De kosten van een samenlevingscontract

Gepubliceerd op 03 May, 2021

Deel artikel
Trustoo
De beste bedrijven voor jou

Als je gaat samenwonen of al samenwoont kan het verstandig zijn om een samenlevingscontract op te stellen. Bijvoorbeeld als je samen een huis wil gaan kopen kan het ook van belang zijn. Veel hypotheekverstrekkers vragen tegenwoordig om een samenlevingscontract bij het afsluiten van een hypotheek. Het samenlevingscontract is alleen bij een notaris aan te vragen. Een notaris is namelijk beëdigd om aktes te maken.

Wat kost een samenlevingscontract?

De kosten van een notaris voor een samenlevingscontract tussen de €180,- en €600,- . Soms betaal je een notaris per uur en soms spreek je een vaste prijs af. Meer over de notariskosten. Maak hier duidelijke afspraken over voordat de notaris aan de werkzaamheden begint. Deze prijzen lopen erg uit een omdat het afhankelijk is van wat jullie allemaal vast willen leggen en of jullie kiezen voor een ervaren of beginnende notaris.

Verschillende prijs opties:
Samenlevingscontract ongehuwd, zonder kinderen
Samenlevingscontract samen met testamenten maken
Ongehuwd en wel kinderen uit dezelfde relatie

Samenlevingscontract met kinderen

Als jullie samen kinderen hebben heb je aan een samenlevingscontract niet genoeg.Dan moet je ook een testament maken om elkaar te beschermen. Om bijvoorbeeld te regelen wie je kinderen opvoedt als jullie allebei overlijden. Bij veel notarissen kan je tegelijk een samenlevingsovereenkomst en testamenten opstellen. Een samenlevingscontract kan je altijd aanpassen of beëindigen bij een notaris. De kosten voor een samenlevingscontract samen met testamenten zal bij de meeste notarissen voordeliger zijn dan alle aktes apart. Ook zal dit kosten besparen om in 1x te doen omdat dit minder tijd kost om de wensen in kaart te brengen. Bij beide aktes zal hier heel wat overlap in zitten namelijk.

Ontvang prijsopgaven van de beste notarissen in jouw buurt
zoeken

Heb je een notaris nodig om een samenlevingscontract op te stellen?

In principe zou je ook een samenlevingscontract op kunnen stellen zonder notaris. Alleen is dit in de meeste gevallen niet verstandig. Het is namelijk belangrijk dat het contract goed is opgesteld en alles hierin meegenomen is. Anders kan dit alsnog voor problemen zorgen. Als je het samenlevingscontract ergens voor wilt gebruiken is het ook vaak een eis dat het een notarieel samenlevingscontract is. De kosten voor de notaris bij het opstellen van een samenlevingscontract zullen dus waarschijnlijk opwegen tegen de voordelen hiervan. Het zelf opstellen van een samenlevingscontract zitten namelijk weinig rechten aan verbonden.

Besparen op het samenlevingscontract

Sommige notariskantoren zijn een stuk goedkoper dan andere. Dit is echter niet altijd even belangrijk. Dit kan namelijk inhouden dat ze zoveel mogelijk schriftelijk of online afhandelen, in plaats van in persoon. Dit zal voor hen kosten besparen. Hierin moet je dus een keuze maken hoeveel waarde je hecht aan de lage prijs ofwel de meer persoonlijke benadering. Meer over de algemene kosten van een notaris.

Ontvang prijsopgaven van de beste notarissen in jouw buurt
zoeken

Wat doet de notaris bij het opstellen van een samenlevingscontract

Een op maat gemaakt samenlevingscontract opstellen kost best veel tijd. De notaris zal de volledige voorbereiding samen doen. Je partner en jij stellen samen één document op. Als de notaris de overeenkomst volledig opgesteld heeft, zetten jullie beide je handtekening er onder en staat het vastgesteld. De notaris bewaart jullie samenlevingsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Als je een samenlevingscontract laat opstellen bij een notaris weet je zeker dat dit voldoet aan de eisen van de Belastingdienst voor fiscaal partnerschap en ook aan de eisen die pensioenfondsen stellen. Wel kan je eventueel nog partnerpensioen aanvragen, dit moet je zelf doen. Weten hoe duur het voor jou en je partner is om een samenlevingscontract op te stellen? Vraag hier gratis een offerte een bij notarissen bij jou in de buurt

Tip! Bekijk de Top 10 notarissen bij jou in de buurt
zoeken
miniwizard.svg
Gratis en vrijblijvendGratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.