Wat kost een incassobureau

50 - €150
*
Gemiddelde prijs
Prijzen variëren per type dienst die je zoekt en per regio.
Wat kost een incassobureau in jouw plaats?
20
50
150
200

Wat zijn de kosten van een incassobureau

Op het moment dat een partij waarvoor je werkzaamheden hebt verricht niet aan de betalingsverplichtingen voldoet kun je een incassobureau inschakelen. Ongeacht, of het nu om een particulier of een bedrijf gaat die een schuld bij je heeft uitstaan. Vaak worden incassobureaus ingeschakeld als er consequent geen gehoor wordt gegeven aan jouw betalingsherinneringen of aanmaningen. Hoeveel je voor een incassobureau moet betalen varieert. Zo is het bijvoorbeeld van invloed of er een deurwaarder moet worden ingeschakeld.

Wat vind je in dit kostenoverzicht?

  1. Wat is het verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder?
  1. Maximale incassokosten
  2. Overige kosten
  3. Welke zaken bepalen de kosten voor een incassobureau?

Wat doet een incassobureau?

Als particulieren of bedrijven jouw factuur of facturen niet (op tijd) betalen, stuur je doorgaans eerst betalingsherinneringen. De volgende stap kan zijn om een aanmaning te versturen. Voldoet een particulier of bedrijf na deze aanmaning nog steeds niet aan de betalingsverplichting? Dan kun je een incassobureau inschakelen.

Incassobureaus nemen allereerst het contact van jou als schuldeiser over. Dit wil zeggen dat je vanaf dat moment geen contact meer heeft met de partij die een schuld bij jou heeft uitstaan. Het incassobureau int voor jou de uitstaande schulden. Dit doen zij vooral schriftelijk. De kosten die zij hiervoor maken, kunnen bovenop de schuld komen die de schuldenaar bij je heeft. Mocht een incassobureau er ook niet uitkomen met een schuldenaar, dan kunnen ze in overleg met jou een deurwaarder inschakelen. Je kunt als schuldeiser ook zelf een deurwaarder inschakelen.

Ontvang prijsopgaven van de beste incassobureaus in jouw buurt
zoeken

Hou er rekening mee dat de relatie met de schuldenaar in kwestie kan verslechteren door een incassobureau in te schakelen. Bij het inschakelen van een deurwaarder is dit zeker het geval. Het is daarom verstandig om vooraf weloverwogen te besluiten welke stappen je (uiteindelijk) wilt nemen.

Wat is het verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder?

Een incassobureau en een deurwaarder zijn twee verschillende functies. Wel hebben beiden hetzelfde doel: ervoor zorgen dat de uitstaande betalingsverplichting aan jou wordt voldaan. Het verschil is dat een incassobureau geen wettelijke status heeft. Dit heeft een deurwaarder wel. Deurwaarders mogen daarom de volgende acties ondernemen:

  • Een dagvaarding uitbrengen
  • Beslag leggen op loon, inboedel of bankrekeningen
  • Een woning ontruimen

Zover wil je het als schuldeiser uiteraard liever niet laten komen. Dit is dan ook waar incassobureaus zich voor inspannen. Ze raden de schuldenaar met klem aan om te reageren op de schriftelijke aanmaningen. Ook wanneer de schuldenaar in kwestie het niet eens is met de rekening of wanneer de schuldenaar de factuur al heeft betaald. Kortom, een incassobureau zal altijd aangeven dat er het beste direct gereageerd kan worden. Daar wordt doorgaans bij vermeld dat de kosten alleen nog maar verder zullen oplopen als de schuldenaar dit niet doet.

Ontvang prijsopgaven van de beste incassobureaus in jouw buurt
zoeken

Wat kost een incassobureau?

In veel gevallen worden de incassokosten aan de schuldenaar belast. De minimale incassokosten zijn € 40,-. Dit wil zeggen dat je als schuldeiser dit bedrag altijd mag vragen wanneer je een incassobureau inschakelt. Een voorbeeld. Stel, het gaat om een uitstaande factuur van € 300,-. Het incassobureau mag de schuld dan minimaal verhogen naar € 340,-.

Maximale incassokosten

Naast minimale incassokosten van € 40,- gelden er ook maximale incassokosten. Dit is altijd een percentage over het bedrag van de factuur:

Bedrag factuurMaximale percentage incassokosten
Over de eerste €2.50015%
Over de volgende €2.50010%
Over de volgende €5.0005%
Over de volgende €190.0001%
Boven de €200.0000,5%

Stel, het gaat om een uitstaande factuur van € 4000,-. Dan zijn de maximale incassokosten € 375,- (15% over de eerste € 2500,-) plus € 150,- (10% over de volgende € 1500,-). In totaal zijn de maximale incassokosten dan € 525,-. Het staat jou als schuldeiser vrij om lagere incassokosten te (laten) belasten aan de schuldenaar.

Ontvang prijsopgaven van de beste incassobureaus in jouw buurt
zoeken

Overige kosten

Naast de incassokosten kun je als schuldeiser ook rente doorbelasten. Dit bedrag moet je specifiek (laten) vermelden op de aanmaning. Andere kosten dan de incassokosten mag je niet doorbelasten aan de schuldenaar. Denk dan aan administratiekosten, aanmaningskosten en herinneringskosten.

Welke zaken bepalen de kosten voor het incassobureau?

Het is aan jou als schuldeiser welke incassokosten je wilt doorbelasten aan de schuldenaar en welke kosten je eventueel zelf betaalt. Daarnaast is de benodigde tijd om de schuldenaar aan de betalingsverplichting te laten voldoen logischerwijs van invloed op de totaalkosten. In veel gevallen is het voldoende wanneer de schuldenaar een schriftelijke aanmaning krijgt van een incassobureau ontvangt. Vaak wordt de factuur dan alsnog voldaan. Is dit niet het geval? Dan zal de gang naar de deurwaarder worden ingezet. Hierdoor zal de schuld van de schuldenaar alleen maar verder oplopen.

Ontvang prijsopgaven van de beste incassobureaus in jouw buurt
zoeken

Kosten voor een incassobureau bestaan uit:

De kosten voor een incassobureau bestaan uit verschillende onderdelen. Dit verschilt per incassobureau hoe dit wordt doorberekend. De voornaamste kosten zitten in de geleverde arbeidsuren. Daarnaast is er nog een klein deel dat bestaat uit het gebruikte materiaal. Deze kosten zijn afhankelijk van de gemaakte keuzes. Hiernaast een indicatie van hoe de verhoudingen gemiddeld zullen uitvallen.

Arbeid
Materiaal

Hoe kies ik het beste incassobureau?

Het inschakelen van een incassobureau is vaak een stap die je liever vermijdt. Daarom is het belangrijk om voor een incassobureau te kiezen die jou hierin goed begrijpt. Het is dan ook verstandig om meerdere offertes op te vragen bij verschillende goede incassobureaus. Doe je dit bij incassobureaus bij jou uit de regio? Dan kun je eenvoudiger tijdens een gesprek aangeven welk traject je voor ogen hebt. Ook helpt dit om het juiste gevoel bij het incassobureau krijgen.

Terug naar boven

Tip! Bekijk de Top 10 incassobureaus bij jou in de buurt
zoeken

miniwizard.svgWie zijn de beste incassobureaus in jouw plaats?