Wat kost een fotograaf

80 - €120
*
Prijs per uur
Prijzen variëren per type dienst die je zoekt en per regio.
Kosten berekenen
Bereken hier de kosten voor jouw opdracht
60
80
120
160

Wat zijn de kosten van een fotograaf of fotoshoot?

Het uurtarief van een fotograaf ligt gemiddeld tussen de € 80,- en € 120,-.
De kosten worden veelal door de volgende zaken beïnvloed:

 • Hoe lang u de fotograaf wilt inhuren (fotoshoot, dagdeel of dag)
 • Hoeveel foto’s u wilt laten maken
 • Selectiewerkzaamheden
 • Nabewerkingen


Wat vind je in dit kostenoverzicht?

 1. Bruiloft fotografie
 2. Portret- en groepsfotografie
 3. Zwangerschap fotoshoot
 4. Commerciële fotografie
 1. Bruiloft fotograaf
 2. Fotoshoot
 3. Overige fotografie
 4. Kosten voor een fotograaf bestaan uit


Wat doet een fotograaf?

De meeste mensen maken minimaal één keer in hun leven gebruik van de diensten van een professionele fotograaf. Denkt u dan aan een bruiloft fotograaf bijvoorbeeld maar ook aan fotografen die gespecialiseerd zijn in portret-, groeps- of zwangerschapsfotografie. Daarnaast schakelen ook veel bedrijven en organisaties een fotograaf in om commerciële redenen. Met andere woorden, de redenen om een professionele fotograaf in te schakelen zijn zeer divers.

Een fotograaf maakt professionele foto’s voor diverse doeleinden. Hij of zij doet dit onder meer in zijn of haar studio maar ook op binnen- en buitenlocaties. Veelal wordt een fotograaf voor de volgende doeleinden ingeschakeld:

 • Bruiloft fotografie
 • Portret- en groepsfotografie
 • Zwangerschapsfotografie
 • Commerciële fotografie

Bij al deze fotografeer vormen maakt professionele nabewerking deel uit van de opties waar u uit kunt kiezen. Datzelfde geldt voor het maken van selecties en de manier van afdrukken.

Kosten berekenen
Bereken hier de kosten voor jouw opdrachtBruiloft fotografie

Bij de meeste bruiloften wordt een professionele fotograaf ingehuurd. Als bruidspaar wilt u immers geen enkel risico lopen dat foto’s van deze bijzondere dag onverhoopt mislukken. Sommige fotografen zijn hier dan ook in gespecialiseerd en noemen zichzelf trouwfotograaf. Hij of zij weet als geen ander hoe belangrijk deze dag voor u is en weet vaak feilloos in te schatten welke soort bruiloft fotografie u voor ogen heeft. Uiteraard kunt u ook van tevoren uw fotowensen met de bruiloft fotograaf bespreken. U kunt dan zorgeloos genieten van de grote dag zelf in de wetenschap dat uw foto’s in professionele handen zijn. Vraag hier gratis een offerte aan voor een bruiloft fotograaf in jouw buurt.


Portret- en groepsfotografie

Een andere fotografievorm waarvoor doorgaans een professionele fotograaf wordt ingeschakeld is portret- en groepsfotografie. Zo kiezen veel ouders ervoor om hun pasgeboren baby te laten fotograferen, al dan niet samen met broer(s) en/of zus(sen). Datzelfde geldt voor speciale gelegenheden zoals jubileums. Familiefoto’s zijn daar een uitgelezen voorbeeld van, maar ook foto’s ter gelegenheid van een huwelijksjubileum of andere speciale gelegenheden. Daarbij kunt u deze foto’s in de studio van de betreffende fotograaf laten maken of op een gewenste locatie elders. Vraag hier gratis een offerte aan voor een portret- en groepsfotograaf in jouw buurt.


Zwangerschap fotoshoot

Sommige mensen kiezen niet alleen voor babyfotografie maar juist al eerder voor zwangerschapsfotografie. Een zwangerschapsfotograaf is hierin gespecialiseerd. Hij of zij zal uw zwangerschap vastleggen op een manier die bij u past. Vaak zijn dit stijlvolle en tijdloze foto’s waar u later nog volop van kunt nagenieten. Bovenal is het natuurlijk mooi om aan uw zoon of dochter te laten zien als hij of zij wat ouder is. Vraag hier gratis een offerte aan voor een zwangerschapsfotograaf in jouw buurt.


Commerciële fotografie

Ook voor commerciële fotografie wordt vaak een beroep gedaan op een professionele fotograaf. En net als bij bruiloft-, portret-, groeps- en zwangerschapsfotografie zijn er diverse fotografen die hier juist in gespecialiseerd zijn. De redenen om een commerciële fotograaf in te schakelen zijn eveneens zeer divers. Denkt u dan onder meer aan het volgende:

 • Fotografie van producten of diensten
 • Fotografie bij productlanceringen
 • Fotografie voor websites en sociale media
 • Marketingfotografie
 • Fotografie tijdens speciale bedrijfsaangelegenheden

Zakelijke fotografen voelen vaak feilloos aan hoe ze vanuit een commercieel oogpunt moeten fotograferen. Ze hebben oog voor detail en setting zodat uw product, dienst, bedrijf of organisatie het beste naar voren komt. Precies zoals u voor ogen heeft. Vraag hier gratis een offerte aan voor een commerciële fotograaf in jouw buurt.


Kosten berekenen
Bereken hier de kosten voor jouw opdracht


Wat is het uurtarief van een fotograaf?

Het uurtarief van een fotograaf ligt gemiddeld tussen de € 80,- en € 120,-.
De kosten voor een professionele fotograaf kunnen sterk van elkaar verschillen. Dit kan voor een bruiloft reportage zijn maar ook voor een fotoshoot. Ook is het van invloed op de kosten hoeveel foto’s u wilt laten maken en of u deze digitaal wilt ontvangen of afgedrukt.

Meestal kunt u er daarom voor kiezen om de fotograaf per uur, per dagdeel of per dag in te schakelen. Daarnaast kunt u ook een projectprijs met hem of haar afspreken.de kosten worden veelal door de volgende zaken beïnvloed:

 • Hoe lang u de fotograaf wilt inhuren (fotoshoot, dagdeel of dag)
 • Hoeveel foto’s u wilt laten maken
 • Selectiewerkzaamheden
 • Nabewerkingen
 • Of u de foto’s digitaal wilt ontvangen of afgedrukt (in een album)


Kosten voor een fotograaf bij een bruiloft


Bruilofts fotograafGemiddelde prijs
Uurtarief*€80,- tot €120,-
Korte shoot€60,- tot €80,-
Dagdeel€400,- tot €600,-
Gehele dag€800,- tot €1.000,-

*Let op: Niet alle fotografen bieden dit aan, bij veel fotografen is het minimaal per dagdeel


Bij de meeste bruiloften wordt altijd een fotograaf ingehuurd. Afhankelijk van de wensen van het bruidspaar zijn hierin diverse keuzes mogelijk. Allereerst is er de duur van het inhuren van een bruiloft fotograaf. Dit kan doorgaans:

 • Per uur
 • Per dagdeel
 • Per dag

Voor een dag betaalt u logischerwijs het meest. Houd u dan rekening met een bedrag dat gemiddeld tussen de € 800,- en € 1000,- ligt. Daarnaast zijn mogelijk additionele kosten van toepassing. De kosten voor de selectie van uw bruiloft foto’s bijvoorbeeld. Ditzelfde geldt voor een eventuele nabewerking. Wilt u de foto’s bijvoorbeeld digitaal aangeleverd hebben of afgedrukt? Verder kunt u kiezen om de bruiloft fotograaf een eventueel trouwalbum te laten maken. Het is daarom verstandig om meerdere offertes op te vragen alvorens u een bruiloft fotograaf inhuurt. Ook kunt u vaak vragen om een projectprijs waarbij alle kosten zijn inbegrepen. Zo weet u van tevoren altijd precies waar u aan toe bent en komt u achteraf niet voor verrassingen te staan.


Wat kost een fotoshoot?

Fotoshoots worden om meerdere redenen gehouden. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Familieportretten
 • Baby- en kinderfotografie
 • Zwangerschapsfotografie
 • Commerciële doeleinden

Ook hierbij geldt dat het afhankelijk is van uw specifieke wensen wat de fotoshoot u kost. Onder andere de benodigde tijd is hierop van invloed. Voor een fotoshoot wordt vaak met een uurtarief gewerkt. Verder moet u ook hierbij rekening houden met de volgende eventuele kosten:

 • Selectie
 • Nabewerkingen
 • Digitaal aanleveren of af laten drukkenKosten voor overige fotografie

Fotograaf kostenGemiddelde kosten per opdracht
Portret fotografie€100,- tot €200,-
Product fotografie€150,- tot €300,-
Woning fotografie€250,- tot €500,-
Reportage fotografie€200,- tot €400,-


Kosten berekenen
Bereken hier de kosten voor jouw opdracht


Kosten voor een fotograaf bestaan uit:


De kosten voor een fotograaf bestaan uit verschillende onderdelen. Dit verschilt per fotograaf hoe dit wordt doorberekend. Bij het inhuren van een fotograaf bestaat het grootste deel van de kosten uit arbeidskosten. Houdt bij het bekijken van de kosten van een fotograaf rekening met eventuele bijkomende kosten, zoals afdrukkosten en de arbeidsuren bij het verwerken van de foto's.

Arbeid
Materiaal
Overig

Een goedkope fotograaf vinden

Veel fotografen zijn gespecialiseerd in het maken van bepaalde soorten foto’s. Dit geven zij vaak aan op hun website en u kunt er uiteraard ook naar informeren. Op Trustoo hebben we de beste fotografen al voor u op een rijtje gezet. De belangrijkste aspecten bij elke vorm van fotografie zijn daarbij:

 • De duur (fotoshoot, dagdeel, dag)
 • Selectie en nabewerking
 • Digitaal aangeleverd of afgedrukt
 • Het maken van een album of anderszins

Daarbij hebben veel fotografen vaak een portfolio. Deze kunt u vooraf bekijken om zeker te stellen dat de stijl van de fotograaf in kwestie aansluit bij uw wensen. Het is raadzaam om dit net als het opvragen van een offerte bij meerdere fotografen te doen. Daardoor weet u vrijwel zeker dat u tevreden zult zijn over het eindresultaat.

Terug naar boven

Tip! Bekijk de Top 10 fotografen bij jou in de buurt
zoeken

Misschien ook interessant:

Top 10 Catering in jouw regio | Prijzen & Reviews | Trustoo

Kosten berekenen
Bereken hier de kosten voor jouw opdracht