Wat doet een boekhouder?

Gepubliceerd op 09 May, 2021

Deel artikel
Trustoo
De beste bedrijven voor jou

Wat kan een boekhouder allemaal voor je doen?

Zelfstandig ondernemers en zzp’ers kunnen een beroep doen op een boekhouder. Zoals de naam al zegt, dragen boekhouders zorg voor uw boekhouding. Denkt u dan aan het opstellen van financiële rapportages, de salarisadministratie en het tijdig indienen van belastingaangiftes. Hoeveel een boekhouder kost is afhankelijk van diverse factoren. Zo is onder meer van invloed of u kiest voor een startende of ervaren boekhouder.

Wat doet een boekhouder

Iedere zelfstandig ondernemer en zzp’er moet een boekhouding bijhouden of laten bijhouden. Wanneer u affiniteit heeft met administratie en financiële aangelegenheden, kunt u ervoor kiezen de boekhouding zelf te doen. Heeft u hier geen affiniteit mee of wilt u uw boekhouding in deskundige handen leggen? Dan kunt u deze (deels) uitbesteden aan een boekhouder. Boekhouders zorgen ervoor dat u hier geen enkel omkijken naar heeft. Samengevat kunnen zij het volgende voor u verzorgen:

Ontvang prijsopgaven van de beste boekhouders in jouw buurt
zoeken

Wat kost een boekhouder?

Ervaring leert dat een goede boekhouder zichzelf terugverdient. Daarom is het raadzaam hier niet op te bezuinigen. Goede boekhouders verzorgen namelijk niet alleen uw administratie maar treden ook op als uw financiële sparringpartner. Zij adviseren u over uw financiële bedrijfsvoering en juist daardoor verdienen zij zichzelf vaak terug. Meer over de kosten van een boekhouder.

Startende of ervaren boekhouder

Eén van de factoren die de kosten van een boekhouder beïnvloedt, is of hij of zij ervaren is. Voor een startende boekhouder betaalt u gemiddeld € 40,- tot € 60,- per uur. Bij een ervaren boekhouder moet u rekening houden met een tarief tussen de € 60,- en € 80,- per uur. De keuze tussen een startende of ervaren boekhouder maakt u het beste door meerdere offertes op te vragen. U kiest dan de boekhouder die het beste bij u en uw onderneming past.

Maandtarief in plaats van uurtarief

Naast de hoeveelheid ervaring van de boekhouder, zijn uiteraard ook de werkzaamheden die u uitbesteedt van invloed op de kosten. Doorgaans zullen de meeste boekhouders u in elk geval vragen hoeveel boekingen/mutaties u per maand heeft. Op basis daarvan kunnen ze u een maandtarief voorleggen. Vaak bent u hiermee voordeliger uit dan met een uurtarief. Zo kost een boekhouder u gemiddeld circa € 90,- per maand.

Tip! Bekijk de Top 10 boekhouders bij jou in de buurt
zoeken

Voordelen van een boekhouder

Eén van de belangrijkste voordelen van een boekhouder is dat hij of zij u ontzorgt. Dit doen boekhouders door alles te controleren met betrekking tot uw financiële administratie. Ook geven ze op tijd aan wanneer welke stukken nodig zijn voor zowel de BTW aangifte als de aangifte van uw inkomstenbelasting. Met andere woorden, door een boekhouder in te huren bespaart u tijd en voorkomt u stress. Hierdoor kunt u zich op uw corebusiness blijven focussen, in de wetenschap dat uw complete boekhouding in orde is. Mocht de Belastingdienst een controle bij u komen uitvoeren, dan hoeft u hier dus niet wakker van te liggen.

Up-to-date kennis en deskundige adviezen

Een ander groot voordeel van het inschakelen van een boekhouder is dat u hem of haar alle vragen kunt stellen op dit gebied. Dit zorgt ervoor dat u zelf niet op de hoogte hoeft te zijn van de wet- en regelgeving rondom de belasting voor ondernemers. Uw boekhouder heeft altijd up-to-date kennis over die zaken die voor uw boekhouding van belang zijn. Daar komt bij, dat boekhouders u op basis van deze kennis uitstekend kunnen adviseren. Daarmee verdient een boekhouder zichzelf in no time terug. Ook hierbij geldt dat u zich gewoon bezig kunt blijven houden met hetgeen waar u goed in bent. Dit wordt ook wel economische specialisatie genoemd. Een boekhouder heeft kennis van verschillende ondewerpen. Met vragen over bijvoorbeeld een auto op de zaak.

Ontvang prijsopgaven van de beste boekhouders in jouw buurt
zoeken

Accountant of boekhouder

Soms worden de woorden ‘boekhouder’ en ‘accountant’ weleens door elkaar gebruikt. Dit, terwijl er toch echt een wezenlijk verschil tussen beide zit. Allereerst is ‘accountant’ een beschermde titel. Niet iedereen mag zich dus accountant noemen. Deze titel wordt verkregen via een opleiding. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen twee soorten titels: de Accountant-Administratieconsulent (AA accountant) en de Registeraccountant (RA accountant). Een AA accountant heeft de HBO Accountancy opleiding afgerond en de RA accountant heeft dit op universitair niveau gedaan.

Werkzaamheden

Hoewel ‘boekhouder’ geen beschermde titel is, wil dit niet zeggen dat een boekhouder niet over voldoende expertise beschikt. Het is afhankelijk van uw onderneming of u het beste voor een boekhouder of een accountant kunt kiezen. Beide kunnen ze dezelfde werkzaamheden voor u verrichten, maar een accountant zal zich meer bezighouden met het volgende:

  • uw boekhouding opzetten en inrichten
  • het opstellen van accountantsverklaringen
  • het controleren van uw bedrijfsadministratie
  • het controleren van opgestelde jaarrekeningen

Over het algemeen kan gesteld worden dat een accountant een meer controlerende rol vervult. Boekhouders hebben vaak een meer uitvoerende rol. Vaak zit er echter veel overlap in de werkzaamheden. Kijkend naar de gewenste werkzaamheden en de kosten die daarbij horen, is een boekhouder een uitstekende keuze voor zelfstandig ondernemers en zzp’ers.

Tip! Bekijk de Top 10 boekhouders bij jou in de buurt
zoeken

Hoe kies ik de beste boekhouder?

Als u eenmaal besloten heeft om een boekhouder in te huren, wilt u er zeker van zijn dat u voor de beste boekhouder kiest. Het is daarom verstandig om meerdere offertes bij verschillende boekhouders op te vragen. U kunt daarmee niet alleen de kosten vergelijken maar ook controleren of de betreffende boekhouder over de juiste up-to-date kennis beschikt. Daarnaast is het raadzaam kort met een boekhouder in gesprek te gaan, om te kunnen beoordelen of u hem of haar eenvoudig kunt volgen. Vooral als u geen affiniteit heeft met de administratie kan het erg belangrijk zijn dat uw boekhouder u alles duidelijk uit kan leggen.

miniwizard.svg
Gratis en vrijblijvendGratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.