Welke mogelijkheden biedt een WIA uitkering?

Gepubliceerd op 16 Feb, 2022

Deel artikel
2 minuten leestijd·Aangepast 15 jun
Saskia van de Griek
Advocaat

Er zijn diverse soorten uitkeringen. Zo zijn er de uitkeringen van het UWV: WIA-uitkering, Ziektewet-uitkering, Wajong, WW, en een uitkering van de gemeente: bijstandsuitkering.

Als je WIA-uitkering is afgewezen door het UWV, dan kun je daartegen in bezwaar.

Voor een goede kans van slagen in bezwaar is medische informatie van jouw dokters en therapeuten belangrijk. En natuurlijk moeten goede juridische argumenten worden betrokken in het bezwaar. Zonder goede medische en juridische (en arbeidskundige) argumenten heeft bezwaar indienen weinig nut.

De arbeidsongeschiktheid in de WIA

De verzekeringsarts van UWV gaat beoordelen welke aandoeningen je hebt en welke beperkingen en mogelijkheden je daarmee nog hebt om te werken. Hij geeft dit aan in een functionele mogelijkhedenlijst (FML).

Met de FML gaat de arbeidsdeskundige bepalen welke functies je nog zou kunnen verrichten. Dat moeten in ieder geval 3 functies zijn met elk 3 arbeidsplaatsen. Aan die functies zijn uurlonen gekoppeld. De middelste wordt opgenomen in een formule en daar komt het percentage arbeidsongeschiktheid uit.

Mensen denken vaak dat hoe meer klachten ze hebben hoe hoger het percentage wordt. Maar zo werkt het systeem niet. Hoe hoger het laatste loon was, hoe hoger het percentage wordt. Dit wordt vaak als oneerlijk gezien, maar zo werkt het systeem.

De Eerstejaars Ziektewet Beoordeling (EZWB) bij een Ziektewet-uitkering (Zw-uitkering) is dezelfde beoordeling als bij een WIA aanvraag.

Bezwaar tegen afwijzen WIA-uitkering

Wij zijn gespecialiseerd in bezwaarprocedures bij het UWV en kunnen je bijstaan in bezwaar tegen afwijzing van een WIA-uitkering, of andere uitkering. Dit kan ook met toevoeging (pro deo) of rechtsbijstandsverzekering.

Advocaat mr. S. van de Griek is aangesloten bij de specialisatievereniging voor sociale zekerheidsrecht advocaten.


Lees meer:
Alles over de strafrecht advocaat
Scheiden met een echtscheidingsadvocaat

miniwizard.svgOver deze advocaat
VDG advocatuur
9,5score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (92)
VDG advocatuur is gespecialiseerd in uitkeringen, jeugdrecht (OTS/UHP) en in het arbeidsrecht: de vaststellingsovereenkomst, en is gevestigd in Almelo. Gratis eerste gesprek.
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.