Een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek is belangrijk. Zo kan je kennismaken met mij als mediator, de werkwijze en beslissen of het vertrouwen er is om jullie tijdens het scheidingsproces door mij te laten begeleiden. Tijdens het kennismakingsgesprek bekijken we samen wat de situatie is, wat jullie belangrijk vinden en wat de behoeften zijn. Ik teken uit hoe de stappen in het proces eruitzien, hoe lang het duurt en niet geheel onbelangrijk: wat de kosten zullen zijn.
Zekerheid in onzekere tijden
Stap voor stap neem ik je mee in dit proces zodat jullie, naarmate de tijd vordert, antwoorden krijgen en keuzes kunnen maken. Keuzes die recht doen aan de tijd die achter jullie ligt en de tijd die voor jullie ligt. Ik bied structuur in wat er op jullie afkomt de komende periode en leg dit vast in het ouderschapsplan, het echtscheidingsconvenant of de vaststellingsovereenkomst.
Als jullie kinderen hebben kan ik me voorstellen dat daar een grote zorg voor jullie ligt; jullie hebben een groot gezamenlijk belang om er goed uit te komen, want dan is de kans groot dat het ook met de kinderen goed zal gaan. Om die reden besteed ik veel tijd aan het ouderschapsplan. Daarin leggen we zo concreet mogelijk vast wat de afspraken tussen jullie zijn. Dat gaat om veel meer dan alleen de zorgverdeling; we kijken naar de vakanties, feestdagen, verjaardagen. Ook leggen we vast op welke manier jullie met elkaar gaan overleggen en over welke onderwerpen dat dan is. De kinderen worden ook betrokken bij dit ouderschapsplan, dit is afhankelijk van hun leeftijd. Soms heeft het kind ook vragen aan de mediator of wil het zijn/haar zorgen aangeven. Ook daar is ruimte voor; gezien en gehoord worden is in dit proces ook voor kinderen enorm belangrijk.
Daarnaast komen de financiële zaken naar voren. Ik bereken de alimentatie, we maken inzichtelijk of je in aanmerking komt voor het kindgebondenbudget, huur- of zorgtoeslag. We laten zien hoe jullie er bruto en netto voorstaan na de scheiding. Natuurlijk moet de woonsituatie besproken worden. Blijft er iemand in de gezamenlijke woning of wordt de woning verkocht? Welke stappen kunnen jullie al ondernemen? We kijken naar de pensioenen, inboedel, polissen, bankzaken. Bij een eigen onderneming spelen er aanvullende zaken een rol. Ook die bespreek ik met jullie.
We maken een verslag van de afspraken die met elkaar zijn gemaakt, zodat ook na de scheiding duidelijk is waarom jullie bepaalde beslissingen genomen hebben. We werken met onze vaste advocaat die zorgt voor de juridische afwikkeling bij de rechtbank en de inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie. Dat geeft rust, vertrouwen en zekerheid in deze veelal onzekere tijden.
...