Wat kost een hovenier

35 - €65
*
Gemiddelde prijs per uur. De prijzen verschillen per type dienst en regio.
Wat kost een hovenier in jouw plaats?
25
35
65
75

Wat zijn de kosten van een hovenier?

Er komt meer kijken bij het hebben van een tuin dan de meeste mensen verwachten. Naast een paar mooie planten wil je wellicht ook wat sierbestrating, een schuurtje of misschien wel een vijver en natuurlijk passende tuinverlichting. Met een beetje groene vingers en genoeg tijd kun je zelf de planten verzorgen, maar het kan beter zijn om een hovenier in te schakelen voor een deel van het werk of de gehele tuin. Wanneer kies je hiervoor? Wat kan de hovenier nu allemaal voor jou betekenen en wellicht even belangrijk, hoeveel kun je verwachten hiervoor kwijt te zijn?


Wat vind je in dit kostenoverzicht?

  1. Tuinontwerp en tuinaanleg
  2. Tuinonderhoud en klussen
  3. Zakelijk of particulier
  1. Hoveniers kosten bestaan uit
  1. Een goedkope hovenier vindenWat doet een hovenier?

Zolang je van plan bent een stuk groenvoorziening aan te leggen of te onderhouden heeft kan een hovenier je van dienst zijn. Groenvoorziening betekent in het geval van particulieren meestal een tuin, maar kan bijvoorbeeld ook duiden op dakbegroeiing. In het algemeen kunnen de diensten van een hovenier opgedeeld worden in het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van groenvoorzieningen. Hiernaast kan een hovenier je ook helpen bij het uitbreiden van je tuin.

Ontvang prijsopgaven van de beste hoveniers in jouw buurt
zoekenTuinontwerp en tuinaanleg

Wil je een tuin laten aanleggen bij je nieuwe woning, of gewoon eens wat nieuws? Een hovenier kan een tuin voor je ontwerpen en aanleggen op basis van je wensen. Hierbij kan de hovenier onder andere rekening houden met welke planten samen de juiste uitstraling geven in bepaalde seizoenen, of als een kind/huisdiervriendelijke tuin belangrijk voor je is. Of als je het onderhoud zelf wilt doen, wilt uitbesteden of kiest voor een onderhoudsvrije tuin. Onderhoud aan je tuin kan namelijk ook door de hovenier worden gedaan, van de totale zorg voor je tuin tot losse klussen zoals het plaatsen van een schutting of het aanleggen van afwatering.


Tuinonderhoud en klussen

Het hebben van een tuin kan veel onderhoud vergen, zeker als er sprake is van exotische planten, of bomen. Je hebt hier lang niet altijd de tijd of de kennis voor. Gelukkig weet een hovenier precies wat elke plant nodig heeft om goed te groeien zodat je alleen nog maar hoeft te genieten van je mooie tuin. Mocht het voorkomen dat een mol jouw tuin heeft uitgekozen als woonplaats, dan zijn er gelukkig ook hoveniers die hier raad mee weten. Wil je nog iets toevoegen of veranderen aan jouw tuin? Ook hiervoor huur je de hovenier in. Niet alleen voor andere planten, maar ook als je bijvoorbeeld een tuinhuisje of schutting wilt laten plaatsen, tuinverlichting wilt laten aanleggen of als je een vijver in jouw tuin wilt. Een hovenier weet bijvoorbeeld ook welke planten je kunt gebruiken om het water in de vijver op een natuurlijke manier te filteren.


Zakelijk of particulier

Je kunt een hovenier natuurlijk inschakelen als particulier, voor jouw eigen tuin. Maar denk bijvoorbeeld ook aan zakelijke klussen zoals een bedrijfspand met binnentuin, een kantoor met veel planten of een wooncomplex met een gedeelde tuin of andere groenvoorziening. Ook de gemeente en regering hebben veel hoveniers in dienst voor het aanplanten en onderhouden van publiek groen zoals parken en bermen.


Ontvang prijsopgaven van de beste hoveniers in jouw buurt
zoeken


Hoeveel kost een hovenier

Aangezien het erg uiteen kan lopen waar je een hovenier voor inhuurt, kunnen ook de prijzen sterk uiteenlopen. Ook de manier waarop de kosten berekend worden verschilt. Zo betaal je voor aanleg en renovatie vaak per m2. Voor onderhoud van je tuin betaal je vaak per uur, waarbij de prijzen over het algemeen tussen de €35 en €65 per uur liggen.

Als je een nieuwe tuin laat aanleggen betaalt je doorgaans een bedrag tussen de €300 en €500 voor een tuinontwerp tot 100m2 en tussen de €70 en €250 per m2 voor de aanleg. Dit grote verschil in kosten is afhankelijk van de materialen die gebruikt moeten worden. Voor gras betaal je namelijk een stuk minder per m2 dan voor een terras met tegels.

Lees hier meer over gerelateerde prijzen van bijvoorbeeld een schilder of makelaar

In onderstaande tabel krijgt je een indruk van de verschillende materiaalkosten bij tuinaanleg:

Materiaal soortGemiddelde prijs
(Kunst)gras€ 5 - €10 per m2
Beplanting€ 10 – €30 per m2
Bestrating€ 50 – €150 per m2
Houten vloeren€ 30 – €200 per m2
Vijver aanleggen€ 150 – €2.500 per vijver


Vaak kun je voor tuinwerkzaamheden een uurtarief van tussen de €35 en €50 verwachten en tussen de €60 en €100 voor verlichting. Voor tuinonderdelen die gebouwd worden, denk bijvoorbeeld aan een tuinhuisje, prieel of pergola lopen de kosten erg uiteen, van een paar honderd euro tot duizenden euro’s. Hetzelfde geldt voor een vijver, waarbij een zwemvijver veel duurder is dan een siervijver of visvijver.

Houd er ook rekening mee dat een hovenier voorrijkosten rekent. Daarom is het beter om een lokale ondernemer te kiezen voor je tuin. Omdat de kosten zo erg uiteen kunnen lopen is het altijd aan te raden om 3 of 4 offertes op te vragen zodat je goed kunt vergelijken.

WerkzaamhedenKosten per uur*
Tuin ontwerpen€50 – €75
Tuinaanleg€30 – €45
Tuinrenovatie€45
Tuinonderhoud€40 – €55

*Let op: Dit zijn gemiddelde prijzen. Voor exactere prijzen, vraag kosteloos een prijsopgave aan.


Ontvang prijsopgaven van de beste hoveniers in jouw buurt
zoeken


Hoveniers kosten bestaan uit:

De kosten voor een hovenier bestaan uit verschillende onderdelen. Dit verschilt per hovenier hoe dit wordt doorberekend. Het grootste deel van de kosten bestaan uit arbeidskosten. Maar ook een groot deel uit het materiaal. Deze kosten zijn helemaal afhankelijk van de gemaakte keuzes. Hiernaast een indicatie van hoe de verhoudingen gemiddeld zullen uitvallen.

Arbeid
Materiaal
Voorrijkosten

Hoe kies ik de beste hovenier?

Welke hovenier uiteindelijk het beste bij je past is afhankelijk van meer dan alleen de tarieven. Je kunt ook kiezen voor een goedkope tuinman. Het verschil tussen een hovenier en een tuinman is dat een hovenier meer kennis heeft van een tuin, om die vanaf het begin op te zetten en aan te leggen. Een tuinman is meer de klusjesman voor de tuin. Zo kan je dus ook de keuze maken voor een goedkope tuinman. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe tuin laten ontwerpen en aanleggen? Dan is het erg belangrijk dat het ontwerp past bij jouw wensen en smaak. Veel hoveniers tonen een aantal afgeronde projecten op hun website zodat je kunt zien of het eerdere werk past bij wat jij in gedachten hebt. Hetzelfde geldt voor het laten aanleggen van nieuwe elementen in jouw tuin, zoals vijvers en tuinhuisjes. Een factor om rekening mee te houden bij het onderhoud van jouw tuin is het specialisme van de hovenier. Heb je bijvoorbeeld een boom in je tuin? Niet alle hoveniers bieden ook boomonderhoud aan. Let hier dus goed op bij het kiezen van een hovenier. Iets anders om te overwegen is dat sommige hoveniers een aantal werknemers met een functiebeperking in dienst hebben. Kiezen voor een van deze bedrijven kan een mooie manier zijn om een duurzame onderneming te steunen, mocht dit voor jou van belang zijn.

Terug naar boven

Tip! Bekijk de Top 10 hoveniers bij jou in de buurt
zoeken


Lees ook:

Wat kost een makelaar? Aankoop & Verkoop | Trustoo

miniwizard.svgWie zijn de beste hoveniers in jouw plaats?