Checklist uitvaart regelen

Gepubliceerd op 10 Aug, 2021

Deel artikel
Pierre van Kooten
Uitvaartverzorger

Checklist uitvaart regelen

Bij een overlijden van een naaste komt er heel veel op u af en dan moet u ook nog direct na het overlijden al de nodige praktische zaken regelen.

Verklaring van overlijden

Als eerste dient u direct na het overlijden de (huis)arts te waarschuwen, die de dood zal vaststellen. De overledene moet namelijk altijd worden onderzocht door een arts. Gewoonlijk is dat de huisarts of een behandelend of waarnemend arts in een ziekenhuis. Als deze arts meent dat er sprake is van een natuurlijke dood geeft hij een ‘verklaring van overlijden’ af. Aan de hand van de verklaring van overlijden kan bij de gemeente een verlof tot begraven of cremeren worden aangevraagd. Zonder dit verlof mag een houder van een begraafplaats of van een crematorium geen overledenen accepteren.

Ontvang prijsopgaven van de beste uitvaartverzorgers in jouw buurt
zoeken

Uitvaartondernemer

Zodra de (huis)arts is geweest, neemt u contact op met een uitvaartondernemer. Die zal allereerst met u bespreken of de overledene thuis wordt opgebaard of wordt overgebracht naar een uitvaartcentrum. Kort daarna vindt dan het eerste gesprek met de uitvaartleider plaats, waarin u samen de organisatie en uitvoering van de uitvaart bepaalt.

Lees meer: Wat kost een uitvaart - Begrafenis & Crematie

Banken en financiën

Wij krijgen regelmatig vragen over ‘de bankrekening’ van de overledene en dan met name hoe daarmee om te gaan zo kort na het overlijden. Het is goed voor u om te weten, dat u de bank dient te informeren over het overlijden. De bank zal vervolgens de bankrekening blokkeren tot bekend is wie gerechtigd is de rekening te beheren. Een eventuele machtiging vervalt na een overlijden.

Rekeningen die gedurende de blokkade van de rekening binnenkomen en verband houden met het overlijden of de rechten en plichten van de erfgenamen, kunnen bij de bank worden ingediend.

Ontvang prijsopgaven van de beste uitvaartverzorgers in jouw buurt
zoeken

Welke instanties inlichten

Welke instanties moet u verder inlichten na een overlijden? De meeste (overheids)instanties krijgen tegenwoordig automatisch bericht van een overlijden. Doorgaans ontvangt u binnen enkele dagen na het overlijden daarvan al bericht.

u kunt er echter niet zomaar van uitgaan dat alle instanties die er toe doen op de hoogte zijn van het overlijden, het blijft zaak dat zelf ook te regelen en in de gaten te houden. Welke instanties u moet inlichten hangt sterk af van de persoonlijke situatie van de overledene en de nabestaanden.

Zie ook: Uitvaartverzekering verplicht?

Wilt u meer weten over de checklist? Neemt u dan contact op met Barbara Uitvaartverzorging via het Trustoo profiel!

Tip! Bekijk de Top 10 uitvaartverzorgers bij jou in de buurt
zoeken
miniwizard.svgOver deze uitvaartverzorger
Barbara Uitvaartverzorging C.V.
9,9score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (21)
Wij verzorgen al ruim 65 jaar persoonlijke uitvaarten in Utrecht en omgeving. Daarmee zijn we een begrip geworden binnen onze gemeenschap. Het is onze ambitie om iedere uitvaart zo betrokken en respectvol mogelijk te verzorgen. Het gaat om persoonlijk contact, vertrouwen. Wij begeleiden het uitvaarttraject vanaf het begin (melden van overlijden of vastleggen van uitvaartwensen) tot aan de afronding (dankbetuiging en/of nazorg). Op deze manier behouden we een hechte band met onze gemeenschap en staan direct voor onze leden én voor u klaar. Barbara, altijd dicht bij U.
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.