Wat kost een schilder

40 - €45
*
Prijs per uur
Prijzen variëren per type dienst die je zoekt en per regio.
Wat kost een schilder in jouw plaats?
30
40
45
55
14 minuten leestijd·Aangepast 19 jun

Wat zijn de kosten van een schilder?

Schilderen is een vak apart en dit laat u het beste aan een professional over. Door het inhuren van een schilder maakt u een duurzame keuze en verlengt u de levensduur van de ondergrond. Hoeveel u betaalt voor een schilder is afhankelijk van diverse factoren. Gaat het bijvoorbeeld om een groot of klein oppervlak en zoekt u een schilder voor binnen of voor buiten?

Wat vind je in dit kostenoverzicht?

Wat doet een schilder?

Wat kost een schilder?

Wat kost buiten laten schilderen?

Wat kost een trap laten schilderen?

Wat kost kozijnen laten schilderen

Hoe kies ik de beste schilder?

Wat doet een schilder?

Een schilder voorziet ondergronden zoals houtwerk, metaal, kunststof en beton van een verflaag. Dit doen schilders zowel binnen als buiten. Een andere naam voor dit type schilder is huisschilder. De meeste huisschilders verrichten hun werkzaamheden gedurende de lente en de zomer. In de periodes daarbuiten hebben huisschilders meestal minder opdrachten. Daarom hanteren sommigen van hen lagere tarieven in de herfst en in de winter. Zij worden om die reden ook wel winterschilders genoemd.

Schilders houden zich voornamelijk bezig met het uitvoeren van nieuwbouwschilderwerk, onderhoudsschilderwerk en/of reparatieschilderwerk op locatie (binnen en buiten). De werkzaamheden die ze specifiek verrichten zijn:

  • Voorbehandelen van ondergronden, zoals schuren, plamuren en afkrabben
  • Aanbrengen van verfsystemen, zoals grond-, hecht-, tussen- en afwerklagen
  • Aanbrengen van laklagen
  • Verrichten van kleinschalig tegel-, timmer- of herstelwerk

Daarnaast kunt u ook een beroep op schilders doen voor het verven van objecten zoals kasten, tafels, deuren en stoelen. Datzelfde geldt voor het plaatsen van beglazingssystemen.

Ontvang prijsopgaven van de beste schilders in jouw buurt
zoeken

Wat kost een schilder per uur?

Elk type schilderwerk heeft eigen tarieven. Dit kunnen tarieven per uur, per m2 en per project zijn:

  • per uur: bij gedetailleerd schilderwerk zoals trappen, deuren en kozijnen
  • per m2: bij grotere oppervlakten zoals muren, gevels en plafonds
  • per project: een totaalprijs bij omvangrijke schilderwerken

Het gemiddelde uurtarief van schilders ligt tussen de € 30,- en € 55,-. Bij tarieven per m2 moet u rekening houden met een tarief dat gemiddeld tussen de € 25 en de € 30 per m2 ligt. Het m2-tarief is meestal inclusief arbeidsloon, verf- en materiaalkosten en btw. Vraag hier een offerte aan voor een prijs indicatie voor jouw klus.

Opzoek naar gerelateerde prijzen? Lees hier meer over de kosten van een hovenier of makelaar.

Heeft u een woning ouder dan 2 jaar? Dan valt deze onder het lagere btw tarief. Sinds 1 januari 2020 is dit tarief 9%. Dit lagere btw tarief geldt alleen voor de arbeid. Voor woningen jonger dan 2 jaar is het btw tarief 21% voor zowel arbeid als verf- en materiaalkosten.

Schilder soortPrijs per m² *Prijs per uur
Binnen schilder€ 30 - € 35€ 35 - € 40
Buitenschilder€ 36 - € 40€ 40 - € 50
Spuitwerk€ 5 - € 10
Sauswerk€ 10 - € 15

Waardoor worden schilderkosten bepaald?

Er zijn diverse factoren die de schilderkosten bepalen. Allereerst is de grootte van uw opdracht van invloed op de kosten. Zo betaalt u vanzelfsprekend meer wanneer u uw hele woning geschilderd wilt hebben dan alleen het plafond. Daarnaast is het ook van invloed op de kosten hoe lang een schilder over de werkzaamheden doet. Daarbij speelt niet alleen de grootte van de opdracht mee. Een schilder zal meer tijd kwijt zijn aan het verven van woningen met lastig te bereiken hoekjes en nisjes dan met een strak afgewerkte nieuwbouwwoning.

KlusKosten afhankelijk van
TrapGrootte trap en huidige staat
DakkapelGrootte dakkapel en hoeveel kozijnen
DeurenHoe meer deuren hoe goedkoper per deur
PlafondGrootte van plafond

Kosten van een schilder bestaan uit:

De kosten voor een schilder bestaan uit verschillende onderdelen. Dit verschilt per schilder hoe dit wordt doorberekend. Het grootste deel van de kosten bestaan uit arbeidskosten. Maar ook een groot deel uit het materiaal. Deze kosten zijn helemaal afhankelijk van de gemaakte keuzes. Hiernaast een indicatie van hoe de verhoudingen gemiddeld zullen uitvallen.

Arbeid
Materiaalkosten
Voorrijkosten

Ontvang prijsopgaven van de beste schilders in jouw buurt
zoeken

Afwerking en verfkosten

Andere factoren die van invloed zijn op de prijs zijn de afwerking en de verfkosten. Daarbij wordt de afwerking beïnvloed door de kwaliteit van de schilder die u inhuurt. Aan een ervaren schilder betaalt u meestal meer dan aan een pas begonnen schilder. Daarnaast spelen ook de verfkosten een rol. Elke professionele schilder zal met verf van hoogstaande kwaliteit zijn of haar werkzaamheden verrichten. Maar stel dat u meerdere kleuren wilt, dan zullen zowel de afwerkings- als verfkosten stijgen.

VerfsoortSpecificatiesAantal m² per literPrijs per liter
GrondverfOnderlaag8 - 12€ 20 - € 40
Beits en lakBeschermingslaag10 - 16€ 20 - € 55
Dekkende verfVerf voor binnen en buiten3 - 16€ 20 - € 50
LatexVerf voor sauswerk3 - 10 € 5 - € 15

Wat kost buiten laten schilderen?

De buitenkant van woningen en panden krijgt veel te verduren door de verschillende weersinvloeden. Daarom is het belangrijk de buitenkant van professioneel schilderwerk te voorzien. Het biedt bescherming en verhoogt de levensduur. Daarnaast is het natuurlijk zo dat het schilderwerk bijdraagt aan de uitstraling. De kosten die u voor buitenschilderwerk betaalt worden beïnvloed door het type woning of pand dat u heeft. Hieronder vindt u een indicatie van de kosten:

Type woningKosten indicatie
Appartement€ 1.000 – € 2.500
Tussenwoning€ 1.500 – € 3.000
Twee onder één kap/hoekhuis€ 2.500 – € 5.000
Vrijstaande woning€ 5.500 – € 7.500

Ontvang prijsopgaven van de beste schilders in jouw buurt
zoeken

Trap schilderen kosten

Een trap wordt vaak intensief gebruikt. Daarom is het schilderen van een trap precisiewerk. De kosten die u hiervoor moet betalen variëren. De omvang van de trap is hierbij van invloed. Ook zal een schilder minder tijd kwijt zijn aan een open trap dan aan een dichte trap of ronde trap. Vooral de staat van de trap en de huidige trapbekleding zijn echter van grote invloed op de uiteindelijke kosten. Als u bijvoorbeeld vloerbedekking op uw trap heeft dat u verwijderd wilt hebben, dan zal een schilder hier veel meer tijd in moeten steken. Om al deze redenen variëren de kosten voor het schilderen van een trap van € 400,- tot € 1.000,-. Vraag een offerte aan voor een exactere prijsindicatie voor het schilderen van jouw trap.

Kozijnen schilderen prijs

Kozijnen schilderen is gedetailleerd werk en daarom hanteren de meeste schilders hiervoor een uurtarief. Dit uurtarief ligt gemiddeld tussen de € 30,- en € 55,-. De kosten die u voor de schilder betaalt, hebben dan ook de grootste invloed op de totaalprijs. Daarnaast zijn de verf- en materiaalkosten van invloed. Moeten de kozijnen bijvoorbeeld eerst in grondverf gezet worden of is alleen een afwerklaag nodig? Gemiddeld betaalt u voor klein schilderwerk van drie kozijnen circa € 690,- in totaal. Wilt u alle kozijnen aan de buitenkant laten schilderen? Houd dan rekening met een gemiddeld bedrag van € 1.200,- (inclusief arbeid, verf en materiaal). Vraag een offerte aan voor een exactere prijsindicatie voor het schilderen van jouw kozijnen.

Hoe kies ik de beste schilder?

Bij schilderen komt veel kijken en juist daarom is het verstandig om een professionele schilder in te huren. Omdat er veel factoren zijn die de kosten kunnen beïnvloeden, is het raadzaam om uw opdracht vooraf goed in kaart te brengen. Wat is bijvoorbeeld de staat van de te schilderen ondergrond en is er daardoor veel of weinig voorwerk nodig? Als u eenmaal uw gewenste schilderwerkzaamheden duidelijk op papier heeft staan, is het verstandig meerdere offertes op te vragen. Zo kunt u op basis van alle details een goed vergelijk maken en de beste schilder kiezen voor uw opdracht.

Tip! Bekijk de Top 10 schilders bij jou in de buurt
zoeken


miniwizard.svgWie zijn de beste schilders in jouw plaats?