Wat kost een boekhouder?

45 - €75
*Prijs per uur
Wat kost een boekhouder in uw plaats?
boekhoudersvg

Thu Mar 04 2021

Bij ondernemen komt veel kijken; het werk blijft helaas niet enkel bij het bedienen van klanten, maar je moet achter de schermen ook actief de boekhouding blijven bijwerken en belastingzaken regelen. Daarom kan het verstandig zijn om bepaalde werkzaamheden uit te besteden. Op die manier kan je jezelf als ondernemer focussen op het product of dienst dat je aanbiedt. Het uitbesteden van financiële werkzaamheden zal je meer tijd en ruimte geven voor het ontwikkelen van de onderneming.

Voordat je de beslissing maakt een boekhouder in te schakelen, is het natuurlijk belangrijk om te weten wat het inschakelen van een boekhouder kost. In dit artikel leggen wij je uit wat een boekhouder voor je kan betekenen, en welke kosten daar bij komen kijken.

 • Wat doet een boekhouder?
 • Wat kost een boekhouder?
 • Hoeveel kost een boekhouder voor een zzp’er?

Wat doet een boekhouder?

Een boekhouder heeft verschillende werkzaamheden rondom de financiële administratie van een onderneming of persoon. Hierbij kan je denken aan het bijhouden van opbrengsten, kosten en schulden, en/of het in kaart brengen van bezittingen. Een boekhouder kan zorgdragen voor de gehele financiële administratie. Hij is altijd op de hoogte van de meest recente kennis zodat financiële voordelen voor de onderneming worden benut.

Je kan bij een boekhouder terecht voor onder andere de volgende werkzaamheden:

 • Aangifte van inkomstenbelasting
 • Opstellen van jaarrekeningen
 • Salarisadministratie
 • Aangifte van loonheffingen

Veel ondernemers vinden het prettig om zelf ook betrokken te blijven bij de financiële situatie van hun bedrijf. Daarom kan je er ook voor kiezen om slechts enkele werkzaamheden uit te besteden en een deel zelf te blijven doen. In samenspraak met de boekhouder is er veel mogelijk.

Voordelen van een boekhouder

Het lijkt aantrekkelijk om zelf de boekhouding te doen; je bespaart immers veel kosten als je dit zelf aanpakt. De kans is echter dat je dan wel enkele fiscale voordelen misloopt; een boekhouder heeft meer tijd om zich in de markt te verdiepen en ziet vaak voordelen die je over het hoofd ziet. Onderaan de streep zou het dan toch voordeliger kunnen zijn om de boekhouding uit te besteden.

Een tweede voordeel is dat dat boekhouders werkzaamheden sneller uitvoeren doordat er veel geautomatiseerd kan worden. De kans op fouten is hierdoor minder groot. Dit geeft je meer zekerheid over de financiële cijfers van jouw onderneming. Als je het werk uitbesteed aan een boekhouder weet je zeker dat de cijfers kloppen.

Financieel adviseur

Naast het verwerken van de financiële administratie kan een boekhouder ook financieel advies geven. Hierbij kan je onder andere denken aan het adviseren over subsidies of investeringen. Het geven van financieel advies is niet de belangrijkste werkzaamheid van een boekhouder, maar degelijk advies kan wel sterk bijdragen aan het succes van jouw onderneming. Wens je hier financieel advies over te ontvangen, vraag dan naar de mogelijkheden bij jouw boekhouder. Zo weet je precies waarvoor je op dit moment en in de toekomst bij jouw boekhouder terecht kan.

Financieel archief

Bij het runnen van een eigen onderneming is het wettelijk verplicht om de financiële administratie 7 jaar lang te bewaren. Het kan zijn dat de belastingdienst ter controle je stukken van enkele jaren geleden in wil zien. Je moet daarom altijd eenvoudig de financiële informatie van de afgelopen jaren terug kunnen vinden. Het is niet altijd gemakkelijk om alles overzichtelijk te bewaren; zeker niet wanneer je een grote onderneming hebt. Een boekhouder kan dit voor je doen. De boekhouder zal er voor zorgen dat alles in orde is, en dat financiële deadlines gehaald worden. Zo heb je zelf minder stress.

Wat kost een boekhouder?

Het is erg belangrijk om de financiële administratie van je bedrijf op orde te brengen. Ook is het belangrijk als particulier je financiële zaken overzichtelijk te houden. Alleen dan kan je eenvoudig het boekjaar correct afsluiten. Boekhouders werken doorgaans met uurtarieven. Welk tarief er gehanteerd wordt zal afhangen van de boekhouder en het type dienst wat je af neemt. Boekhouders mogen daarnaast zelf hun tarieven bepalen. De tijd die de boekhouder kwijt is aan de werkzaamheden zijn uiteraard bepalend voor de totale kosten. Vergelijk daarom meerdere boekhouders, zodat je de juiste keuze kan maken.

Het uurtarief van een boekhouder

Het tarief van een boekhouder is vaak afhankelijk van de dienst die wordt afgenomen. Gemiddeld ligt het uurtarief tussen de €40,- en €120,- per uur. De kosten kunnen dus erg verschillen per boekhouder. Op jaarbasis kan dit honderden euro’s schelen. Een afgewogen keuze voor een boekhouder is daarom belangrijk. Hou het in je achterhoofd dat een boekhouder voor veel fiscaal voordeel kan zorgen. Wanneer een boekhouder met een hoog tarief dit voor je kan aanpakken, en het je veel geld scheelt, is dat het natuurlijk meer dan waard.

Wat kost een boekhouder per jaar?

Het tarief van een boekhouder is onder andere afhankelijk van de werkzaamheden die je besluit uit te besteden. Ook het aantal uur dat wordt afgenomen speelt een belangrijk rol. Heb je veel contact met de boekhouder? Let dan op, want deze tijd wordt vaak ook gefactureerd. De kosten van een boekhouder worden mede bepaalt door het advies dat je wil ontvangen. Wil je alleen dat de financiële transacties elke maand worden gecontroleerd en bijgehouden? Dan zal dit op jaarbasis meer kosten dan wanneer de administratie jaarlijks wordt gedaan. De kosten op jaarbasis komen gemiddeld uit op ongeveer €500,- tot €1500,- per jaar.

Hoe vind ik de beste boekhouder?

Er zijn verschillende zaken waar je naar kunt kijken als je en boekhouder wilt kiezen. Ten eerste is het onderlinge contact met een boekhouder erg belangrijk. Een boekhouder moet goed bereikbaar zijn, en meedenken over belangrijke kwesties. Ten tweede is het van belang dat het werk dat hij levert goed en overzichtelijk wordt gedaan. Wellicht vind je het fijn om op elk moment de financiële gegevens van jouw onderneming in te kunnen zien. Dan kan het een voordeel zijn als je boekhouder met een online programma werkt.

Bij Trustoo vind je de beste boekhouders in de regio. Via onze website kan je binnen een minuut veilig en eenvoudig prijsopgaves aanvragen bij de boekhouders. Op de bedrijfspagina’s vind je uitgebreide informatie over de boekhouders en reviews lezen zodat je een goed beeld krijgt van de dienst die wordt geleverd.

Een goedkope boekhouder vinden

Het liefst geef je natuurlijk zo min mogelijk geld uit en vind je een goedkope boekhouder, zodat er jaarlijks onderaan de streep meer overblijft. Toch kan goedkoop ook duurkoop zijn. Daarom is het van belang dat je jezelf niet blind staart op de tarieven van verschillende boekhouders. Het is erg belangrijk een goed gevoel te hebben bij de boekhouder, ongeacht de kosten; uiteindelijk ga je immers een jarenlange relatie aan. Maak de juiste afweging: laat je niet enkel verleiden door het tarief van een goedkope boekhouder, maar kijk goed naar de prijs/kwaliteit-verhouding die het beste bij je past.

Hoeveel kost een boekhouder voor een ZZP’er?

Als je als ZZP’er de boekhouding wilt uitbesteden zullen je kosten natuurlijk anders uitvallen dan voor een grote ondernemer. De kosten zijn afhankelijk van hoeveel je als ZZP’er gebruik maakt van de diensten van de boekhouder. Daarnaast is ook de manier waarop je gegevens aanlevert bepaalend voor hoeveel je maandelijks kwijt zal zijn. Als deze direct verwerkt kunnen worden door de boekhouder, kost dit de boekhouder minder tijd.

Maandelijkse of jaarlijkse controle

Het is onverstandig om te besparen op de boekhouding. Je wil immers dat gegevens goed verwerkt worden en er geen fouten worden gemaakt. De kosten voor een boekhouder als ZZP’er verschillen bij het maandelijks of jaarlijks controleren van transacties. Wanneer je ervoor kiest om een boekhouder maandelijks de transacties te laten controleren, moet je denken aan een kostenpost van €79,- tot €92,- per maand.

Jouw boekhouder als financieel adviseur

Naast het controleren van transacties kan een boekhouder jou als ZZP’er ook helpen op het gebied van andere financiële zaken. Dit zijn onder andere:

 • Belastingen
 • Contracten
 • Verzekeringen
 • Subsidies

Als je het fijn vindt om hier ook advies over te ontvangen is het belangrijk dat je voorafgaand aan het kiezen van een boekhouder een goede afweging maakt. Afhankelijk van zowel jouw wensen als jouw gevoel kies je die boekhouder die het beste voldoet aan je verwachtingen. Op zoek naar ander financieel advies? Dan kan een financieel adviseur je mogelijk helpen.

Populaire plaatsen

Tip! Prijsopgaven vergelijken

Vergelijk en bespaar door meerdere prijsopgaven van de beste boekhouders aan te vragenVergelijk en bespaar door meerdere prijsopgaven aan te vragen

miniwizard.svg

Bekijk de top 10 in jouw regio