Uitvaartverzekering verplicht?

Gepubliceerd op 02 Jun, 2021

Deel artikel
Chris Beekman
Uitvaartverzorger

Wat kost een uitvaart als je niet verzekerd bent?

Veel mensen denken dat ze zich moeten verzekeren, maar is dat zo? Of je je wel of niet moet verzekeren hangt af van je situatie.

Hoe ziet mijn uitvaart eruit?

Wat kosten mijn keuzes?

Kan ik dat betalen?

Moet ik mij verzekeren?

Hoe ziet mijn uitvaart eruit?

Plan een gesprek met ons (gratis en je zit niet aan ons vast) of een andere uitvaartverzorger en laat je informeren. Wij nemen alles met je door. Vragen zoals; Stel je bent dood; Welke kleding wil je aan? Door wie wil je verzorgd worden? Wil je een kist of een mand? Mag iedereen afscheid nemen? Wie wordt de opdrachtgever? Wie moet bij de uitvaart betrokken worden? Is er een testament? Begraven of cremeren? Wat voor een rouwauto? Wil je een rouwkaart sturen? Hoeveel kaarten? Muziek? Et cetera.

Dit zijn maar een paar vragen. Om alles inzichtelijk te krijgen kost zo’n anderhalf uur. Soms komen we later nog een keer terug omdat ook veel dingen nog moeten worden besproken met familie.

Lees ook: Checklist uitvaart regelen

Wat kost hetgeen ik zou willen?

Een budgetuitvaart wordt al aangeboden vanaf €899.

Een uitvaart op 1 plek (crematorium/begraafplaats) met weinig mensen en wensen is meestal tussen de €6.500 en €8.500.

Een uitvaart op een alternatieve locatie waar je een dagdeel een zaal huurt en met goede catering en goede audiovisuele ondersteuning komt richting €12.000.

En uiteraard kan het veel gekker (bij een uitvaart had men alleen al aan rouwadvertenties €25.000 uitgegeven). Jij bent de baas :) Lees hier meer over de kosten van een uitvaart.

Ontvang prijsopgaven van de beste uitvaartverzorgers in jouw buurt
zoeken

Kan ik dat betalen?

Heb je je wensen geïnventariseerd en heb je de kosten globaal inzichtelijk dan weet je wat je kunt verwachten. Kun je het betalen dan kun je het bedrag opzij zetten.

Onderdelen die bij elke uitvaart voorkomen:

- de akte van overlijden

- verzorgen en evt. overbrengen overledene

- bewaren overledene (thuis/rouwcentrum)

- kist/mand/baar

-crematie- of begraafkosten

- evt. mortuarium kosten bij overlijden ziekenhuis


Hierna kun je qua wensen en kosten alle kanten op. Daarom is het ook belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan.

Moet ik mij verzekeren?

Alleen als je het bedrag waar je op uit bent gekomen niet hebt, kan het handig zijn daarvoor geld te reserveren. Heb je geen geld en wil je zeker zijn dat je uitvaart verzekerd is, kijk dan welke verzekeraar bij je past.

Verzekeraars zijn globaal te verdelen in:

- vrije keuze in uitvaartverzorger na overlijden

- geen vrije keuze in uitvaartverzorger na overlijden

Ontvang prijsopgaven van de beste uitvaartverzorgers in jouw buurt
zoeken


Geen vrije keuze

De verzekeraars die ook uitvaartondernemingen hebben, bieden over het algemeen geen keuzevrijheid aan. Het komt vaak voor dat na overlijden partijen moeite om u als klant te houden door verkooptrucs, zeker als u naar een andere onderneming zou willen. Ook kan het zijn dat u een geldbedrag (al dan niet fictief in de vorm van ledenvoordeel) verliest als boete voor uw vrijheid.

Hiermee is niet gezegd dat u bij een dergelijke partij geen goede uitvaart zou kunnen hebben. Voordeel is vaak wel dat men uitkeert, ook als je onverhoopt bent overleden. Precies waarom je een verzekering had afgesloten! Meestal staat er wel in de voorwaarden dat je niet al iets ernstigs onder de leden hebt bij het afsluiten van de verzekering. Kom je binnen een bepaalde tijd na het afsluiten van de verzekering te overlijden dan kan men een onderzoek instellen. Bleek je toch te weten je een levensbedreigende ziekte/aandoening had? Geen uitkering van het verzekerde bedrag.

Wel vrije keuze

Lees de algemene voorwaarden steeds goed. Niet leuk; wel doen!

Er zijn uitvaartverzekeringen die het niet uitmaakt welke uitvaartverzorger je kiest en hebben zelf geen uitvaartonderneming. Maar let op; er zijn wel uitvaartverzekeringen die neutraal lijken, maar het niet zijn. Vandaar ook dat je goed naar de algemene voorwaarden en kleine lettertjes moet kijken. Vind je de juiste verzekeraar? Dan krijg je na overlijden gewoon geld, geen fratsen.

Wil je je vrijheid houden?

Als je kraan lekt of je CV het niet doet, bel je niet naar de verzekeraar maar naar een loodgieter of verwarmingsmonteur.

Na overlijden, bel je niet naar de verzekeraar maar kijk eerst welke uitvaartverzorger er bij jou past. Die kan de verzekeringen wel voor je afhandelen.

Bel je wel bij overlijden naar de verzekeraar? Dan loop je kans dat ze iemand sturen of je doorverbinden met een partij met wie ze samenwerken. Niet per se erg, maar je hebt dan eigenlijk onbewust voor die partij gekozen; weg vrijheid. Tenminste als je deze partij dan vervolgens niet de deur wijst.

Enfin. Verzekeren of niet, hangt dus af van wat je wensen kosten en of je het kunt betalen. Begin eerst met het bespreken van je wensen en inventariseren van de kosten met ons of een andere uitvaartverzorger. Kijk dan of je je moet verzekeren. Zo ja; via de Consumentenbond kun je globaal zien welke partijen er zijn en wat ongeveer de hoogte van de premies zijn.

Ontvang prijsopgaven van de beste uitvaartverzorgers in jouw buurt
zoeken
miniwizard.svgOver deze uitvaartverzorger
Mea Vota Uitvaartverzorging Diemen, Amsterdam e.o.
9,7score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (49)
Mea Vota is een jonge, kleine en professionele uitvaartonderneming.​
​Één contactpersoon die u dagelijks persoonlijk van A tot Z begeleidt.
​​U kunt 24 uur per dag 7 dagen per week op ons rekenen.
​Ongeacht óf en waar u verzekerd bent; wij kunnen u helpen.
Wij kunnen 'out-of-the-box' denken en hebben geen standaard protocollen; elke uitvaart is maatwerk.
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.