Het waarborgen van klantenbetrokkenheid voor een geslaagd videoproductieproces

Gepubliceerd op 27 Feb, 2024

Deel artikel
6 minuten leestijd·Aangepast 27 feb
Sam Huibers
Fotograaf

Hoe creëer je overtuigende video’s voor bijvoorbeeld bedrijfspromotie of HR-doeleinden? Fotograaf Sam Huibers belicht het belang van klantbetrokkenheid gedurende het gehele traject van videoproductie. Ontdek de sleutelfactoren die bijdragen aan een succesvolle video, van het vaststellen van doelstellingen tot de oplevering van een op maat gemaakte videoproductie die naadloos aansluit bij de behoeften.

Toegevoegde waarde van een bedrijfsvideo

Het proces van het maken van creatieve en filmische video's is een bijzondere manier van verhalen vertellen. De videograaf moet goed samenwerken met de klant en de ideeën en visie van de klant verweven in het verhaal. Deze manier van werken zorgt niet alleen voor een persoonlijke benadering, maar zorgt ook voor een filmisch kunstwerk dat goed aansluit bij de doelgroep.

Vergroten van merkbekendheid

Door het gebruik van meeslepende verteltechnieken, heeft het ontwerp van creatieve video's als doel om de zichtbaarheid van het merk te verhogen. Een goed verhaal kan mensen echt boeien, zorgt ervoor dat ze het merk onthouden en helpt bij het bouwen van een goede relatie met de doelgroep.

Websiteconversie verhogen

Mooie video's kunnen de websiteconversie verhogen. Spannende verhalen en professionele beelden maken een website aantrekkelijker en dynamischer, waardoor mensen langer blijven kijken en eerder besluiten om klant te worden.

De fasen van videoproductie

Het ontwikkelen van een videoconcept vereist inzicht in de missie en ambities van een organisatie. Dit ontwikkelingsproces bestaat uit zeven fasen: briefing, pre-productie, productie, post-productie, levering, feedback, en evaluatie.

Klik hier om de infographic in volledige grootte te zien

Tijdens de briefing worden klantverwachtingen en -doelstellingen vastgelegd, die vervolgens vertaald worden naar een visueel concept in de pre-productiefase. De productie en post-productiefase omvatten de opnames en de montage, waarna het eindproduct wordt overhandigd aan de klant. Aanpassingen op verzoek van de klant worden doorgevoerd, waarna het project wordt geëvalueerd.

Elke stap in dit traject is essentieel voor het creëren van een doeltreffende en boeiende filmische video. Het zorgvuldig doorlopen van deze fasen zorgt voor een samenhangende, georganiseerde en succesvolle totstandkoming van een filmproductie.

Samenwerking tussen klant en videograaf

Een hechte samenwerking en open communicatie in alle fases is essentieel voor het slagen van het videoproductieproces. Lees hieronder meer over de interactie en samenwerking tussen videograaf en klant per fase. Als klant krijg je hierdoor inzicht in wat je kunt verwachten van een professionele dienstverlener en heb je de mogelijkheid om het proces waar nodig bij te sturen.

Fase 1: Briefing

Bepalen van doelen en overleg met klant

De videograaf houdt gesprekken met de klant om de doelstellingen en verwachtingen te begrijpen. Het is belangrijk dat de videograaf aantekeningen maakt van de specifieke verzoeken, voorkeuren en eventuele beperkingen.

Voorstellen van concepten

Er worden verschillende creatieve concepten gepresenteerd, waarbij de benaderingen uitgelegd worden en de mogelijke visuele stijlen worden besproken.

Ontvangen van feedback

De klant geeft feedback over de aangedragen concepten en de videograaf maakt aanpassingen waar nodig om zo goed mogelijk aan te sluiten bij wat de klant voor ogen heeft.

Fase 2: Pre-productie

Voortdurende betrokkenheid van de klant

De videograaf houdt de klant continu op de hoogte over de ontwikkelingen in de pre-productiefase, waaronder de vorderingen van het script, het storyboard, en de keuzes voor filmlocaties.

Delen van visuele elementen

De klant krijgt stijlgidsen, visuele concepten, en locatievoorbeelden te zien. Er wordt besproken hoe deze elementen bijdragen aan het overbrengen van de gewenste boodschap.

Instemming met cruciale keuzes

De klant is betrokken bij sleutelbeslissingen, zoals de uiteindelijke selectie van locaties. Deze keuzes moeten overeenkomen met wat de klant verwacht.

Fase 3: Productie

Consistente updates

De klant wordt continu op de hoogte gebracht over hoe het filmen verloopt, inclusief mogelijke uitdagingen en de nalevering van de oorspronkelijke creatieve visie.

Eerste beoordeling door de klant

De videograaf deelt het ruwe, onbewerkte beeldmateriaal met de klant voor een eerste indruk. Zo krijgt de klant een beeld van de opnames voordat ze bewerkt worden.

Inwinnen van feedback en aanpassingen

De klant geeft feedback op het ruwe materiaal en de videograaf voert naar aanleiding daarvan eventuele aanpassingen door, nog voordat post-productie start.

Fase 4: Post-productie

Delen van tussenversies

De klant krijgt tussenversies van de video te zien, inclusief uitgevoerde kleurcorrecties en toegevoegde visuele effecten. De feedback hierop wordt verzameld.

Voorbeelden van geluid

De videograaf speelt voorbeelden af van de geselecteerde muziek en geluidseffecten voor de klant. Deze worden afgestemd op de reacties van de klant.

Feedbackronde en aanpassingen

Na de eerste edit van de video wordt een uitgebreide feedbackronde gepland. De videograaf en klant werken nauw samen om benodigde aanpassingen door te voeren.

Fase 5: Levering

Definitieve versie

De klant ontvangt de definitieve versie van de video voor goedkeuring. Het is belangrijk dat het eindproduct overeenkomt met de verwachtingen en doelen.

Aflevering en publicatie

De videograaf geeft de voltooide video aan de klant en biedt eventueel ondersteuning bij het plaatsen ervan op de door hen gekozen platforms.

Fase 6: Feedback

Reacties monitoren

De videograaf assisteert de klant bij het in monitoren van de reacties op de uitgebrachte video en help bij het analyseren van de respons van het publiek, bijvoorbeeld door het bekijken van reacties op sociale media.

Feedbacksessie na publicatie

Er wordt een sessie ingepland om feedback te verzamelen na het uitbrengen van de video, om zo de prestaties en het succes ervan te beoordelen.

Fase 7: Evaluatie

Gezamenlijke evaluatie

Er wordt een gezamenlijke evaluatie ingepland. De sterke punten, leermomenten en suggesties voor toekomstige projecten worden besproken. Deze voortdurende betrokkenheid en samenwerking verhogen niet alleen de tevredenheid van de klant, maar vergroten ook de kans op het succesvol realiseren van effectieve bedrijfsvideo's.

Vereenvoudigd creatief en cinematografisch ontwerpproces

Voor kleinere projecten kan een vereenvoudigde versie van het productieproces worden gebruikt, gericht op eenvoud. Hierbij wordt gefocust op de belangrijkste principes en doelstellingen voor het maken van een video, maar met minder formele stappen. De interactie en samenwerking met de klant staan nog steeds centraal. De wensen en doelen van de klant worden omgezet in een boeiende videoervaring. Dit proces omvat de voorbereiding, opname, bewerking, en oplevering, met de mogelijkheid voor aanpassingen op basis van feedback. Samenwerken aan een effectieve en aansprekende video blijft het doel, terwijl trouw gebleven wordt aan het essentiële ontwikkelproces.

Over Sam Huibers en PICS & VIDS

Sam Huibers is een professionele fotograaf die aangesloten is bij de beroepsorganisatie DuPho. Daarnaast is hij eigenaar van PICS & VIDS, een samenwerkingsverband van zelfstandige fotografen en videomakers. PICS & VIDS is officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, onder het registratienummer 90081854. Lees hier meer over Sam Huibers.

Over Sem de Groot en Medits Productions

Medits Productions is een advies- en productiebureau voor audiovisuele projecten, opgericht door videograaf en contentmaker Sem de Groot. Dankzij zijn kennis en ervaring is Sem gespecialiseerd in het samen met (zakelijke) klanten ontwikkelen van een idee, van conceptvorming tot aan het schrijven van het script en de uiteindelijke productie.

Vind een top 10 videograaf bij jou in de buurt

miniwizard.svgOver deze fotograaf
PICS
9,9score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (31)
Sam Huibers is professioneel fotograaf en sinds 18 jaar eigenaar van PICS. PICS is gespecialiseerd in fotografie en videografie in een ongedwongen stijl. Het vastleggen van karakter, emoties en spontane momenten is het handelsmerk van PICS. Dit kunnen onder meer trouwreportages, evenementen, (bedrijfs)reportages, uitvaartreportages en familie- en groepsfoto’s (op locatie buiten) zijn.
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.

Relevante expert blogs