Hoe zorg je voor een duurzame uitvaart?

Gepubliceerd op 09 Feb, 2022

Deel artikel
Monique Houtzager
Uitvaart- en ceremoniebegeleider

Hoe zorg je voor een duurzame uitvaart?

Natuur en milieu zijn voor veel mensen een belangrijk onderdeel van het leven. Indien je veel bezig bent met een duurzaam en bewust leven, kan ‘een groene uitvaart’ perfect bij jou aansluiten. Alle naasten zullen jou herkennen in een afscheid met persoonlijke toevoeging. Het herkennen van de overleden persoon biedt troost aan de nabestaanden. Inmiddels krijg ik steeds vaker de vraag over verschillende mogelijkheden voor een duurzaam afscheid. Een goed moment om een aantal praktische tips te geven voor een groene uitvaart.

Staatsievervoer

De rouwstoet blijkt de grootste aanslag op het milieu, bekeken vanuit alle milieuaspecten. Dit blijkt uit onderzoek dat de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft heeft gedaan. Tegenwoordig heb je naast traditioneel staatsievervoer veel andere mogelijkheden, die wel duurzaam zijn. Denk aan uitvaartbussen (altijd beter dan een rouwstoet), elektrische rouwauto’s, paardenkoetsen, rouwbakfietsen, rouwfietsen met aanhanger, loopkoetsen. Natuurlijk is de meest optimale keuze, om te kiezen voor een fietsende of wandelende rouwstoet.

Begraven, cremeren of resomeren

De methode van lijkbezorging komt op een tweede plaats. Wanneer iemand begraven wordt, komen schadelijke stoffen vrij in de bodem en het grondwater. Kies je voor crematie? Dan komen er schadelijke stoffen terecht in de as en daardoor ook in de lucht. Tevens speelt bij begraven het ruimtebeslag een aanwezige rol. Terwijl bij cremeren juist het energieverbruik de belangrijkste milieufactor is. Wat betreft de milieubelasting, deze twee vormen ontlopen elkaar hierin nauwelijks.

Bovendien zijn er crematoria, zoals Den en Rust in Bilthoven en Cremaere in Almere, welke voorzien zijn van een volledig elektrische oven. Hierdoor wordt zowel direct als indirect een bijdrage geleverd aan de reductie van de geproduceerde CO2-uitstoot.

Resomeren

Naast het begraven en cremeren kun je je binnenkort ook laten resomeren. Resomeren is een methode waarbij het lichaam van een overledene in een chemische vloeistof (kaliumhydroxide) wordt opgelost. Omdat deze moderne uitvaarttechniek volgens TNO en de uitvinder - Sandy Sullivan uit Schotland - milieuvriendelijker is dan cremeren, wordt deze vorm ook wel bio-cremeren genoemd. Wat overblijft is witte poeder die - net als as na een crematie - desgewenst kan worden bewaard in bijvoorbeeld een urn of kan worden uitgestrooid.

Natuurbegrafenis

Je kunt voor je laatste rustplaats een natuurgraf kiezen. Eeuwige rust op een prachtige plek in de natuur, en tegelijk ook een steentje bijdragen aan het behoud van de natuur voor de toekomstige generaties. Alle opbrengsten van natuurbegraven, komen ten goede aan natuur- en bosbeheer. Niet alleen een beslissing voor nu, maar ook voor later. Hiermee stel je bijvoorbeeld de toekomst van het bos veilig. Een mooie gedachte!

Uitvaartkist

Het maken van de keuze voor de uitvaartkist, is slechts een fractie van de milieubelasting binnen een uitvaart. Er zijn echter wel verschillende en milieuvriendelijke opties. Zo kun je voor een biologisch afbreekbare uitvaartmand van wilgenteen of bamboe kiezen, een opbaarplank van natuurlijk materiaal in combinatie met een katoenen of linnen lijkwade of voor een ongelakte hardhouten kist. Hiermee ruil je de gefineerde spaanplaat kist in, voor een milieubewuste keuze.

NIEUW: Tegenwoordig kun je voor het begraven van een lichaam ook kiezen voor een volledig natuurlijke manier. Om terug te geven aan de aarde, kun je kiezen voor de ‘living cocoon’. Dit kun je zien als een ‘levende kist’, die gemaakt wordt van paddenstoelen en wortelnetwerk. Hierdoor kan nieuw leven in floreren.

Opbaren

Koeling

Het elektrisch koelen vraagt misschien weinig energie, maar een bedkoeling bij een thuisopbaring kost gemiddeld wel drie keer meer energie dan bijvoorbeeld koelapparatuur in het mortuarium.

Thanatopraxie

In plaats van het lichaam van de overledene te koelen, kun je ook kiezen voor thanatopraxie. Dit houdt in het licht balsemen van het lichaam, door middel van een vloeistof (formaline), die in de bloedbaan wordt ingebracht. Deze conserverende vloeistof hoeft geen risico voor het milieu te hebben. Een heel fijn bijkomend voordeel hiervan is dat je het lichaam, ongeacht het klimaat, langer in goede conditie behoudt.

Drukwerk, bloemen, muziek en catering

Er zijn ook nog andere opties waar je voor kunt kiezen. Bijvoorbeeld:

  • Livemuziek - dit kan van klassiek tot pop
  • Biologische bloemen (met ECO-keurmerk), bloemen uit eigen tuin, seizoensbloemen of 1 bloem per persoon in plaats van rouwstukken
  • Donaties voor een goed doel in plaats van bloemstukken
  • Consumpties met het biologische ECO-keurmerk voor tijdens de condoleance

Belangrijk om in gedachten te houden: alle beetjes helpen.

miniwizard.svgOver deze uitvaartverzorger
In Memoriam Uitvaarten
9,9score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (106)
Een persoonlijke uitvaart is onze missie.

Professionele, warme en unieke uitvaartzorg en uitvaartbegeleiding door Monique Houtzager in Weesp, Driemond, Wijdemeren, Gooise Meren en het Gooi (ook zeer bekend in Flevoland en Amsterdam). We werken niet alleen persoonlijk, maar zijn ook specialist in het vormgeven van een uitvaart met een persoonlijke touch. Soms is het groots en soms zit het juist in kleine dingen. We doen dat met veel aandacht en passie. We nemen alle tijd voor het afscheid van uw geliefde en luisteren goed naar al uw wensen. U hoeft bij ons niet alle beslissingen in één dag te nemen. Een goed afscheid is een persoonlijk afscheid dat past bij het leven van de overledene, maar óók bij diens nabestaanden, want zij moeten verder. Door onze brede werkervaring in de uitvaartbranche sinds 2010 kennen wij álle mogelijkheden van persoonlijk en eigentijds afscheid nemen. Met elkaar zoeken we naar een mooie passende invulling van het afscheid, een crematie of begrafenis, ook kerkelijk.

Tevens zijn wij getraind in dementievriendelijke uitvaartzorg. Samen bespreken we hoe we uw naaste met dementie zo goed mogelijk kunnen betrekken bij het afscheid.

In Memoriam Uitvaarten is een onafhankelijke uitvaartondernemer. Dat wil zeggen: wij zijn niet gebonden aan een locatie, u kunt via ons de opbaar- en uitvaartlocatie kiezen die u wenst. Wij werken samen met uitvaartcentra, crematoria en begraafplaatsen in heel Nederland. Daarnaast maakt het niet uit bij welke verzekeraar de overledene verzekerd is. Het verzekerde bedrag wordt te allen tijde uitgekeerd aan de nabestaande(n) als u de uitvaart laat verzorgen door In Memoriam Uitvaarten. Desgewenst regelen wij - als extra (gratis) service - ook alles voor u rondom de afhandeling en uitbetaling van de uitvaartverzekering.
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.