Wat kost een uitvaart? Begrafenis & Crematie

4000 - €7000
*Gemiddelde prijs
Wat kost een uitvaartverzorger in uw plaats?
uitvaartverzorgersvg

Thu Mar 04 2021

Op het moment dat u een dierbare verliest komt er van alles op u af. Terwijl u een zwaar verlies aan het verwerken bent moet u gelijktijdig een uitvaart regelen. Juist omdat dit emotioneel zwaar is kunt u een beroep doen op een uitvaartverzorger. Hij of zij neemt veel zaken voor u uit handen. Zo moet u al vrij snel na het overlijden van een dierbare beslissen wat de opbaarlocatie is en of er een begrafenis of een crematie geregeld moet worden. De uitvaartverzorger ondersteunt u hierbij. Net als bij de organisatie van de uitvaart, de gewenste condoleance en eventuele rouwberichtgeving.

 • Wat te doen bij overlijden?
 • Wat doet een uitvaartverzorger?
 • Wat kost een uitvaartverzorger?
 • Wat kost een begrafenis?
 • Wat kost een crematie?
 • Hoe kies ik een uitvaartverzorger?

Wat te doen bij overlijden?

Het eerste dat u als nabestaande moet doen als u een dierbare verliest is het overlijden melden. Vaak maakt de huisarts een Verklaring van overlijden op en zelf moet u aangifte doen van het overlijden bij de gemeente. Dit gebeurt middels de overlijdensverklaring. De gemeente zal op basis hiervan een Akte van overlijden opmaken. In Nederland is het daarnaast verplicht om een overledene binnen zes werkdagen te begraven of te cremeren.

Condoleance en rouwberichtgeving

Een ander aspect dat bij het overlijden van een dierbare komt kijken zijn de gewenste mogelijkheden voor de condoleance. Ook wordt u vaak al vrij snel gevraagd om na te denken over eventuele rouwberichtgeving. Voor al deze zaken kan een uitvaartverzorger u ondersteuning bieden. Hierdoor staat u er niet alleen voor en weet u dat het afscheid van uw dierbare in professionele handen is. Dat is voor veel mensen een geruststellende gedachte.

Wat doet een uitvaartverzorger?

De werkzaamheden van uitvaartverzorgers zijn zeer divers. De uitvaartverzorger zal u vooral ondersteuning bieden bij alle zaken die geregeld moeten worden en de organisatie hiervan (deels) op zich nemen. Daarbij zal hij of zij u doorgaans als eerste naar de volgende zaken vragen:

 • De gewenste opbaarlocatie
 • Begraven of cremeren

In sommige gevallen heeft de overledene dit tijdens zijn of haar leven al vast laten leggen. Meestal echter, is dit onbekend waardoor u direct moeilijke beslissingen moet nemen. Uitvaartverzorgers zullen u hierbij adviseren.

Na het bepalen van de gewenste opbaarlocatie en de gewenste uitvaart, een begrafenis of een crematie, komen minder belangrijke zaken aan de orde. Deze zal de uitvaartverzorger aan u voorleggen. Hierbij moet u denken aan de gewenste condoleance mogelijkheden voor andere familieleden, vrienden, kennissen, buren en mogelijke (oud-)collega’s. Daarnaast zal de uitvaartverzorger u ook vragen of u rouwberichtgeving wenst. Denkt u dan aan een eventuele rouwkaart en/of rouwadvertentie in de krant. De uitvaartverzorger zal u aangeven wat de kosten zijn voor al deze uitvaartwensen. Ook geven uitvaartverzorgers vaak adviezen over verschillende praktische zaken. Dit doet hij of zij voor, tijdens en na de uitvaartceremonie.

Wat kost een uitvaartverzorger?

Soms heeft de overledene vast laten leggen wat zijn of haar uitvaartwensen zijn en welke uitvaartverzorger zijn of haar voorkeur had. Beide zijn logischerwijs van invloed op de kosten. Dat is uiteraard ook het geval als de overledene hierover niets heeft vast laten leggen. Vaak zijn uitvaartverzorgers daarbij werkzaam bij een uitvaartonderneming. Deze hanteren verschillende tarieven. Het is dan ook raadzaam om verschillende offertes op te vragen.

De kosten waar u in ieder geval rekening mee moet houden zijn de volgende:

 • Uitvaartverzorger/uitvaartonderneming
 • Opbaarlocatie
 • Begrafenis of crematie
 • Condoleance
 • Rouwberichtgeving

Vooral het verschil in kosten tussen een begrafenis of een crematie kan aanzienlijk zijn. Daarnaast is ook de eventuele rouwberichtgeving van invloed op de kosten. Behalve het versturen van rouwkaarten beïnvloeden vooral rouwadvertenties de kosten van de rouwberichtgeving. Ook hiervoor kan een uitvaartverzorger u in detail uiteenzetten met welke kosten u te maken zult krijgen.

Wat kost een begrafenis?

Over het algemeen is begraven duurder dan cremeren. Voor een begrafenis moet u rekening houden met een bedrag dat gemiddeld tussen de € 7000,- en € 10000,- ligt. Er zijn verschillende zaken van invloed op de daadwerkelijke hoogte van de begrafeniskosten. Dit zijn onder andere:

 • Het type kist
 • De grafsteen

Traditionele begrafenis of in de vrije natuur

Daarnaast is ook de keuze voor de soort begrafenis bepalend. Wilt u bijvoorbeeld een traditionele begrafenis of een begrafenis in de vrije natuur? Een uitvaartverzorger zal u precies kunnen aangeven met welke kosten u bij beide rekening moet houden. De initiële kosten voor begraven in de vrije natuur liggen meestal hoger dan die van traditioneel begraven. Op den duur echter, is door het benodigde grafonderhoud de traditionele begrafenis vaak hoger in kosten.

Wat kost een crematie?

In Nederland zijn de kosten voor cremeren vaak lager dan voor begraven. Dit komt onder andere doordat er bij crematie vaak niet voor een grafsteen wordt gekozen. Ook valt de keuze bij een crematie vaak op een goedkopere kist dan bij een begrafenis. Verder komen er na verloop van tijd meer kosten kijken bij een begrafenis op het gebied van grafonderhoud. In veel gevallen zijn deze kosten bij een crematie niet aan de orde hoewel u ook dan voor een graf kunt kiezen. Uw uitvaartverzorger zal dit aan u voorleggen.

De kosten waarmee u voor een crematie gemiddeld rekening moet houden liggen tussen de € 4000,- en € 7000,-. Persoonlijke wensen zijn van invloed op het uiteindelijke bedrag dat u betaalt. Zo gelden er vaak toeslagen wanneer crematie in het weekend gewenst is en daarnaast is ook het type kist van invloed op de kosten. Verder zijn zaken als de opbaarlocatie, rouwbloemen en rouwberichtgeving eveneens van invloed. Uitvaartverzorgers kunnen u per onderdeel in detail vertellen wat de kosten zullen zijn.

Hoe kies ik een uitvaartverzorger?

Indien de dierbare die overlijdt niet bij leven vast heeft laten leggen wat zijn of haar wensen zijn, moet u direct na overlijden een keuze maken qua uitvaartverzorger. Hoewel het een zeer zware periode is waar u doorheen gaat, is het toch raadzaam om hierbij meerdere offertes op te vragen. En, zeker niet onbelangrijk, is het verstandig om ervaringen na te kijken van mensen die eerder met de betreffende uitvaartverzorger te maken hebben gehad. Op basis hiervan kunt u een weloverwogen keuze maken waar u voor, tijdens en na de uitvaart steun uit zal kunnen halen.

Populaire plaatsen

Tip! Prijsopgaven vergelijken

Vergelijk en bespaar door meerdere prijsopgaven van de beste uitvaartverzorgers aan te vragenVergelijk en bespaar door meerdere prijsopgaven aan te vragen

miniwizard.svg

Bekijk de top 10 in jouw regio