Wat kost een aannemer

35 - €45
*
Gemiddelde prijs per uur. De prijzen verschillen per type dienst en regio.
Wat kost een aannemer in jouw plaats?
30
35
45
50

Wat zijn de kosten van een aannemer

Heb je een grootschalige verbouwing in de planning staan? Hiervoor schakel je het beste een aannemer in. De hoogte van de kosten voor een aannemer is afhankelijk van meerdere factoren. Kies je bijvoorbeeld voor een verbouwing van meerdere onderdelen in je woning of pand, of hoeft er alleen een enkele klus te gebeuren? Daarnaast spelen logischerwijs ook de kosten voor de benodigde materialen een rol in de totaalprijs.

Wat vind je in dit kostenoverzicht?

Wat doet een aannemer?

Vaak is er bij kleinschalige klussen geen inschakeling van een aannemer nodig. Dit verandert op het moment dat je meerdere verbouwingswerkzaamheden in je woning of pand wilt laten verrichten. Datzelfde geldt voor als je een grote verbouwingsklus in de planning hebt staan. Kort samengevat is de rol van de aannemer namelijk het omzetten van een bouwtekening en een constructietekening in een verbouwing. Daarmee zijn aannemers verantwoordelijk voor het uiteindelijke resultaat. Aannemers hebben een coördinerende rol en zijn het eerste aanspreekpunt voor zowel jou als klant, als de onderaannemers.

Werkzaamheden van een aannemer

Naast een coördinerende rol voeren aannemers tal van andere werkzaamheden uit:

  • Bouwkundig advies geven
  • Het eventuele ontwerp bespreken met de architect en constructeur
  • Benodigde materialen inkopen
  • Planning opstellen en bijhouden
  • Werkplek inrichten en onderhouden
  • Eventuele problemen en onvoorziene omstandigheden oplossen
  • Veiligheidsgarantie bieden tijdens de werkzaamheden

Ontvang prijsopgaven van de beste aannemers in jouw buurt
zoeken

Omgevingsvergunning

Bij kleinere verbouwingen is niet altijd een aannemer nodig. Dit is wel het geval als je een omgevingsvergunning moet aanvragen. In dat geval zijn er meestal meerdere vakmensen nodig om de verbouwing te realiseren. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Een aanbouw bij je woning of pand
  • Het plaatsen van een berging of garage
  • Verwijdering van een dragende muur
  • Het bouwen van een dakterras

Rol tijdens verschillende fases van het bouwproces

Een aannemer speelt een belangrijke rol tijdens verschillende fases van het bouwproces. Hierin kan een onderscheid gemaakt worden tussen 4 verschillende fases:

  • Fase van voorbereiding
  • Fase van werkvoorbereiding
  • Fase van bouw
  • Fase van beheer en onderhoud

Fase van voorbereiding

Tijdens de voorbereidingsfase is de aannemer bezig met het ontwikkelen van het ontwerp. Dit doet de aannemer op een dusdanige manier dat dit ontwerp volledig voldoet aan de geldende wet- en regelgeving. Indien nodig, kan een aannemer hierbij de hulp van een architect inschakelen.

Ontvang prijsopgaven van de beste aannemers in jouw buurt
zoeken

Fase van werkvoorbereiding

Op het moment dat je verbouwing in de werkvoorbereidingsfase is aanbeland, wordt het ontwerp omgezet in bouwkundige tekeningen. Datzelfde geldt voor een constructieberekening. Gebaseerd op deze gegevens wordt een omgevingsvergunning aangevraagd. Gaat het om een zeer complexe verbouwing? Dan laat de aannemer dit meestal aan een architect over. Bij niet al te grote verbouwingen doet de aannemer dit zelf.

Fase van bouw

Voor jou als klant volgt nu de belangrijkste fase: de bouwfase. Zodra deze fase is aangebroken is de omgevingsvergunning toegekend en is het zaak dat de tekeningen omgezet worden in de verbouwing. Aannemers dragen er nu zorg voor dat de verbouwing volgens planning verloopt. Ook letten ze erop dat het een en ander volgens het afgesproken budget wordt volbracht. Daarnaast zullen aannemers in deze fase een coördinerende rol op zich nemen voor wat betreft de vakmensen die moeten worden ingeschakeld. Denk daarbij onder meer aan:

  • Sloopwerkers
  • Stukadoren
  • Loodgieters
  • Timmermannen
  • Elektriciens
  • Schilders
  • Tegelzetters

Fase van beheer en onderhoud

De fase van beheer en onderhoud wordt ook wel de opleveringsfase genoemd. De aannemer levert nu het eindresultaat op aan jou als klant. Samen met de aannemer controleer je in deze fase of alles is volbracht volgens de gemaakte afspraken. Is dit daadwerkelijk het geval en ben je akkoord? Dan teken je hier gezamenlijk voor en stoppen de werkzaamheden van de aannemer. Ben je niet akkoord? Aannemers zullen dan samen met jou een planning maken om de laatste werkzaamheden te (laten) verrichten. De verantwoordelijkheden van een aannemer eindigen pas als je volledig akkoord bent met de verbouwingswerkzaamheden.

Ontvang prijsopgaven van de beste aannemers in jouw buurt
zoeken

Wat kost een aannemer?

Voor een aannemer moet je rekening houden met een gemiddeld tarief van € 40,- per uur. De exacte hoogte van het totaalbedrag dat je een aannemer betaalt, is onder andere afhankelijk van de grootte van de klus. Je hebt meestal drie keuzes bij het aanvragen van een offerte bij een aannemer:

  • Per uur
  • Vaste prijs
  • Richtprijs

Bij de prijs per uur weet je van tevoren niet wat het verbouwingsproject je gaat kosten. Dat weet je wel als je een vaste prijs met de aannemer afspreekt. Achteraf mogen aannemers deze vaste prijs niet verhogen. Een richtprijs zit feitelijk tussen een prijs per uur en een vaste prijs in. De aannemer in kwestie zal je hierbij aangeven wat de geschatte kosten zijn. Het is daarbij gebruikelijk dat de uiteindelijke prijs niet meer dan 10 procent mag afwijken van de richtprijs.

Welke zaken bepalen de kosten voor de aannemer?

De grootte van je opdracht is van invloed op de uiteindelijke kosten. Daarnaast is het ook van invloed hoeveel de aannemer per uur rekent. Dit kan nogal verschillen. Voor een ervaren aannemer met veel expertise betaal je doorgaans meer. Datzelfde geldt voor de onderaannemers die de aannemer benadert.

Ontvang prijsopgaven van de beste aannemers in jouw buurt
zoeken

Kosten voor een aannemer bestaan uit:

De kosten voor een aannemer bestaan uit verschillende onderdelen. Dit verschilt per aannemer hoe dit wordt doorberekend. Het grootste deel van de kosten bestaan uit de geleverde arbeidsuren. Een ander groot deel van de kosten bestaat uit het gebruikte materiaal. Deze kosten zijn afhankelijk van de gemaakte keuzes. Hiernaast een indicatie van hoe de verhoudingen gemiddeld zullen uitvallen.

Arbeid
Materiaal
Voorrijkosten

Hoe kies ik de beste aannemer?

In de meeste gevallen is het raadzaam om een aannemer in te schakelen die bij jou uit de regio komt. Deze aannemers zijn snel bij je ter plaatse en afspraken laten zich snel regelen. Daarbij is het verstandig om meerdere offertes op te vragen van goede aannemers. Je kunt dan op je gemak vergelijken wat de verschillen zijn. Op basis van dit vooronderzoek heb je vervolgens een goed gevoel en kun je de verbouwing met vertrouwen tegemoetzien.

Terug naar boven

Tip! Bekijk de Top 10 aannemers bij jou in de buurt
zoeken
miniwizard.svgWie zijn de beste aannemers in jouw plaats?