Wat kost een architect?

80 - €100
*
Prijs per uur
Prijzen variëren per type dienst die je zoekt en per regio.
Wat kost een architect in jouw plaats?
60
80
100
150

Wat kost een architect?

Ga je een nieuwbouwproject starten of overweeg je een verbouwing van jouw woning of pand? In beide gevallen heb je een architect nodig. Architecten ontwerpen woningen en panden en maken hiervoor ontwerp- en bouwtekeningen. Datzelfde geldt voor verbouwingen. Daarbij kan hij of zij ook advies geven over de meest optimale inrichting. Naast architecten voor gebouwen zijn er ook zogeheten tuin- en landschapsarchitecten. De kosten die je moet betalen voor de diensten van een architect worden beïnvloed door diverse factoren.

Tip! Bekijk de Top 10 architecten bij jou in de buurt
zoeken

Wat vind je in dit kostenoverzicht?

Wat doet een architect?

Een architect is iemand die bouwwerken ontwerpt en op tekening zet. Een architect voor gebouwen kun je zowel bij nieuwbouw als bij een verbouwing inschakelen. De belangrijkste taak daarbij is het ontwerpen en op tekening zetten van de gewenste situatie van een klant. De architect zorgt er voor dat jouw wensen op papier komen en dat die wensen voldoen aan de wet- en regelgeving. De stappen die een architect doorloopt, zijn bij beide vaak dezelfde:

Ontvang prijsopgaven van de beste architecten in jouw buurt
zoeken

Schetsontwerp en voorlopige ontwerp

Architecten zullen eerst samen met jou om tafel gaan zitten om je wensen te bespreken. Op basis van dit gesprek maken zij vervolgens een schetsontwerp. Vaak worden er twee a drie varianten gemaakt, waardoor de mogelijkheden inzichtelijk worden gemaakt. Zo kan de architect samen met de klant kijken wat het best past bij de behoeften en wensen van de klant. Zodra je de architect de opdracht geeft, zal hij of zij zich toeleggen op het voorlopige ontwerp. Meestal worden deze ontwerpen al 3D-gevisualiseerd. Je kan bij het voorlopige ontwerp aangeven wat overeenkomt met jouw wensen en wat er eventueel nog veranderd moet worden.

Definitieve ontwerp

Zodra je akkoord bent met het voorlopige ontwerp, zal de architect zich richten op het definitieve ontwerp. Met dit definitieve ontwerp ga je naar de gemeente. Hier zal het ontwerp bekeken worden in relatie tot het bestemmingsplan. Ook kunnen zij dit eventueel voorleggen aan de welstandscommissie. Deze commissie bekijkt of de uitstraling van de woning of het pand overeenkomt met het gemeenteplan.

Technisch ontwerp en aanvragen van omgevingsvergunning

Naast het definitieve ontwerp, maakt de architect ook een technisch ontwerp. Hierin staan de technische details van het definitieve ontwerp. Het vormt de basis voor besluiten. Daarbij moet je denken aan de tekening van de fundering, het verloop van de riolering, materiaalgebruik, een balkenplan en een tekening op detailniveau. Architecten gebruiken dit technisch ontwerp om een berekening te maken van de energiezuinigheid. Alvorens er kan worden begonnen met de nieuwbouw of de verbouwing, is een omgevingsvergunning nodig. Deze vraag je aan bij jouw gemeente door het technisch ontwerp in te dienen.

Bestek en werktekeningen

Wanneer je jouw keuze hebt gemaakt voor de aannemer, heb je een bestek nodig. Hiermee sluit je een contract met de aannemer af. Naast een bestek wordt ook regelmatig gebruikgemaakt van het technisch ontwerp, aangevuld met afwerkstaten. Van de afwerking van plafonds bijvoorbeeld, muren of vloeren. Daarna zal de architect zich samen met de aannemer van jouw keuze buigen over de werktekeningen. Hierin staan alle installatievoorzieningen genoemd.

Begeleiding bij uitvoering of aankoop

Tijdens de uitvoering van de nieuwbouw of de verbouwing, staan architecten je meestal terzijde. Dit doen zij door de nieuwbouw of verbouwing te begeleiden. Tijdens de uitvoering kun je doorgaans met alle vragen bij hem of haar terecht.

Door de veelzijdige kennis waarover architecten beschikken, kun je eveneens een beroep op hem of haar doen bij de aanschaf van een woning of pand. De architect kan je dan precies vertellen of er mogelijke verborgen gebreken zijn. Ook zal hij of zij aandachtspunten naar voren brengen die de koopprijs mogelijk kunnen verlagen.

Ontvang prijsopgaven van de beste architecten in jouw buurt
zoeken

Wat doet een binnenhuisarchitect?

Sommige architecten zijn niet alleen gespecialiseerd in gebouwen, maar ook in het interieur. Deze zogeheten binnenhuisarchitecten of interieurarchitecten adviseren je over de meest optimale inrichting. Hierbij zal hij of zij rekening houden met bouwkundige constructies. Daarnaast kun je de binnenhuisarchitect inschakelen voor het regelen van bouw- en vergunningsaanvragen en het opstellen van offertes. Ook zijn sommige binnenhuisarchitecten bevoegd om de realisatie te begeleiden.

Wat doet een tuin- en landschapsarchitect?

Naast architecten voor gebouwen en binnenhuisarchitecten, zijn er ook tuin- en landschapsarchitecten. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze architecten gespecialiseerd in de aanleg en renovatie van tuinen en landschappen. Vooral overheidsinstanties doen een beroep doen op landschapsarchitecten. Maar voor particulieren kan het ook zeer verstandig zijn om een tuinarchitect in te schakelen. Je geeft aan wat je wensen zijn en de architect zal zijn of haar best doen om dit waar mogelijk te realiseren.

Wat kost een architect?

De kosten voor een architect voor gebouwen worden beïnvloed door de diensten die je van hem of haar afneemt. Ook de omvang van het project en de hoeveelheid ervaring die de architect in kwestie heeft spelen hierin een rol. Het uurtarief van een architect ligt gemiddeld tussen de €80 en €160 per uur.

Architecten hanteren verschillende uurtarieven, afhankelijk van hun ervaring en functie binnen het architectenbureau. Hier zijn enkele gangbare tarieven:

FunctieTarief
Directie / Partner€ 140,- per uur
Senior (Architect / Projectleider / BIM modelleur)€ 110,- per uur
Medior (Architect / Projectleider / BIM modelleur)€ 90,- per uur
Junior (Architect / Projectleider / BIM modelleur)€ 70,- per uur

Een ervaren architect werkt niet continu alleen zelf aan jouw project tegen het hoogste uurtarief. Daarom wordt er vaak een gemiddelde gehanteerd van bijvoorbeeld €85,- voor berekeningen op urenbasis.


Doorgaans is het echter gebruikelijker dat een architect een bedrag rekent voor het gehele project. Gemiddeld moet je rekening houden met de volgende kosten:

Wat?Kosten
Voorbereiding en onderzoek randvoorwaarden+- €700
Schetsontwerp en voorlopig ontwerp+- €3.000
Vergunningscheck+- €700
Definitief ontwerp en aanvraag omgevingsvergunning+- €3.000
Technische tekeningen en een omschrijving voor offerte-aanvraag+- €1.700
Offertes aanvragen+- €700
Uitvoering en uitvoeringsgereed ontwerp+- €1.700
Ontwerp tot en met aanvragen omgevingsvergunning+- €6.800
Ontwerp, tekenwerk en begeleiding tot en met uitvoering€8.500 tot €12.000*

* Voor een uitbouw zonder verdere verbouwing ligt dit bedrag lager, zo rond de 3.000. Voor een garage of berging liggen de kosten rond de 1.300.

Ontvang prijsopgaven van de beste architecten in jouw buurt
zoeken

Wat kost een tuin- en landschapsarchitect?

In het geval van de kosten voor een tuin- en landschapsarchitect geldt ook: hoe groter de tuin of het landschap, hoe hoger de kosten. Voor een tuin met een omvang die kleiner is dan 300 m2, betaal je gemiddeld een bedrag dat tussen de € 375,- en € 500,- ligt. Is je tuin groter, of gaat het om een park bijvoorbeeld? Dan moet je rekening houden met een prijs van circa € 1,- tot € 1,50 per m2.

Hoe kies ik de beste architect?

Ongeacht voor welk project je een architect zoekt, is het verstandig om meerdere offertes op te vragen. Dit kun je het beste doen bij architecten uit jouw buurt. Zij zijn doorgaans op de hoogte van alle ins en outs in de regio en kunnen je hierbij gericht adviseren. Wanneer je 3 tot 4 offertes opvraagt, maak je gegarandeerd de juiste keuze.


Terug naar boven

Tip! Bekijk de Top 10 architecten bij jou in de buurt
zoeken


miniwizard.svgWie zijn de beste architecten in jouw plaats?