Bitcoin belasting | Cryptovaluta en de belasting

Gepubliceerd op 25 Apr, 2021

Deel artikel
Jorn Mooij
Boekhouder

Zijn Bitcoins belast?

Steeds meer mensen beleggen in cryptovaluta, zoals Bitcoin, Chainlink, Litecoin etc. Dit zijn digitale eenheden die parallel worden gebruikt naast de bekende geldstromen. Maar zijn deze cryptovaluta belast? Jazeker, ondanks dat de cryptovaluta officieel niet wordt gezien als geld. Hebben cryptovaluta eigenlijk dezelfde functie als normaal geld. Je moet de waarde van de crypto valuta aangeven in box 3 onder het kopje “overige bezittingen”. Voor de aangifte van 2020 gaat de Belastingdienst uit van de vermogenswaarde die op peildatum 1 januari 2020 gold. Het is dus niet van belang dat de waarde van Bitcoin in tussentijd flink op en neer is gegaan, want het gaat uit van de vaste peildatum als je belastingaangifte gaat doen. Om nog exacter te kunnen zijn moet je volgens het Ministerie van Financiën de koers op de peildatum van 1 januari om 00:00 uur nemen.

Crypto belasting uitzonderingen

In sommige gevallen kunnen je cryptovaluta belast worden in box 1. Dit is als je zo actief bent in de handel van cryptovaluta dat het meer is dan een gewone belegging. Bijvoorbeeld handelen van cryptovaluta of het succesvol minen van cryptovaluta. De feiten en omstandigheden zijn van doorslaggevende betekenis. Dat word dan gezien als vermogensbeheer en dat valt onder de vermogensbelasting.

Ook de resultaten op je digitale valuta in je B.V. zijn belast. De verliezen zijn in principe ook aftrekbaar. Tenzij er sprake is van zodanige speculaties, dat de gelopen risico’s het normale ondernemersrisico te buiten gaan.

Ontvang prijsopgaven van de beste boekhouders in jouw buurt
zoeken

Cryptovaluta niet opgeven bij de belasting

Doordat het in beginsel geheim is wie er achter een transactie zit, blijft het voor de fiscus redelijk lastig om na te gaan of mensen hun bezit wel opgeven. De belastingdienst kan dit niet direct zien. Maar de overheid wordt steeds getrainder, ze kunnen bijvoorbeeld bij wisselkantoren opvragen of iemand een online Bitcoin portemonnee heeft. Eventueel kan de belastingdienst dit ook via andere manieren controleren, die momenteel nog minder bekend zijn. Indien je de virtuele munten niet opgegeven hebt, en je hiermee gepakt wordt, zal er een strafzaak volgen wegens belastingontduiking. Advocaten raden mensen met Bitcoins in hun bezit, die vergeten zijn dit aan te geven bij de belasting, of dit expres niet hebben gedaan, aan dit alsnog te doen. Als je dit niet aangeeft wordt dit gezien als zwart geld. Hierdoor is het dan dus ook onmogelijk het om te zetten naar euro’s. Dit zal dan als ongebruikelijke transactie worden beschouwd, banken zijn verplicht dit direct te melden bij de Financiële Inlichtingen Eenheid, zonder dat jij hiervan ingelicht wordt. Die eenheid doet onderzoek of de geldstromen gebruikt worden om terrorisme te financieren of geld wit te wassen. Als je je alsnog meldt kan je gebruik maken van de inkeerregeling. Dan krijg je alleen een boete boven op de belastingaanslag, maar het geld is daarna wel gewoon wit, en er zal geen strafrechtelijke vervolgen komen.

Wil je weten of en op welke manier je Bitcoins belast zijn? Overleg dan met een van onze boekhouders of overleg met een van onze financieel adviseurs.

Meer over de kosten van een boekhouder.
Alles over het opstellen van een Jaarrekening
Salarisadministratie uitbesteden: wel of niet doen?
De meest gestelde vragen over de BTW aangifte

miniwizard.svgOver deze boekhouder
FINOVION Haarlem
9,8score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (276)
Een professionele relatie die persoonlijk is, daar geloven wij in.
Dat maakt een relatie sterk en duurzaam.
Wij bieden bij Finovion regio Haarlem dan ook graag het beste van twee werelden:
een professioneel landelijk werkend financieel adviesbureau
met een persoonlijk aanspreekpunt in de buurt.
Daarnaast zijn wij als kantoor aangesloten bij het Register van Belastingadviseurs de beroepsvereniging van fiscale specialisten voor het mkb.
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.