Vind een mediator bij jou in de buurt
Plaats
Delen op

Ben je op zoek naar een mediator voor een scheiding? Lees hier alles wat je moet weten over een scheidingsmediator.

Ben je op zoek naar een mediator voor een scheiding? Lees hier alles wat je moet weten over een scheidingsmediator.

Een echtscheiding is vaak niet leuk en er komt een hoop op je af. Emoties kunnen hoog oplopen en je wilt conflicten waar mogelijk voorkomen. Om de scheiding zo goed en netjes mogelijk te laten verlopen, kan het zinvol zijn om een mediator in te schakelen. Wil je weten wat een mediator precies is en wat deze kan betekenen in het echtscheidingsproces? Lees hieronder de belangrijkste zaken.


Wat is een scheidingsmediator?

Om te beginnen leggen we uit wat een mediator bij een scheiding precies is. Een mediator is een onafhankelijke partij die tijdens de echtscheidingsgesprekken jullie bemiddelt en begeleidt. De mediator staat dus niet aan één kant, maar zorgt ervoor dat jullie samen goede afspraken kunnen maken. Het is belangrijk om te weten dat mediation geheel vrijwillig is. Het is dus belangrijk dat jullie allebei met hulp van een onafhankelijke partij de scheiding in goede banen willen leiden. In feite ga je er bij mediation van uit dat jullie zelf onder begeleiding van de mediator tot afspraken kunnen komen.


Wat is het verschil tussen een scheiding met een mediator en een scheiding in de rechtszaal?

Bij een scheiding in een rechtszaal staan over het algemeen twee partijen tegenover elkaar – in dit geval jij en je toekomstige ex-partner. De één wil vaak wat van de ander, wat een winnaar-verliezer scenario oplevert. Bij mediation ga je juist met elkaar in gesprek om te proberen samen tot de beste oplossing te komen. Als je weet dat je na een scheiding nog veel contact met elkaar zal hebben (bijvoorbeeld wanneer jullie samen kinderen hebben, met alle gevolgen van dien), dan is het natuurlijk prettig als de scheiding zo goed mogelijk verloopt en jullie samen achter de afspraken staan die gemaakt zijn.


Wat doet een mediator bij een scheiding?

Zoals eerder benoemd, is een mediator een onafhankelijke bemiddelaar die niet in dienst is van één partij. Een mediator zorgt ervoor dat jullie samen goede afspraken kunnen maken, en dat het liefst op een zo snel mogelijke en goedkope manier. Een mediator zal jullie tijdens het gesprek vragen stellen zodat de belangen van beide partijen behartigd kunnen worden. We sommen de belangrijkste taken van een mediator hieronder voor je op:

  • Een mediator begint het gesprek vaak met het bespreken van de feiten en de achtergrond van beide partijen.
  • Een mediator helpt de partijen om het begrip voor elkaar (terug) te vinden.
  • Een mediator helpt met het zoeken naar oplossingen die voor beide partijen goed voelen.
  • Een mediator bewaakt het proces van de bemiddeling en de voortgang die wordt geboekt.

Onderwerpen die vaak aan bod komen tijdens mediation zijn onder andere: de (koop)woning, de kinderen en de bijbehorende omgangsregeling, alimentatie en andere geldzaken zoals spaargeld en/of schulden.

Als jullie samen tot afspraken zijn gekomen, dan legt de mediator deze vast in een vaststellingsovereenkomst.


Wat kost een mediator bij een scheiding?

Waarschijnlijk heb je vanuit je omgeving wel eens verhalen gehoord over scheidingen die beide partijen heel veel geld hebben gekost. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Scheiden met een mediator kan daarom een goede oplossing zijn. Een scheidingsmediator is onder andere verantwoordelijk om de voortgang van de gesprekken te bewaken en ervoor te zorgen dat er niet eindeloos over beslissingen wordt gesproken. Op deze manier wordt geprobeerd de kosten niet te hoog op te laten lopen. Uiteraard is iedere scheiding anders en moeten er over verschillende onderwerpen afspraken gemaakt worden. Denk hierbij aan: zijn er kinderen, of hebben jullie samen een koophuis. Hoe meer onderwerpen er te bespreken zijn, hoe hoger de kosten over het algemeen zullen zijn. Volgens de Rijksoverheid zijn de gemiddelde kosten van een mediator 150 euro per uur exclusief btw. Jullie kunnen samen bepalen hoe deze kosten worden verdeeld. De kosten door de helft delen komt doorgaans het meeste voor. Uiteindelijk hebben jullie zelf in de hand hoeveel uren/afspraken er nodig zijn bij een mediator. Je kan uiteraard ook vragen of je vooraf een vaste prijs kan afspreken met de mediator.


Kan ik subsidie krijgen wanneer ik een mediator nodig heb?

In sommige gevallen kan de Rijksoverheid een subsidie toekennen bij het inschakelen van een echtscheidingsmediator. Of je hier recht op hebt hangt af van het inkomen en het vermogen dat jij en je partner op het moment van de scheiding bezitten. Meer informatie hierover kan je vinden op de website van de Rechtsbijstand.


Hoe lang duurt een scheiding met een mediator?

Scheiden met een mediator kost over het algemeen minder tijd dan scheiden met een advocaat. De totale tijd van het mediationtraject is natuurlijk afhankelijk van het aantal gesprekken dat jullie gaan voeren. Gemiddeld duurt de procedure 6 tot 10 weken. Trajecten die langer duren dan 3 maanden komen nauwelijks voor.


Is er een zitting nodig wanneer we scheiden met hulp van een mediator?

Als jullie een mediationtraject hebben doorlopen en het beide eens zijn over de scheiding en de gemaakte afspraken dan is een zitting bij een rechtbank vaak niet nodig. De rechtbank zal wel jullie overeenkomst bestuderen om te kijken of er geen afspraken zijn gemaakt die in strijd zijn met de wet. Op de website van Rechtspraak kan je vinden welke procedures precies op jullie situatie van toepassing zijn.

De belangrijkste voordelen van scheiden met een mediator op een rij:

  1. Misschien wel het allerbelangrijkste, een mediator begeleidt jullie om samen goede gesprekken te hebben. De kans dat jullie hierna samen door één deur kunnen is groter dan bij een vechtscheiding in de rechtszaal.
  2. Een mediator zorgt ervoor dat het traject in goede banen loopt. Dit bespaart tijd en daarmee ook kosten.