Wat kost een schoonmaakbedrijf

16 - €30
*
Prijs per uur
Prijzen variëren per type dienst die je zoekt en per regio.
Wat kost een schoonmaakbedrijf in jouw plaats?
12
16
30
40

Wat zijn de kosten van een schoonmaakbedrijf

De meeste bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen maken gebruik van een schoonmaakbedrijf. Daarnaast doen ook particulieren een beroep op professionele schoonmakers. De kosten die je voor een schoonmaakbedrijf betaalt zijn sterk afhankelijk van de soort en hoeveelheid werkzaamheden die verricht moeten worden. Ook is de lengte van het contract van invloed op de tarieven die je een schoonmaakbedrijf moet betalen.

Wat vind je in dit kostenoverzicht?

 1. Gangbare werkzaamheden
 2. Speciale schoonmaaktaken

Wat doet een schoonmaakbedrijf?

Van de medewerkers van schoonmaakbedrijven wordt de nodige flexibiliteit verwacht. Zo moet er bij bedrijven vaak in de avonduren worden gewerkt. Daarnaast beschikken professionele schoonmakers over kennis op het gebied van reinigingsmiddelen en -methodes. Zo worden bij kantoren bijvoorbeeld andere middelen en methodes gebruikt dan in vliegtuigen, ziekenhuizen of laboratoria. Verder wordt er vaak een onderscheid gemaakt tussen gangbare werkzaamheden en speciale schoonmaaktaken.

Ontvang prijsopgaven van de beste schoonmaakbedrijven in jouw buurt
zoeken

Gangbare werkzaamheden van een schoonmaakbedrijf?

Bij gangbare werkzaamheden door schoonmaakbedrijven moet je onder andere denken aan:

 • Afstoffen van oppervlakten
 • Meubels schoonmaken
 • Stofzuigen
 • Dweilen
 • Prullenbakken legen
 • Sanitair schoonmaken
 • Toiletpapier aanvullen

Speciale schoonmaak taken

Naast de gangbare werkzaamheden kun je veel schoonmaakbedrijven ook voor speciale schoonmaaktaken inschakelen. Deze zijn zeer divers. Het is afhankelijk van het schoonmaakbedrijf in kwestie of deze taken worden aangeboden. Voorbeelden van speciale schoonmaaktaken zijn:

 • Ramen wassen (binnen en buiten)
 • Dakgoot- en gevelreiniging
 • Zonnepanelen reinigen
 • Vloeronderhoud
 • Groenonderhoud

Wanneer je ook een beroep wilt doen op een schoonmaakbedrijf voor speciale schoonmaaktaken, raden we je aan dit vooraf goed na te vragen. Vaak is het voordeliger als je al jouw gewenste schoonmaakwerkzaamheden bij één schoonmaakbedrijf kunt onderbrengen. Daar komt bij dat dit vaak ook veel prettiger communiceert. Je hebt slechts met één contactpersoon te maken wat je veel tijd bespaart.

Ontvang prijsopgaven van de beste schoonmaakbedrijven in jouw buurt
zoeken

Wat kost een schoonmaakbedrijf?

Het tarief van een schoonmaker ligt gemiddeld rond de € 15,- en € 35,- per uur. Dit is inclusief BTW en benodigde materialen en geldt voor gangbare werkzaamheden. Heb je ook speciale schoonmaaktaken? Dan moet je rekening houden met een hoger uurtarief. Het uurtarief wordt daarnaast beïnvloed door diverse andere factoren. Een belangrijke beïnvloedende factor is of je een contract afsluit met een schoonmaakbedrijf. In dit geval betaal je doorgaans een lager uurtarief. Daarbij geldt vaak: hoe langer de contractduur, hoe lager het uurtarief dat wordt belast. Het is daarom verstandig om voorafgaand aan het sluiten van een contract te onderhandelen met meerdere schoonmaakbedrijven.

WerkzaamhedenTarief
Gangbare werkzaamheden€15,- tot €35,- per uur
Zonnepanelen reinigen€25,- tot €40,- per uur
Ramen wassen€20,- tot €60,- per uur
Vloeronderhoud€25,- tot €35,- per uur

Welke zaken bepalen de kosten voor het schoonmaakbedrijf?

Naast het al dan niet afsluiten van een (langdurig) contract, zijn er dus meer zaken die de kosten voor een schoonmaakbedrijf bepalen. Denk dan onder andere aan:

 • Zakelijk of particulier
 • Soort ruimte
 • Soort werkzaamheden
 • Aantal m2
 • Periodiek of eenmalig
 • Uurtarief schoonmaker

Ook zonder een contract is het van invloed op de kosten hoe vaak je een beroep doet op het schoonmaakbedrijf. Voor een eenmalige schoonmaak zal je meer moeten betalen dan voor periodieke schoonmaak. Verder is het ook van belang om wat voor soort ruimte het gaat. Voor kantoren spreken de schoonmaakwerkzaamheden voor zich, maar bij het schoonmaken van een vliegtuig, ziekenhuis of laboratorium kan dit anders zijn.

Ontvang prijsopgaven van de beste schoonmaakbedrijven in jouw buurt
zoeken

Kosten voor een schoonmaakbedrijf bestaan uit:

De kosten voor een schoonmaakbedrijf bestaat uit verschillende onderdelen. Dit verschilt per schoonmaakbedrijf hoe dit wordt doorberekend. Het grootste deel van de kosten bestaan uit arbeidskosten. Een klein deel van de kosten bestaat uit het gebruikte materiaal. Deze kosten zijn helemaal afhankelijk van de gemaakte keuzes. Hiernaast een indicatie van hoe de verhoudingen gemiddeld zullen uitvallen.

Arbeid
Voorrijkosten
Materiaal

Wat zijn de voordelen van een ‘wit schoonmaakbedrijf’?

Vooral veel particulieren kiezen voor een zogeheten ‘zwart schoonmaakbedrijf’. Om precies te zijn gaat het hier om maar liefst twee derde van de schoonmakers die door particulieren worden ingeschakeld. Ook bij sommige bedrijven komt dit voor. ‘Zwart’ betekent dat er geen loonbelasting en sociale premies afgedragen hoeven te worden door de schoonmakers in kwestie. Datzelfde geldt voor de afnemers van de schoonmaakdiensten.

Met een ‘wit schoonmaakbedrijf’ kun je afspraken op papier zetten. Dat biedt zowel jou als opdrachtgever als het schoonmaakbedrijf zelf meer zekerheid. De kans op discussies over de exacte uitvoering van de werkzaamheden wordt hierdoor tot een minimum gereduceerd. Het belangrijkste voordeel van een ‘wit schoonmaakbedrijf’ is echter dat je beiden geen risico op boetes loopt. Deze boetes kunnen zeer hoog oplopen. De Belastingdienst is dan ook actief op zoek naar zogeheten zwartwerkers in de schoonmaakbranche en hun opdrachtgevers.

Ontvang prijsopgaven van de beste schoonmaakbedrijven in jouw buurt
zoeken

Hoe kies ik het beste schoonmaakbedrijf?

Of je nu als bedrijf, organisatie, overheidsinstantie of particulier op zoek bent naar een schoonmaakbedrijf: een gedegen onderzoek vooraf loont. Allereerst adviseren we je om vooraf duidelijk op papier te zetten welke werkzaamheden je precies door het schoonmaakbedrijf wilt laten uitvoeren. Gaat het alleen om gangbare werkzaamheden of heb je ook speciale schoonmaaktaken? Daarnaast is het van belang of je periodiek of eenmalig een schoonmaakbedrijf wilt inschakelen.

Op het moment dat je alles voor jezelf inzichtelijk hebt, raden we je aan om meerdere offertes op te vragen. Zo kun je een goed vergelijk maken en weet je zeker dat je niet te veel betaalt. Verder is het verstandig om te kiezen voor een goed schoonmaakbedrijf bij jou in de buurt. Ook voorrijkosten maken namelijk deel uit van de totaalkosten van een schoonmaakbedrijf. Deze minimaliseer je door voor een lokaal schoonmaakbedrijf te kiezen. Vooral bij periodieke schoonmaak.

Terug naar boven

Tip! Bekijk de Top 10 schoonmaakbedrijven bij jou in de buurt
zoeken
miniwizard.svgWie zijn de beste schoonmaakbedrijven in jouw plaats?