Goedkoop is duurkoop: waarom investeren in een professionele fotograaf of videograaf loont

Gepubliceerd op 25 Mar, 2024

Deel artikel
6 minuten leestijd·Aangepast 26 mrt
Sam Huibers
Fotograaf

Het inhuren van een deskundige fotograaf of videograaf wordt vaak als een flinke uitgave gezien. Fotograaf Sam Huibers van PICS legt uit hoe de prijzen in deze sector zijn samengesteld en geeft redenen waarom te kiezen voor een professional. Hij vertelt meer over de onzichtbare aspecten, zoals de hoeveelheid tijd die wordt besteed aan selectie en bewerking, de vaste kosten en zakelijke verplichtingen van zelfstandige fotografen en videografen.

Waarom kiezen voor een professional?

Professionele fotografen en videografen hebben veel voordelen ten opzichte van hobbyisten:

 • Ervaring en kennis: ze brengen jarenlange ervaring en deskundigheid mee.
 • Kwaliteitsgarantie: dankzij geavanceerde apparatuur en de kennis om deze goed te gebruiken, leveren ze hoogwaardig werk.
 • Consistentie: ongeacht de omstandigheden, leveren ze consequent goede resultaten.
 • Creativiteit: met een scherp oog voor detail vangen ze unieke momenten.
 • Professionaliteit: ze nemen elk project serieus en zetten zich volledig in.
 • Juridische kennis: ze zijn vaak goed ingelicht over auteursrecht en privacy.
 • Extra diensten: ze bieden vaak aanvullende diensten zoals bewerking en digitale levering.

Het kiezen voor een professionele fotograaf of videograaf is dus een goede investering die zijn waarde bewijst door de hoge kwaliteit en professionaliteit van het afgeleverde werk.

De werkzaamheden

Het beroep van een fotograaf en videograaf omvat veel meer dan alleen foto's of video’s maken. Van marketing en voorbereiding tot de opnames zelf, de selectie en de nabewerking.

Klik hier om de infographic in volledige grootte te zien

Indirecte activiteiten

In de creatieve sector is het gebruikelijk dat een significant deel van de tijd besteed wordt aan indirecte taken zoals marketing en promotie. Het bereiken van succes als fotograaf of videograaf hangt niet alleen af van de kwaliteit van het werk zelf, maar ook van de promotie van hun werk en het aantrekken van klanten.

Uren direct verbonden aan opdrachten

Voor een professionele fotograaf of videograaf is het cruciaal om altijd bij te leren en vaardigheden te verfijnen. Dit houdt in dat ze zich verdiepen in vakliteratuur, deelnemen aan workshops en cursussen en praktijkervaring blijven opdoen. Door steeds op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen, kunnen ze niet alleen hun techniek aanscherpen, maar ook inspelen op veranderende trends en zo de verwachtingen van hun klanten steeds weer overtreffen.

Actief netwerken met vakgenoten en deelnemen aan evenementen georganiseerd door professionele verenigingen, zoals DuPho voor Nederlandse fotografen, is essentieel. Deze interacties bieden niet alleen een kans om van anderen te leren en ervaringen uit te wisselen, maar houden ze ook op de hoogte van recente ontwikkelingen en trends binnen de fotografie en/of videografie.

Daarnaast moeten professionele fotografen en videografen, als beeldend kunstenaars én ondernemers, zorgen voor een gedegen bedrijfsvoering. Dit betekent dat ze zorgvuldig hun administratie moeten beheren, inclusief het opstellen van gedetailleerde offertes en facturen voor klanten, en het nakomen van hun fiscale verplichtingen, zoals het indienen van btw-aangiften en inkomstenbelasting.

Voorbereiding

De hoeveelheid tijd die nodig is voor de voorbereiding, kan uiteenlopen van enkele uren tot meer dan een hele dag. De werkzaamheden omvatten:

 • Het voeren van kennismakingsgesprekken en overleggen met de klant om diens wensen en eisen duidelijk te krijgen.
 • Bezoeken aan de locatie(s) en het maken van een planning.
 • Het selecteren en klaarmaken van de benodigde apparatuur en het voorbereiden van de technische aspecten.

Reportage

De benodigde tijd kan aanzienlijk verschillen en is afhankelijk van het soort opdracht. Dit kan variëren van een paar uur tot zelfs meerdere dagen, zoals bij bedrijfsevenementen het geval kan zijn. De taken hierbij zijn onder meer:

 • Het daadwerkelijk maken van foto's of video’s op de locatie of in de studio.
 • Afstemming met de klant om te zorgen dat de gewenste resultaten behaald worden.
 • Het verzorgen van de juiste belichting, compositie en andere technische details.

Selectie en nabewerking

De tijd die besteed wordt aan selectie en nabewerking hangt af van de complexiteit en het aantal geschoten beelden. De werkzaamheden omvatten:

 • Het doornemen van alle gemaakte beelden.
 • Het aanpassen van kleuren, belichting, en scherpte.
 • Het retoucheren van eventuele imperfecties.
 • Het toevoegen van specifieke stijlelementen.
 • Het gereedmaken van de definitieve beelden voor levering aan de klant.

Het is belangrijk om te bedenken dat deze tijdschattingen en activiteiten aanzienlijk kunnen verschillen, afhankelijk van het type opdracht en de specifieke vereisten van elke opdracht.

Hoe de tarieven worden opgebouwd

In de fotografie en videografie wordt het tarief vaak bepaald op basis van een vast bedrag, gerelateerd aan het aantal uren werk dat een fotoshoot of filmopname vereist. Het is belangrijk om te beseffen dat, naast de uren die direct zichtbaar zijn tijdens het fotograferen of filmen, er vaak dubbel zoveel tijd besteed wordt aan selectie en nabewerking, wat niet meteen zichtbaar is voor de klant.

Zelfstandige fotografen en videografen hebben daarnaast ook te maken met vaste bedrijfskosten die in de tarieven worden opgenomen:

 • Afschrijving van apparatuur, studio en computers: het tarief dekt niet alleen de aankoopprijs van de apparatuur, maar ook de afschrijving over tijd, gezien de beperkte levensduur van deze investeringen. Vaak hebben professionals ook reserve-apparatuur bij zich.
 • Softwarelicenties: kosten voor gespecialiseerde software nodig voor editing en beheer, zoals Adobe Lightroom en Photoshop.
 • Verzekering voor apparatuur en bedrijfsaansprakelijkheid: om risico's zoals schade en aansprakelijkheid te dekken.
 • Advertentie- en marketingkosten: uitgaven voor advertenties en online zichtbaarheid, bijvoorbeeld via Google Ads of specifieke branchesites, en kosten voor het genereren van leads via platforms als Trustoo.
 • Algemene bedrijfskosten: dit omvat een reeks overheadkosten. Denk aan kosten voor verzekeringen voor ziekte en arbeidsongeschiktheid, kosten voor het onderhoud van voertuigen, opleidingen en cursussen voor professionele ontwikkeling, lidmaatschappen van beroepsverenigingen, en gepaste kleding voor verschillende soorten evenementen.

Een fotograaf of videograaf moet niet alleen deze kosten dekken maar ook een rechtvaardige vergoeding voor zijn expertise en creatieve diensten ontvangen. Het tarief weerspiegelt niet enkel de directe kosten en zichtbare inspanningen, maar ook de noodzaak voor de professional om een inkomen te verdienen.

Ondanks de sterke concurrentie in de sector, die druk zet op de tarieven, gaat achter elke opdracht aanzienlijke inzet en creativiteit schuil. Vaak besteedt een fotograaf of videograaf meer uren aan een project dan direct aan de klant doorberekend wordt.

Door rekening te houden met de vaste lasten van de fotograaf of videograaf, realiseer je je als klant dat je echte waarde voor je geld krijgt, vaak meer dan je zou verwachten. Bovendien kun je vertrouwen op de ervaring, deskundigheid en vakmanschap van de professional. Dus denk goed na voordat je een hobbyist inschakelt voor belangrijke foto's of video’s. Het is beter om voorbereid te zijn en de waarde van professionaliteit te erkennen.

Over Sam Huibers en PICS

Sam Huibers is een ervaren fotograaf en eigenaar van PICS. Hij is aangesloten bij de beroepsvereniging voor professionele fotografen, DuPho, en geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. PICS levert zowel diensten voor fotografie als videografie. Bekijk hier het profiel van Sam Huibers op Trustoo.

miniwizard.svgOver deze fotograaf
PICS
9,9score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (31)
Sam Huibers is professioneel fotograaf en sinds 18 jaar eigenaar van PICS. PICS is gespecialiseerd in fotografie en videografie in een ongedwongen stijl. Het vastleggen van karakter, emoties en spontane momenten is het handelsmerk van PICS. Dit kunnen onder meer trouwreportages, evenementen, (bedrijfs)reportages, uitvaartreportages en familie- en groepsfoto’s (op locatie buiten) zijn.
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.

Relevante expert blogs