Aandacht voor je managementovereenkomst

Gepubliceerd op 28 Apr, 2021

Deel artikel
Jorn Mooij
Boekhouder

Wat is een managementovereenkomst

Bij veel bedrijven wordt er gebruik gemaakt van een managementovereenkomst voor het overmaken van directeursbeloningen. Hierin wordt er dan van de dochtermaatschappij naar de houdstermaatschappij overgemaakt. De dochtermaatschappij is de onderneming waarin de werkzaamheden feitelijk plaatsvinden. De houdstermaatschappij is de onderneming waar de directeur formeel werkt. Een groot voordeel van deze constructie is dat over dit salaris geen premies werknemersverzekeringen betaald hoeven te worden. Echter mag er uiteraard geen sprake zijn van een arbeidsovereenkomst tussen de directeur en de dochtermaatschappij.

Voordelen managementovereenkomst

Een managementovereenkomst brengt een aantal fiscale voordelen met zich mee. Namelijk als je als directeur in dienst bent van de onderneming moet je over je salaris inkomstenbelasting betalen. Waarschijnlijk valt dit voor het grootste deel in de hoogste schijf. Dit is dan een tarief van 52%, in de hoogste schijf. Als je gebruik maakt van een management privé betaal je alsnog inkomsten belasting over het salaris wat je van de BV ontvangt. Het voordeel zit hem in dat je over het verschil tussen de ontvangen vergoeding en het aan jou uitgekeerde loon (dus de winst van de management BV) je 20-25% vennootschapsbelasting moet betalen. Deze constructie zal dus fiscaal voordeliger zijn als de management BV niet alle ontvangen vergoedingen aan salaris uitkeert.

Het voordeligst is dan dus om het salaris wat door de management BV uitgekeerd wordt zo laag mogelijk te houden. Vervolgens krijg je dan het deel uitgekeerd als dividend wat je in je eigen zak wilt hebben.

Voor de onderneming waarvan je directeur bent zijn er ook een aantal voordelen. Er hoeven geen loonheffingen en sociale premies betaald te worden. Een aantal arbeidsrechtelijke regels zijn niet van toepassing. Bijvoorbeeld loondoorbetaling bij ziekte, het recht op vakantiedagen, ontslagbescherming.

De voordelen voor de BV zelf zijn:

1- Er hoeft alleen uitbetaald te worden voor wat er daadwerkelijk gewerkt is

2- Er hoeft niet uitbetaald te worden bij ziekte en vakantie

3- De managementovereenkomst kan eenvoudig beëindigd worden zonder nadelige financiële consequenties zoals een ontslagvergoeding

Ontvang prijsopgaven van de beste boekhouders in jouw buurt
zoeken

Nadelen managementovereenkomst

Een managementovereenkomst wordt snel gezien als een arbeidsovereenkomst. Dit bleek ook uit een uitspraak van Rechtbank Gelderland.

Een aantal voorwaarden:

  • Wanneer de arbeid moet worden verricht door de persoon zelf
  • Wanneer de beloning ook bij ziekte toch uitgekeerd zal worden
  • Als de directeur tegen zijn wil kan worden ontslagen

Indien dit alles van toepassing is, is er sprake van een arbeidsovereenkomst. Dan moeten er gewoon premies werknemersverzekeringen worden betaald. Het is dan dus oppassen voor de fiscus. Het is belangrijk je hier goed in te laten adviseren.

Verschil managementovereenkomst en arbeidsovereenkomst

Een managementovereenkomst is een overeenkomst in de vorm van een opdracht. Een arbeidsovereenkomst ben je werkelijk een werknemer. Het grote verschil tussen deze twee is dat bij een managementovereenkomst de gezagsverhouding ontbreekt. Het is wel belangrijk om dus duidelijk op papier te hebben onder welke vorm overeenkomst jullie werken.

Ontvang prijsopgaven van de beste boekhouders in jouw buurt
zoeken

Advies over een managementovereenkomst in jou situatie

Heeft jou onderneming bijvoorbeeld een managementovereenkomst met een andere BV, laat je contract dan controleren door een boekhouder of financieel adviseur. Ook indien jij bijvoorbeeld salaris ontvangt via jou BV, kan je advies ontvangen over de eventuele mogelijkheden. Eventuele onderwerpen die misschien ook interessant zijn voor jou de kosten van een boekhouder, kleine ondernemersregeling, BTW aangifte, de meest gestelde vragen of wat een boekhouder allemaal voor je kan doen.Lees ook:
Heb je als ZZP'er een boekhouder nodig?

miniwizard.svgOver deze boekhouder
FINOVION Haarlem
9,8score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (276)
Een professionele relatie die persoonlijk is, daar geloven wij in.
Dat maakt een relatie sterk en duurzaam.
Wij bieden bij Finovion regio Haarlem dan ook graag het beste van twee werelden:
een professioneel landelijk werkend financieel adviesbureau
met een persoonlijk aanspreekpunt in de buurt.
Daarnaast zijn wij als kantoor aangesloten bij het Register van Belastingadviseurs de beroepsvereniging van fiscale specialisten voor het mkb.
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.