Alles over de kleine ondernemersregeling 2022

Gepubliceerd op 24 Apr, 2021

Deel artikel
Jorn Mooij
Boekhouder

Wat is de kleine ondernemersregeling

De kleine ondernemersregeling kent sinds 1 januari 2020 enkele aanpassingen. De KOR is een vrijstelling voor de btw. Als deze wordt toegewezen krijg je ontheffing van de btw-plicht. Dit houdt in dat je geen omzetbelasting meer hoeft te betalen en ook géén btw meer mag aftrekken. Je betaalt dus geen btw meer, maar je krijgt ook niets meer terug. Je bent nooit verplicht om deel te nemen aan de KOR.

Maak ik kans op de KOR?

Om voor de KOR in aanmerking te komen mag je maximaal €20.000,- omzet hebben per belastingjaar. Let op het gaat dus om omzet, niet om winst. Je omzet is alle verkopen bij elkaar opgeteld van 1 januari tot en met 31 december. De KOR vrijstelling krijg je voor minimaal 3 boekjaren. Als je de KOR aanvraagt ben je hier dus automatisch langere tijd aan verbonden. De KOR moet je direct opzeggen als je omzet boven de €20.000,- per jaar komt. Dit moet je zelf doen en vervalt dan per direct. Als je in 2021 een omzet van maximaal € 20.000,- per jaar verwacht, mag je dus gebruik maken van de KOR 2021.

Je moet aan drie dingen voldoen om in aanmerking te komen voor de KOR:

 • Je bent ondernemer voor de btw. Als je zelfstandig een beroep of bedrijf uitoefent ben je ondernemer voor de btw.
 • Je bedrijf is in Nederland gevestigd, of je hebt hier een vaste vestiging
 • Je hebt een maximale omzet van € 20.000 per kalenderjaar
Ontvang prijsopgaven van de beste boekhouders in jouw buurt
zoeken

Heb je meerdere bedrijven in je eenmanszaak?

Als je meerdere bedrijven in je eenmanszaak hebt moet je de omzet van alle ondernemingen bij elkaar optellen. De KOR geldt namelijk per ondernemer. Als je een eenmanszaak en een V.O.F. hebt mag je het wel apart berekenen.

Dingen die je mee moet nemen om de omzet uit te rekenen:

 • Financiële diensten
 • Verzekeringsdiensten
 • Leveren en verhuren van onroerend goed

Omzet die niet meetelt voor de KOR

 • Privégebruik van goederen en diensten. Als je goederen of diensten van je bedrijf ook privé gebruikt is dit een fictieve levering of dienst.
 • Investeringsgoederen die in de onderneming gebruikt worden.
 • Binnenlandse prestaties waarover de btw verlegd wordt naar u
 • Prestaties die belast zijn in een ander land

Ontvang prijsopgaven van de beste boekhouders in jouw buurt
zoeken

Voordelen van de KOR regeling

Als je onderneming veel particulieren klanten heeft, kan de kor-regeling erg voordelig zijn. Dit omdat particulieren de btw niet kunnen aftrekken. Indien je dan de prijs hetzelfde houdt wordt je marge groter. Dan is de KOR dus interessant voor jou.

Ook scheelt de KOR enorm in de administratie van je onderneming. Je hoeft geen btw op de factuur te berekenen. Ook hoeft er geen btw-administratie bij te worden gehouden en er hoeft geen aangifte omzetbelasting gedaan te worden. Let op wel moet je een vermelding op de verkoopfacturen “factuur vrijgesteld van OB o.g.v. artikel 25 Wet OB”.

Nadelen van de KOR regeling

Het grote nadeel van de kleine ondernemersregeling is dat je met de onderneming geen gebruik meer mag maken van de aftrek van belasting in zijn aangifte omzetbelasting. Ook de belasting over eventuele investeringen zijn niet meer aftrekbaar. Als je dus van plan bent veel te gaan investeren in je onderneming in de komende drie jaar, dan is het geen goed idee om je onderneming in te schrijven voor de KOR. Indien je in de afgelopen 5 jaren meer dan €2500,- btw afgetrokken hebt van de voorbelasting, dan moet je dit terug betalen voor je gebruik kan maken van de regeling. Voor onroerend goed investeringen wordt er gerekend met 10 jaar, hiervoor is de grens €5.000,-

Ontvang prijsopgaven van de beste boekhouders in jouw buurt
zoeken

Uitzonderingen van de KOR regeling

Voor sommigen beroepen, sectoren en diensten gelden uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je werkt als veehouder, landbouwer of gekozen hebt voor belastbare huur. Dan zijn er mogelijk afwijkende regels op jouw situatie van toepassing. Check hiervoor branchespecifieke informatie dus ook altijd de website van de Belastingdienst.

Is de KOR interessant voor mij?

De nieuwe KOR regeling (sinds 01-01-2020) is voornamelijk relevant als je:

 • Alleen of vooral particulier je diensten of producten verkoopt
 • Vooral producten of diensten hebt die onder het hoge btw-tarief (21%) verkocht worden.
 • Graag een eenvoudige administratie wenst
 • Weinig kosten maakt en dus weinig btw hoeft te betalen.

Neem contact op met een van onze boekhouders voor meer advies over de kleine ondernemersregeling. Als je eerst meer informatie wilt over de kosten van een boekhouder, of over het opstellen van een jaarrekening lees dan een van onze andere artikelen bijvoorbeeld over de jaarrekening of salarisadministratie

Lees ook:
Heb je als ZZP'er een boekhouder nodig?

Ontvang prijsopgaven van de beste boekhouders in jouw buurt
zoeken
miniwizard.svgOver deze boekhouder
FINOVION Haarlem
9,8score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (279)
Een professionele relatie die persoonlijk is, daar geloven wij in.
Dat maakt een relatie sterk en duurzaam.
Wij bieden bij Finovion regio Haarlem dan ook graag het beste van twee werelden:
een professioneel landelijk werkend financieel adviesbureau
met een persoonlijk aanspreekpunt in de buurt.
Daarnaast zijn wij als kantoor aangesloten bij het Register van Belastingadviseurs de beroepsvereniging van fiscale specialisten voor het mkb.
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.