Wat kost een elektricien

40 - €50
*
Gemiddelde prijs per uur. De prijzen verschillen per type dienst en regio.
Wat kost een elektricien in jouw plaats?
25
40
50
65

Wat zijn de kosten van een elektricien

Voor het aanleggen van elektriciteit en het onderhoud van elektrische installaties schakel je een elektricien in. De meeste mensen doen in hun leven regelmatig een beroep op deze vakman. Daarbij wil men graag vooraf weten wat de kosten zullen zijn voor dit vakmanschap. Dit varieert nogal en is afhankelijk van diverse factoren. Werkt de elektricien bijvoorbeeld als zzp-er of bij een (groot) installatiebedrijf?

Wat vind je in dit kostenoverzicht?

Wat doet een elektricien?

Wanneer je de infrastructuur voor elektra wilt laten aanleggen, kun je hiervoor het beste een professionele elektricien inschakelen. Elektriciens dragen zorg voor zowel het aanleggen als het aansluiten van uiteenlopende elektriciteitsvoorzieningen en de installaties hiervan. Denk dan onder andere aan:

  • Groepenkasten
  • Stopcontacten
  • Verlichting
  • Intercom- en video-installaties

Dit doen elektriciens voor zowel particulieren als bedrijven. Daardoor verrichten ze hun werkzaamheden praktisch overal. Van woningen tot kantoren, van gebouwen tot ziekenhuizen en ga zo maar door. Bovendien zijn er elektriciens die in fabrieken worden ingeschakeld. Hier zorgen zij ervoor dat stroom veilig wordt afgetapt bij machines en ook bij transportmiddelen. Door een beroep te doen op elektriciens vindt een veilig gebruik van elektrische apparatuur en installaties plaats.

Ontvang prijsopgaven van de beste elektriciens in jouw buurt
zoeken

Onderhoud van elektrische installaties

Naast het aanleggen van elektriciteit kun je een elektricien eveneens inschakelen voor het onderhoud van elektrische installaties. Ook hiervoor is het belangrijk om een professionele vakman in te schakelen. Elektriciens weten als geen ander waar ze op moeten letten tijdens controle- en checkrondes. Door het tijdig inschakelen van elektriciens ben je ervan verzekerd dat de infrastructuur van jouw elektrische installatie naar behoren werkt. Bovenal dat dit op een veilige manier gebeurt.

NEN certificering

Een erkende elektricien, ongeacht of hij of zij werkzaam is als zzp-er of voor een installatiebedrijf, beschikt over NEN certificering. NEN staat voor Nederlandse Norm en de NEN 3140 certificering is verplicht voor eenieder die werkt aan elektrotechnische installaties. Ter verduidelijking zijn er op elektriciens twee soorten NEN 3140 certificeringen van toepassing:

  • Certificaat NEN 3140 VOP (Voldoende Onderricht Persoon). Dit certificaat is bedoeld voor elektriciens die bevoegd zijn om elektrotechnische werkzaamheden te verrichten, maar wel onder begeleiding van een Vakbekwaam Persoon.
  • Certificaat NEN 3140 VP (Vakbekwaam Persoon). Dit certificaat is bedoeld voor elektriciens die zelfstandig elektrotechnische werkzaamheden mogen verrichten, gebaseerd op orderverstrekking en/of aanwijzing.

Wanneer je offertes opvraagt bij een elektricien die zzp’er is of bij een installatiebedrijf, kun je uiteraard naar deze certificeringen vragen.

Ontvang prijsopgaven van de beste elektriciens in jouw buurt
zoeken

Wat kost een elektricien?

Gemiddeld kost een elektricien tussen de € 25,- en € 60,- per uur. Het is daarbij onder andere afhankelijk van het gegeven of een elektricien voor zichzelf werkt of voor een installatiebedrijf. Voor een zzp’er betaal je doorgaans minder dan voor een elektricien die werkzaam is bij een installatiebedrijf. Kies je voor een zzp’er? Let er dan op dat hij of zij over de juiste certificeringen beschikt. Daarmee heb je namelijk garantie op de installatie en het onderhoud.

Welke zaken bepalen de kosten voor de elektricien?

Je kunt ervoor kiezen om een elektricien in te schakelen op regiebasis of op projectbasis. Bij inschakeling op regiebasis is vooraf het uurloon bekend, maar weet je niet hoelang de elektricien precies bezig is met de werkzaamheden. Maak je een afspraak op basis van een projectprijs? Dan weet je vooraf altijd waar je aan toe bent. Het nadeel hiervan kan zijn dat je uiteindelijk meer betaalt dan op regiebasis het geval was geweest. Aan de andere kant kan een projectprijs ook voordeliger uitpakken. Bijvoorbeeld wanneer de elektricien door onvoorziene omstandigheden langer met de opdracht bezig is dan gepland.

Prijsopbouw per project

De prijsopbouw kan bij een elektricien verschillen. Gemiddeld gezien echter, kan je uitgaan van de volgende prijsindicaties:

WerkzaamhedenPrijs
Aanleggen van stopcontact€60,- tot €80,-
Aansluiten aardlekschakelaar€120,- tot €170,-
Aanleggen van elektriciteit (complete woning)€1.500,- tot €2.000,-
Vervangen van de meterkast€500,- tot €650,-
Aanleggen van verlichting€450,- tot €750,-

Deze prijsindicaties zijn afhankelijk van het soort woning of pand dat je hebt. Daarnaast is het op de uiteindelijke prijs van invloed hoeveel aansluitpunten je nodig hebt en waar. Door meerdere offertes op te vragen kan je hierin een goed vergelijk maken.

Ontvang prijsopgaven van de beste elektriciens in jouw buurt
zoeken

Kosten voor een elektricien bestaan uit:

De kosten voor een elektricien bestaan uit verschillende onderdelen. Dit verschilt per elektricien hoe dit wordt doorberekend. Het grootste deel van de kosten bestaan uit de geleverde arbeidsuren. Een ander groot deel van de kosten bestaat uit het gebruikte materiaal. Deze kosten zijn afhankelijk van de gemaakte keuzes. Hiernaast een indicatie van hoe de verhoudingen gemiddeld zullen uitvallen.

Arbeid
Voorrijkosten
Materiaal

Hoe kies ik de beste elektricien?

Bij het selecteren van een elektricien is het raadzaam om te kijken welke elektriciens of installatiebedrijven allemaal bij jou in de buurt gevestigd zijn. Een goede, lokale elektricien biedt simpelweg net iets meer zekerheid. Ook kan het aanzienlijk in de kosten schelen of je kiest voor een elektricien bij jou in de buurt. Daarom raden we aan om meerdere offertes van elektriciens in de regio op te vragen. Met 3 tot 4 offertes van verschillende elektriciens in jouw regio maak je een weloverwogen beslissing. Vergeet daarbij niet om na te vragen of en welke garantie de elektricien of het installatiebedrijf in kwestie biedt.

Terug naar boven

Tip! Bekijk de Top 10 elektriciens bij jou in de buurt
zoeken
miniwizard.svgWie zijn de beste elektriciens in jouw plaats?