is onverstandig om te besparen op de boekhouding. Je wil immers dat gegevens goed verwerkt worden en er geen fouten worden gemaakt. De kosten voor een boekhouder als ZZP’er verschillen bij het maandelijks of jaarlijks controleren van transacties. Wanneer je ervoor kiest om een boekhouder maandelijks de transacties te laten controleren, moet je denken aan een kostenpost van €79,- tot €92,- per maand.

Verschillende tarievenPrijs
Uurtarief€45,- tot €75,-
Maandtarief€79,- tot €90,-
Jaartarief€500 tot €1500,-

Jouw boekhouder als financieel adviseur

Naast het controleren van transacties kan een boekhouder jou als ZZP’er ook helpen op het gebied van andere financiële zaken. Dit zijn onder andere:

  • Belastingen
  • Contracten
  • Verzekeringen
  • Subsidies

Als je het fijn vindt om hier ook advies over te ontvangen is het belangrijk dat je voorafgaand aan het kiezen van een boekhouder een goede afweging maakt. Afhankelijk van zowel jouw wensen als jouw gevoel kies je die boekhouder die het beste voldoet aan je verwachtingen. Op zoek naar ander financieel advies? Dan kan een financieel adviseur je mogelijk helpen. Meer over de kosten van een financieel adviseur.

Meer informatie over investeringsaftrek en de vennootschapsbelasting

Financieel archief

Bij het runnen van een eigen onderneming is het wettelijk verplicht om de financiële administratie 7 jaar lang te bewaren. Het kan zijn dat de belastingdienst ter controle je stukken van enkele jaren geleden in wil zien. Je moet daarom altijd eenvoudig de financiële informatie van de afgelopen jaren terug kunnen vinden. Het is niet altijd gemakkelijk om alles overzichtelijk te bewaren; zeker niet wanneer je een grote onderneming hebt. Een boekhouder kan dit voor je doen. De boekhouder zal er voor zorgen dat alles in orde is, en dat financiële deadlines gehaald worden. Zo heb je zelf minder stress.

Hoe vind ik de beste boekhouder?

Er zijn verschillende zaken waar je naar kunt kijken als je een boekhouder wilt kiezen. Ten eerste is het onderlinge contact met een boekhouder erg belangrijk. Een boekhouder moet goed bereikbaar zijn, en meedenken over belangrijke kwesties. Ten tweede is het van belang dat het werk dat hij levert goed en overzichtelijk wordt gedaan. Wellicht vind je het fijn om op elk moment de financiële gegevens van jouw onderneming in te kunnen zien. Dan kan het een voordeel zijn als je boekhouder met een online programma werkt.
Bij Trustoo vind je de beste boekhouders in de regio. Via onze website kan je binnen een minuut veilig en eenvoudig prijsopgaves aanvragen bij de boekhouders. Op de bedrijfspagina’s vind je uitgebreide informatie over de boekhouders en reviews lezen zodat je een goed beeld krijgt van de dienst die wordt geleverd.


Een goedkope boekhouder vinden?

Het liefst geef je natuurlijk zo min mogelijk geld uit en vind je een goedkope boekhouder, zodat er jaarlijks onderaan de streep meer overblijft. Toch kan goedkoop ook duurkoop zijn. Daarom is het van belang dat je jezelf niet blind staart op de tarieven van verschillende boekhouders. Het is erg belangrijk een goed gevoel te hebben bij de boekhouder, ongeacht de kosten; uiteindelijk ga je immers een jarenlange relatie aan. Maak de juiste afweging: laat je niet enkel verleiden door het tarief van een goedkope boekhouder, maar kijk goed naar de prijs/kwaliteit-verhouding die het beste bij je past.

Tip! Bekijk de Top 10 boekhouders bij jou in de buurt
zoeken

Terug naar boven

Lees ook:

Wat kost een notaris? | Trustoo

Erfbelasting 2021 | Alles over de erfbelasting | Trustoo

miniwizard.svgWie zijn de beste boekhouders in jouw plaats?
Recente blogartikelen over boekhouders
Lees hier de meest recente expert blogs geschreven door boekhouders op Trustoo