Verhuizing plannen? Dat doe je zo!

Gepubliceerd op 12 Apr, 2022

Deel artikel
Basia Hillebrandt
Content Manager bij Trustoo

Wanneer je gaat verhuizen zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Je moet bijvoorbeeld een verhuisbedrijf inhuren, een verzekering afsluiten en je post laten doorsturen. In dit artikel lees je wat je precies moet regelen bij een verhuizing.

Wat regelen bij verhuizing?

1. Verhuisbedrijf

Een verhuisbedrijf is een bedrijf dat je inhuurt voor het verhuizen van je spullen. Je kunt een verhuisbedrijf inschakelen voor het verhuizen van je hele huis of alleen voor het verhuizen van bepaalde spullen. Het is belangrijk om een verhuisbedrijf in te huren dat ervaring heeft en dat je vertrouwt. Het is ook belangrijk om te kijken naar de prijs en de voorwaarden.

2. Verzekering

Wanneer je gaat verhuizen is het belangrijk om je spullen te verzekeren. Je kunt ervoor kiezen om een inboedelverzekering af te sluiten of een aansprakelijkheidsverzekering. Een inboedelverzekering dekt de kosten van beschadigde of gestolen spullen. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten van schade die je aan andere mensen of hun spullen toebrengt.

3. Post

Wanneer je gaat verhuizen is het belangrijk om je post te laten doorsturen. Dit kan door een verhuisbericht te sturen naar de postbezorger of door een verhuisbericht te plaatsen op de deur. Wanneer je post laat doorsturen naar een ander adres, moet je dit minimaal een week van tevoren doorgeven.

4. Telefoon en internet

Als je gaat verhuizen, moet je ook je telefoon- en internetabonnement doorgeven. Je moet dit minimaal een week van tevoren doorgeven, zodat je telefoon- en internetverbinding niet wordt afgesloten.


Wat regelen bij verhuizing huurwoning?

Bij het verhuizen uit een huurwoning dient de huurder een aantal zaken in acht te nemen. Zo dient de huurder de woning in dezelfde staat te achterlaten als waarin de woning verhuurd is, met uitzondering van de normale slijtage. Daarnaast dient de huurder de woning op tijd te ontruimen en de sleutels in te leveren. De huurder is ook verantwoordelijk voor het opzeggen van de huur, het opzeggen van de utilities en het doorgeven van de nieuwe adresgegevens.


De belangrijkste punten op een rijtje:

 • Zorg ervoor dat je huurcontract is beëindigd
 • Zorg ervoor dat je schoonmaakkosten hebt betaald
 • Zorg ervoor dat je achterstallige huur hebt betaald
 • Zorg ervoor dat je een nieuwe woning hebt gevonden


Wat regelen bij verhuizing koopwoning?

Als je gaat verhuizen uit een koopwoning, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo moet je bijvoorbeeld de hypotheek afsluiten en de woning verkopen. Daarnaast moet je ook de utility- en internetaansluitingen opzeggen en in sommige gevallen ook de verzekering. Ook moet je de post adreswijziging doorgeven aan de belangrijkste instanties. Tot slot moet je ook de inboedel verhuizen en de sleutels inleveren bij de verhuurder.

De belangrijkste punten op een rijtje:

 • Verklaring van erfrecht of overdrachtsdocument van de notaris
 • Uittreksel Kadaster met eigendomsgegevens
 • Uitschrijven bij de gemeente waar je woont
 • Aanmelden bij de gemeente waar je gaat wonen
 • Wijziging van adres doorgeven aan organisaties waar je bent aangesloten, zoals de bank, verzekeringen, abonnementen, etc.


Wat regelen bij verhuizing naar andere gemeente?

Bij een verhuizing naar een andere gemeente dien je altijd een aantal zaken in acht te nemen. Zo is het belangrijk om je inschrijving bij de gemeente te wijzigen, zodat je op de juiste woonadres staat geregistreerd. Ook moet je eventueel een nieuwe huur- of koopovereenkomst aangaan, afhankelijk van je nieuwe woonsituatie. Daarnaast dien je ook je abonnementen, zoals voor gas, water en licht, op te zeggen en eventueel opnieuw aan te vragen in je nieuwe woonplaats. Tot slot is het ook aan te raden om je post te laten doorsturen naar je nieuwe adres, zodat je niets hoeft te missen.

De belangrijkste punten op een rijtje:

 • Informeer je bij de nieuwe gemeente wat de verhuiskosten zijn
 • Neem contact op met de nieuwe en oude gemeente over de aan- en afmelding van je adres
 • Meld je bij de nieuwe gemeente aan voor je huisvesting
 • Informeer je bij de nieuwe gemeente over de mogelijkheid tot het aanvragen van een verhuiskaart
 • Vraag bij de nieuwe gemeente na of er een mogelijkheid is tot het aanvragen van een verhuislift


Wat regelen bij verhuizing verpleeghuis?

1. Zorg ervoor dat je weet wat de verhuiskosten zullen zijn. Sommige verhuisbedrijven berekenen extra kosten voor het verhuizen van spullen naar een verpleeghuis.

2. Zorg ervoor dat je een lijst maakt van alle spullen die je wilt meenemen. Dit zal het verhuisbedrijf helpen bepalen hoeveel spullen ze moeten inpakken en verhuizen.

3. Zorg ervoor dat je een afspraak maakt met het verhuisbedrijf om te bespreken hoe de verhuizing zal verlopen. Dit is belangrijk omdat je wilt weten hoe lang de verhuizing zal duren en welke spullen je mee moet nemen.

4. Zorg ervoor dat je een goede verzekering hebt. Sommige verhuisbedrijven verhuren verhuiswagens die niet goed verzekerd zijn. Als je spullen beschadigd raken tijdens de verhuizing, zal je verzekering de kosten niet vergoeden.

5. Zorg ervoor dat je een kopie van alle belangrijke documenten hebt. Dit omvat paspoorten, rijbewijzen, bankafschriften en andere belangrijke papieren. Neem deze documenten mee naar het verpleeghuis zodat je ze kunt laten zien aan de beheerder.


miniwizard.svg
Gratis en vrijblijvendGratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.