Het belang van een uitvaartfotograaf en/of videograaf voor afscheidsreportages en fotografie bij ziekte

Gepubliceerd op 19 Feb, 2024

Deel artikel
4 minuten leestijd·Aangepast 19 feb
Sam Huibers
Fotograaf

Iedereen krijgt op een bepaald moment te maken met het verlies van een dierbare. Dit is een tijd vol verdriet, reflectie en het koesteren van herinneringen. Het moment van afscheid nemen is vol met sterke emoties, indrukken en gebeurtenissen. Wil je op een later moment nog eens op dit afscheid terugkijken? Het inschakelen van een vakkundige uitvaartfotograaf of videograaf is een waardevolle manier om deze momenten vast te leggen, waaronder beelden van de laatste eerbetuigingen, het sluiten van de kist en het uitstrooien van de as.

Ontvang prijsopgaven van de beste fotografen in jouw buurt
zoeken

Het belang van rouwverwerking

Het vastleggen van een uitvaart kan een belangrijke rol spelen in de rouwverwerking. Tijdens het rouwproces zoekt iemand naar vrede na een verdrietige en ingrijpende gebeurtenis, zoals het verliezen van een dierbare of confrontatie met een terminale ziekte.

Vijf fasen van rouwverwerking

Elisabeth Kübler-Ross beschreef in de jaren '70 het rouwproces als een reeks van vijf fasen: ontkenning, woede, onderhandeling, depressie, en aanvaarding.

  1. Ontkenning: dit is een psychologisch verdedigingsmechanisme, waarbij het moeilijk is om het slechte nieuws te geloven.
  2. Woede: gevoelens van frustratie, irritatie en verbittering komen naar voren, vaak gepaard gaande met een schuldvraag.
  3. Onderhandeling: in een poging het verlies een plaats te geven, kan men proberen te onderhandelen of beloftes maken.
  4. Depressie: kenmerkend voor dit stadium zijn gevoelens van machteloosheid en de neiging om zich terug te trekken.
  5. Aanvaarding: het aanvaarden van het verlies staat centraal, met een geleidelijke terugkeer naar rust en vrede.

Het is goed om te weten dat je vlak na het verlies waarschijnlijk nog in de eerste twee stadia bevindt. In deze drukke en emotionele periode, waarin veel geregeld moet worden, kan het vinden van een uitvaartfotograaf of videograaf overweldigend zijn. Maar onthoud dat tijd en acceptatie zullen helpen, en dat de beelden van het afscheid later heel waardevol kunnen zijn.

Terugblikken op de ceremonie

Vaak ben je al aanwezig in het crematorium of de kerk voordat de andere gasten komen, waardoor je geen kans krijgt om iedereen persoonlijk te verwelkomen. Na de ceremonie is het gebruikelijk dat niet alle gasten uitgenodigd zijn voor het samenzijn met koffie waar mensen elkaar condoleren. De rijen mensen die willen condoleren kunnen zo overweldigend zijn dat je later niet meer precies weet wie je allemaal de hand hebt geschud. Het is ook mogelijk dat je niet meer weet wie er allemaal aanwezig waren bij de uitvaart.

Zonder foto's die de gezichten en momenten vastleggen, blijft er vaak alleen een lijst met namen en adressen over in het condoleanceregister, zonder veel betekenis. De ceremonie lijkt soms in een waas voorbij te gaan, vol verdriet. Als je later de foto's bekijkt, kun je dingen zien die je eerst niet opvielen omdat je zo verdrietig was.

Familie en vrienden op afstand

Het kan gebeuren dat familie en vrienden die ver weg wonen, niet bij het afscheid aanwezig kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan vrienden en familie die in het buitenland wonen. Soms kan iemand door ziekte niet komen, of is het voor ouderen moeilijk om te komen vanwege hun leeftijd en gezondheid. Door foto’s en video’s van het afscheid te maken, kunnen ook de mensen die er niet bij konden zijn, het afscheid later terugzien.

Jonge kinderen

Bij het overlijden van iemand in de familie zijn er vaak jonge kinderen betrokken bij de uitvaart, zoals bij het afscheid van een dierbare opa of oma. Als kinderen nog heel jong zijn, kunnen ze zich later vaak niet meer herinneren hoe hun overleden opa of oma was. Verhalen, foto's en video's helpen dan om de herinnering aan hen levend te houden. Wanneer deze kinderen ouder worden, willen ze misschien het afscheid opnieuw bekijken omdat ze zich niet alles meer kunnen herinneren. Zo kunnen ze ook zien wie er allemaal bij het afscheid waren.

Foto's van de overledene tijdens het leven

“De herinnering die je later wilt hebben, moet je nu maken.”

Helaas overlijden veel mensen na een langdurige ziekte. Tijdens deze periode zijn familie en vrienden vaak druk met zorgtaken en mantelzorg. Het idee om foto's te maken van de zieke persoon komt vaak niet bij hen op, laat staan het inschakelen van een professionele fotograaf. Wanneer de uitvaart geregeld moet worden en men een foto voor de rouwkaart wil kiezen, realiseert men zich pas dat er weinig recente foto's beschikbaar zijn.

“Van mijn moeder die ongeneeslijk ziek was, heb ik tijdens haar ziekte heel veel foto's gemaakt die nu van onschatbare waarde zijn en waar ik dankbaar naar terugkijk. Mijn moeder vond het ook prima dat ik foto’s van haar maakte en staat, ondanks haar ziekte, meestal met een stralende lach op foto’s, samen met haar geliefde kleindochter (zie foto’s).”

Uitvaartpolis en vergoeding

Als je een uitvaartpolis hebt die een bedrag uitkeert, mag je deze vergoeding vaak vrij besteden. In dat geval kun je hier dus ook de kosten voor een uitvaartfotograaf mee dekken.

"Afscheid nemen is het begin van een herinnering." - Salvador Dali

Over Sam Huibers en PICS

Sam Huibers is een deskundige uitvaartfotograaf en de eigenaar van PICS. Hij staat bekend om zijn empathische en professionele benadering van afscheidsfotografie. Samen met PICS & VIDS biedt hij zowel foto- als videoreportages van uitvaarten en foto’s van waardevolle momenten met dierbaren tijdens hun ziekte. Bekijk hier het profiel van Sam Huibers | PICS op Trustoo. In geval van overlijden in je familie is Sam Huibers 7 dagen per week goed telefonisch bereikbaar, via WhatsApp of per mail.

Foto credit: alle foto's in deze blog zijn gemaakt door Sam Huibers, © PICS.

Tip! Bekijk de Top 10 fotografen bij jou in de buurt
zoeken
miniwizard.svgOver deze fotograaf
PICS
9,9score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (31)
Sam Huibers is professioneel fotograaf en sinds 18 jaar eigenaar van PICS. PICS is gespecialiseerd in fotografie en videografie in een ongedwongen stijl. Het vastleggen van karakter, emoties en spontane momenten is het handelsmerk van PICS. Dit kunnen onder meer trouwreportages, evenementen, (bedrijfs)reportages, uitvaartreportages en familie- en groepsfoto’s (op locatie buiten) zijn.
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.